Κάτω από τις 700 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 700 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστήριο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από μία συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας, το ελληνικό Χρηματιστήριο οδηγήθηκε στη δεύτερη συνεχόμενη ημέρα πτώσης, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει στις τελικές δημοπρασίες και τις 700 μονάδες, παρά την επιτυχή δεύτερη μεταμνημονιακή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αγορά είχε λίγο–πολύ αποτιμήσει τη νέα αυτή κίνηση από τον ΟΔΔΗΧ στο πρόσφατο ράλι της, ενώ επισημαίνουν πως οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που ήταν αναμενόμενες δεν είχαν το στοιχείο του ακραίου, καθώς ο τζίρος κινήθηκε και πάλι σε αρκετά χαμηλά επίπεδα. Η εικόνα των τραπεζών ήταν μεικτή ενώ ισχυρές πιέσεις σημειώθηκαν σε αρκετούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Grivalia, Σαράντης, Ελλάκτωρ).

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,76% στις 698,83 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41,95 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,62%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,69% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,95%, στις 526,49 μονάδες. Η μετοχή της Eurobank έκλεισε στο -3,85%, η Alpha Bank υποχώρησε κατά 0,25%, με οριακά κέρδη 0,07% έκλεισε η Εθνική, ενώ στο +3,33% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η Τράπεζα Πειραιώς.

Η εικόνα των τραπεζών τις δύο τελευταίες ημέρες έβαλε τέλος στο ράλι του κλάδου, το οποίο ξεκίνησε στα τέλη Ιανουαρίου και κορυφώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τα short funds προχώρησαν σε νέα αύξηση των αρνητικών θέσεών τους στις ελληνικές τράπεζες την τελευταία ημέρα του προηγούμενου μήνα. Το Oceanwood Capital management προχώρησε σε αύξηση των καθαρών αρνητικών θέσεών του στην Εθνική στο 1,07% επί των μετοχών της, από 0,89% που τις είχε αυξήσει στις 21 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, την ίδια ημέρα, το βρετανικό fund αύξησε τα shorts του και στην Eurobank στο 1,54% από 1,40% που τα είχε αυξήσει στις 13 Φεβρουαρίου.

Πάντως, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα, διευθυντή επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, η επενδυτική κοινότητα αντιμετωπίζει διαφορετικά τον τραπεζικό κλάδο, με τα δυσοίωνα σενάρια πιθανών ανακεφαλαιοποιήσεων να έχουν ήδη αντικατασταθεί με σενάρια που αναφέρονται σε ενδεχόμενη είσοδο σε περίοδο με θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης εάν εφαρμοστούν τα σχέδια για τα NPEs.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή