Ζημίες 36,1 εκατ., μείωση τζίρου για την ΕΒΖ στη χρήση 2017-2018

Ζημίες 36,1 εκατ., μείωση τζίρου για την ΕΒΖ στη χρήση 2017-2018

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα δυσμενή είναι τα αποτελέσματα της Eλληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) για το οικονομικό έτος που έληξε στις 30 Ιουνίου 2018. Ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 41% φτάνοντας τα 103,9 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημίες 20,6 εκατ. ευρώ έναντι κέρδους 20,2 εκατ. ευρώ και τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημίες ύψους 36,1 εκατ. ευρώ, έναντι κέρδους 2,5 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2016/17.

Η μεγάλη μείωση προήλθε από τις δραστηριότητες της μητρικής εταιρείας στην Ελλάδα. Η μητρική εταιρεία παρουσίασε κάμψη εσόδων της τάξης του 73% και τα έσοδά της δεν ξεπέρασαν πέρυσι τα 20 εκατ. ευρώ από 72 εκατ. ευρώ που ήταν στην περασμένη χρήση. Την κάμψη αυτή ανάσχεσαν οι δραστηριότητες στη Σερβία, οι οποίες παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο των 74 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχη όμως ήταν η μείωση των πωλήσεων ζάχαρης της μητρικής, που ανήλθαν πέρυσι σε 33 χιλ. τόνους, έναντι 132 χιλ. τόνων στη χρήση του 2016/17. Η παραγωγή ωστόσο ζάχαρης αυξήθηκε από 32 χιλ. τόνους σε 36 χιλ. τόνους πέρυσι. Για τον λόγο αυτό αυξήθηκαν τα έξοδα, παρά τη ραγδαία μείωση των εσόδων. Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρείας αναφέρει ότι το κόστος παραγωγής υποχώρησε ελάχιστα, αφού από 756 ευρώ ανά τόνο που ήταν στη χρήση του 2016/17, ανήλθε πέρυσι σε περίπου 730 ευρώ.

Ο όμιλος EBZ στο τέλος της οικονομικής περιόδου 2017/18 είχε ληξιπρόθεσμες τραπεζικές οφειλές ύψους 174 εκατ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 254 εκατ. ευρώ και συσσωρευμένες ζημίες 261 εκατ. ευρώ. Οι ορκωτοί λογιστές φυσικά κάνουν λόγο για αβεβαιότητα συνέχισης της λειτουργίας της εταιρείας και στις οικονομικές καταστάσεις της, ενώ η διοίκηση αναφέρεται σε προσπάθεια εξυγίανσης της επιχείρησης.

Η τελευταία έχει συγκαλέσει για τις 27 Μαρτίου 2019 την ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της, μέσω της οποίας αυτοί καλούνται να εγκρίνουν τις οικονομικές καταστάσεις.

Πριν από λίγες ημέρες ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, σε συνάντηση με τους τευτλοπαραγωγούς, αναφέρθηκε σε μια ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης «λευκού ιππότη». Η προσπάθεια αυτή, όπως είπε ο υπουργός, θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Μαρτίου.

Ωστόσο, πλέον είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι θα υπάρξει επενδυτής που θα διαθέσει κεφάλαια ύψους 70 εκατ. ευρώ για τη διάσωση της επιχείρησης. Συνεπώς, όλοι ετοιμάζονται για την αίτηση υπαγωγής πτώχευσης της εταιρείας, που θα υποβάλει ο μεγαλύτερος πιστωτής της, η Τράπεζα Πειραιώς.

Πάντως, παρά τη δυσμενή πορεία, οι τευτλοπαραγωγοί φαίνεται ότι και φέτος προγραμματίζουν τη σπορά ικανού αριθμού στρεμμάτων τεύτλων, παρά το άδηλο μέλλον της ΕΒΖ. Μάλιστα πέρυσι, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της επιχείρησης, η σπορά περιέλαβε μεγαλύτερη έκταση απ’ ό,τι το 2017. Συγκεκριμένα καλλιεργήθηκαν πάνω από 64 χιλ. στρέμματα, έναντι 52 χιλ. στρεμμάτων την προηγούμενη χρονιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή