Με διαδικασίες-εξπρές η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Με διαδικασίες-εξπρές η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με διαδικασίες fast track ξεκινάει σήμερα η επαναληπτική διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση των μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης, στο πλαίσιο που καθόρισε η τροπολογία η οποία συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας που εγκρίθηκε χθες από τη Βουλή.

Η ΔΕΗ αναμένεται να αναρτήσει σήμερα στην ιστοσελίδα της την προκήρυξη μέσω της οποίας θα προσκαλεί υφιστάμενους και νέους ενδιαφερόμενους να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες, στο περιθώριο εκδήλωσης για την Ημέρα της Γυναίκας που διοργάνωσε η ΔΕΗ, ο επικεφαλής της Επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Θα ακολουθήσει ένα 20ήμερο διαβούλευσης με τους επενδυτές για τους όρους της σύμβασης αγοράς πώλησης (SPA) με στόχο την οριστικοποίησή της στις 20 Απριλίου. Αμέσως μετά και σε διάστημα 5-6 ημερών, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές, ενώ στο διάστημα 5 με 8 Μαΐου θα έχει κατακυρωθεί ο προτιμητέος επενδυτής.

Ο κ. Παναγιωτάκης χαρακτήρισε το πλαίσιο ασφυκτικό, ενώ άφησε αιχμές κατά των ρυθμίσεων Σταθάκη, οι οποίες ουσιαστικά δρομολογούν την πώληση των μονάδων με οποιοδήποτε τίμημα αλλά και της Κομισιόν. «Αλλο πώληση των μονάδων, άλλο μηδενικό όφελος και πολύ περισσότερο ζημία για την επιχείρηση. Κανείς δεν θέλει να πουλήσουμε χωρίς τουλάχιστον να αντανακλάται ένα μέρος της αξίας τους», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΔΕΗ. Ο ίδιος επανέλαβε ότι η πώληση των μονάδων επιβάλλεται μεν από την Ε.Ε. αλλά αποτελεί και βούληση της ΔΕΗ προκειμένου να εκσυγχρονίσει το παραγωγικό της δυναμικό και να υλοποιηθεί η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές. Σε ό,τι αφορά τον νέο διαγωνισμό τόνισε ότι αυτός «συνεχίζει να διενεργείται υπό τον έλεγχο της ΔΕΗ», παρότι η νομοθετική ρύθμιση Σταθάκη περιορίζει τον ρόλο της ΔΕΗ στη διεξαγωγή της διαδικασίας και στην ανάληψη του κόστους αυτού και αναφέρει ρητά ότι γίνεται «υπό την εποπτεία του ελληνικού Δημοσίου».

Ο πρόεδρος της Επιχείρησης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της ΔΕΗ για τη διασφάλιση της επιτυχίας του διαγωνισμού και ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο αυτό, μετά το πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα για την επανενεργοποίηση του ενδιαφέροντος κινεζικών εταιρειών, θα επισκεφθεί και τις Βρυξέλλες για επαφές με τα αρμόδια όργανα της Κομισιόν. Εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του νέου εγχειρήματος και εκτίμησε ότι εάν αποτύχει θα είναι ευθύνη της DG Comp και όχι της ΔΕΗ. Στο σημείο αυτό δεν έκρυψε την ενόχλησή του από την κριτική απέναντι στην επιχείρηση για το ναυάγιο του διαγωνισμού που διατυπώνεται στην έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Υποστήριξε ότι το πρόβλημα του προηγούμενου διαγωνισμού δεν ήταν η αποτίμηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν ήταν πέτσινη» και έδωσε κάποια στοιχεία για τις παραδοχές που έλαβε υπόψη της, όπως IRR 10,7%, κόστος λιγνίτη 28,5 ευρώ ο τόνος και συμμετοχή στην αγορά για τη μονάδα της Μελίτης με βάση τα μοντέλα για τους ρύπους και τα μοντέλα του ΑΔΜΗΕ.

Σε ό,τι αφορά τους νέους όρους του SPA o κ. Παναγιωτάκης είπε ότι η DG Comp απέρριψε πρόβλεψη για μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνου σε ποσοστό 40% επί του τιμήματος διάρκειας 4 ετών που πρότεινε το υπουργείο Ενέργειας και είχε ενσωματωθεί στο αρχικό σχέδιο της τροπολογίας για τον νέο διαγωνισμό. Η DG Comp φέρεται να συνέστησε στην ελληνική πλευρά τα κίνητρα που θα δοθούν για την πώληση των μονάδων να προκύψουν από τη διαβούλευση του SPA με τους επενδυτές και σε κάθε περίπτωση να ικανοποιηθούν εκ των προτέρων κατά το μοντέλο της εθελουσίας εξόδου των εργαζομένων που ανέλαβε η ΔΕΗ πριν από την πώληση. Αυτό που η DG Comp θέλει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί, είναι η οποιαδήποτε υπόνοια για μέτρα που αντιβαίνουν το ευρωπαϊκό δίκαιο περί ανταγωνισμού και μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές και καθυστερήσεις στη διαδικασία. Σε ό,τι αφορά την αναχρηματοδότηση του ομολόγου που λήγει τον Μάιο, ύψους 350 εκατ. ευρώ, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι τα 200 εκατ. έχουν διασφαλισθεί από τις τράπεζες και αναμένονται 150 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή από το Δημόσιο έναντι κατανάλωσης ρεύματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή