Ο ΔΗΚΤΗΣ (08/03/19)

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποβάθμιση Intralot από Fitch

Στον απόηχο της απώλειας του τουρκικού στοιχήματος (Iddaa), χθες ο οίκος Fitch Ratings μείωσε το αξιόχρεο της Intralot. H νέα αξιολόγηση που δόθηκε στην πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής εταιρείας είναι «Β-», αντί «Β».

Μάλιστα της προσέδωσε αρνητική προοπτική, που θα αξιολογηθεί εντός έξι μηνών. Ο οίκος Fitch εκτιμά ότι παρότι η Intralot δεν έχει σημαντικές αποπληρωμές ομολόγων έως το 2021, εντούτοις πολύ δύσκολα θα μειώσει τη μόχλευσή της, η οποία σήμερα ανέρχεται σε 750 εκατ. ευρώ. Eπιπλέον, όπως σημειώνεται από τον Fitch, η Intralot είναι πολύ πιθανό φέτος να δημιουργήσει αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές. Αναφορικά με το τουρκικό στοίχημα, ο διεθνής οίκος σημειώνει ότι η τουρκική Inteltek επιφέρει μείωση των ενοποιημένων λειτουργικών κερδών (EBITDA) κατά 14% ή περίπου 20 εκατ. ευρώ. Η ελληνική εταιρεία, σύμφωνα με τον Fitch, θα πρέπει να αναζητήσει νέες πηγές εσόδων και κερδών που θα καλύψουν το κενό.

Το ΤΑΙΠΕΔ κέρδισε 6 εκατ. από το «ντιλ» για τον ΔΑΑ

Πάνω από 6 εκατ. ευρώ είναι τα καθαρά έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ από την ολοκλήρωση της πώλησης του δικαιώματος 20ετούς επέκτασης της παραχώρησης της εκμετάλλευσης του αερολιμένα των Σπάτων. Από αυτά, τα 5,5 εκατ. είναι η νόμιμη αμοιβή του 0,5% επί του καθαρού τιμήματος (1,13 δισ.) και τα υπόλοιπα 0,5 εκατ. ευρώ από τόκους. Η διοίκηση λέγεται πως απέδωσε το έσοδο την περασμένη Δευτέρα, διακρατώντας το ποσό για περίπου 10 ημέρες. Σημειώνεται ότι το 2017 το ΤΑΙΠΕΔ είχε καθαρά έσοδα από αμοιβές 6,4 εκατ., δηλαδή σχεδόν έπιασε το περσινό ποσό.

Ελάχιστοι υποψήφιοι για τα τεχνολογικά έργα

«Περονόσπορος» έχει πέσει στους διαγωνισμούς των μεγάλων τεχνολογικών έργων της κυβέρνησης. Οι όροι των διαγωνισμών δεν ευνοούν την υψηλή συμμετοχή, παρά την ανομβρία έργων. Τελευταίο κρούσμα το εμβληματικό έργο του υπουργείου Υποδομών με τα ηλεκτρονικά διόδια, προϋπολογισμού 400 εκατ. Οι πέντε ενδιαφερόμενοι έγιναν δύο και τελικά να δούμε πόσες προσφορές θα αξιολογηθούν. Επίσης, στο έργο της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων –γνωστό ως ΣΗΔΕ– που υλοποιεί το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ο μοναδικός υποψήφιος ανάδοχος έδωσε προσφορά με έκπτωση 3,5%.

Ζητούν μία απόφαση για την επιστροφή ΦΠΑ

Την έκδοση συνολικής απόφασης, έτσι ώστε σε προμηθευτές της «Μαρινόπουλος» να γίνει συμψηφισμός του ΦΠΑ που κατέβαλαν, αλλά αναλογούσε σε διαγραφείσες απαιτήσεις τους, με υποχρεώσεις τους προς την εφορία, ζητεί από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ). Ο κ. Μίχαλος απέστειλε χθες σχετικές επιστολές στον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο και στον διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή. Πρόσφατα το ΣτΕ δικαίωσε την Coca-Cola, που είχε προσφύγει για αυτό το θέμα, και τώρα η ΚΕΕΕ ζητεί να υπάρξει οριζόντια ρύθμιση προκειμένου να μην χρειαστεί να προσφύγουν και οι υπόλοιποι προμηθευτές στη Δικαιοσύνη.

«Αμπερ αλέρτ» για 60 εξαφανισμένους εμπόρους

Τον έλεγχο 120 υποθέσεων που αφορούν απάτες με τον ΦΠΑ ξεκινάει η φορολογική διοίκηση. Στόχος αποτελεί ο εντοπισμός 60 εξαφανισμένων εμπόρων και η άμεση απενεργοποίηση του ενδοκοινοτικού ΑΦΜ που χρησιμοποιούν, παρεμποδίζοντας την επιζήμια για το δημόσιο συμφέρον δράση τους.

Οπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, η ενδοκοινοτική απάτη ΦΠΑ οδηγεί σε εκτεταμένη απώλεια δημοσίων εσόδων αποτελώντας μάστιγα για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συνδέεται άμεσα με τον εντοπισμό και την εξάρθρωση κυκλωμάτων εξαφανισμένων εμπόρων. Ως εξαφανισμένος έμπορος νοείται η επιχειρηματική οντότητα που είτε διενεργεί πραγματικές συναλλαγές χωρίς να υποβάλλει δηλώσεις ή χωρίς να καταβάλλει τον φόρο που βεβαιώνεται με τις δηλώσεις που υποβάλλει, είτε διενεργεί εικονικές συναλλαγές. Στόχος τέτοιων επιχειρήσεων, που δημιουργούνται σε συνεργασία με άλλες οντότητες, είναι η σύσταση κυκλωμάτων που αποσκοπούν σε παράνομους συμψηφισμούς ή επιστροφές ενδοκοινοτικού ΦΠΑ (κυκλική απάτη ΦΠΑ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή