Σε αναβάθμιση του ομίλου ΟΤΕ κατά δύο βαθμίδες προχώρησε η Moody’s

Σε αναβάθμιση του ομίλου ΟΤΕ κατά δύο βαθμίδες προχώρησε η Moody’s

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ΟΤΕ κατά δύο βαθμίδες προχώρησε, χθες, η Moody’s. H αναβάθμιση αυτή ακολουθεί εκείνη της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας που έλαβε χώρα λίγες ημέρες πριν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Moody’s, η πιστοληπτική ικανότητα του ομίλου ΟΤΕ αναβαθμίζεται από «B1» μέχρι χθες, σε «Βa2», διατηρώντας σταθερή την προοπτική. Η αναβάθμιση αυτή όπως αναφέρει ο αναλυτής της Moody’s Κάρλος Γουίνζερ αφορά όλες τις δανειακές συμβάσεις του ομίλου και είναι αποτέλεσμα της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. «Η σημερινή αναβάθμιση», αναφέρει ο κ. Γουίνζερ, «αντανακλά κυρίως τη συνεχή βελτίωση του αξιόχρεου προφίλ της χώρας και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, στοιχεία θετικά για τον όμιλο ΟΤΕ, ο οποίος δημιουργεί τα περισσότερά του έσοδα από την εγχώρια αγορά».

Και συνεχίζει: «Ακόμη αντικατοπτρίζει το ισχυρό οικονομικό προφίλ του ομίλου και την εκτίμησή μας ότι η αποτελεσματικότητα του ΟΤΕ θα βελτιωθεί, υποστηριζόμενη από την ενίσχυση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην αγορά της Ρουμανίας».

Υπενθυμίζεται ότι η Moody’s την περασμένη Παρασκευή αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας από «Β3» σε «Β1». Το ελληνικό κράτος παραμένει με χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα από εκείνη του ΟΤΕ και σύμφωνα με τους αναλυτές της Μoody’s, η διαφορά του αξιόχρεου ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και στον ΟΤΕ αποδίδεται: α) στην ισχυρή αντοχή που επέδειξε ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος κατά τη διάρκεια της περιόδου μακροοικονομικής πίεσης, β) στην έμμεση στήριξη του βασικού μετόχου Deutsche Telekom («Baa1» με αρνητική προοπτική) και, γ) στη σημαντική ιστορικά μέχρι σήμερα πρόσβαση σε μη εγχώρια ιδρύματα κεφαλαίων και αγορών χρήματος.

Πάντως, η Moody’s εκτιμά ότι το αξιόχρεο του ΟΤΕ θα περιορίζεται από το αξιόχρεο της χώρας. Αυτό επειδή πλέον το 90% των λειτουργικών του κερδών (και το 74% των εσόδων), προέρχεται από την ελληνική αγορά. Αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη, η Moody’s εκτιμά ότι ο όμιλος ΟΤΕ επέδειξε σημαντική αντοχή όλα τα προηγούμενα χρόνια της μεγάλης ύφεσης. Ο τηλεπικοινωνιακός οργανισμός κατάφερε να ενισχύσει τον ισολογισμό του, μειώνοντας τον δανεισμό, από περίπου 3,5 φορές τα λειτουργικά του κέρδη του 2012, σε 2,0 φορές τα λειτουργικά κέρδη πέρυσι. Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η διοίκηση του ΟΤΕ θα συνεχίζει την πολιτική περιορισμού του δανεισμού και στη διάρκεια της διετίας 2019-20 και ότι ο καθαρός δανεισμός θα περιοριστεί σε 1,5 φορά τα κέρδη EBITDA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή