Νέες ευκαιρίες δίνει το πρόγραμμα egg και στις ώριμες startups

Νέες ευκαιρίες δίνει το πρόγραμμα egg και στις ώριμες startups

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα σελίδα γυρίζει το πρόγραμμα egg της Eurobank, δίνοντας τη δυνατότητα τόσο σε νεοφυείς επιχειρήσεις με πρώιμες επιχειρηματικές ιδέες όσο και σε πιο ώριμες startups να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες καθοδήγησης, συμβουλευτικής, αλλά και από τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που παρέχει το πρόγραμμα. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χθες, η Eurobank και το Corallia του Ε.Κ. «Αθηνά», που σχεδιάζουν και υλοποιούν το πρόγραμμα egg από το 2013, ανακοίνωσαν τη δημιουργία της νέας πλατφόρμας «scale-up», η οποία θα απευθύνεται σε πιο ώριμες επιχειρήσεις που θέλουν να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους και να τελειοποιήσουν το προϊόν τους. Eιδικότερα, πλέον το egg θα διαθέτει δύο διακριτές και συμπληρωματικές πλατφόρμες υποστήριξης της επιχειρηματικότητας: την πλατφόρμα «start-up» η οποία απευθύνεται σε επιχειρηματικές ομάδες ή νεοφυείς επιχειρήσεις (μέχρι τριών ετών) που βρίσκονται στα πρώτα βήματα ανάπτυξης και την πλατφόρμα «scale-up» που απευθύνεται σε πιο ώριμες startups με πάνω από τρία χρόνια δραστηριότητας.

Οπως επεσήμανε στη ομιλία του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Σταύρος Ιωάννου, «οι επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν την πλατφόρμα scale-up, διαθέτοντας τεχνολογικό υπόβαθρο και μια πολλά υποσχόμενη εμπορική πρόταση, θα επωφεληθούν, μεταξύ άλλων, από τη συστηματική παρακολούθηση και καθοδήγηση στην υλοποίηση του επιχειρηματικού τους σχεδίου. Θα επωφεληθούν από την παροχή υποστήριξης σε θέματα οργάνωσης, διοίκησης, εστίασης στην αγορά-στόχο, προτεραιοποίησης προϊόντων και υπηρεσιών, και φυσικά από τη δυνατότητα χρηματοδότησης είτε μέσω δανειακών προγραμμάτων της τράπεζας είτε μέσω επιλογών όπως π.χ. το Crowd Equity Funding και άλλων. Ολα αυτά πρόκειται να συνδυαστούν με το «κύμα» επενδυτικών κεφαλαίων που είναι διαθέσιμα και μέσω κοινοτικών προγραμμάτων και κονδυλίων. Εκτιμάται ότι την προσεχή τριετία θα είναι διαθέσιμη μια δεξαμενή 2,7 δισ. ευρώ, πανευρωπαϊκά, για επενδύσεις στη νέα, καινοτόμο επιχειρηματικότητα». Οπως επισημάνθηκε και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, όσες ομάδες ενταχθούν στην πλατφόρμα scale-up θα μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα μέχρι να επιτευχθεί ο επιχειρηματικός τους στόχος. Αντίθετα, οι startups που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης (πλατφόρμα start-up) μπορούν να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες του προγράμματος για διάστημα 12 μηνών.

Στο πλαίσιο της νέας πλατφόρμας scale-up, οι επιχειρηματίες, εκτός από τις υπηρεσίες συμβουλευτικής και καθοδήγησης, θα μπορούν να έρθουν σε επαφή με διάφορα οικοσυστήματα startup του εξωτερικού και να αποκτήσουν πρόσβαση σε διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία. Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, χρηματοδότηση από την Eurobank με δάνεια κεφαλαίου κίνησης αλλά και μακροπρόθεσμα δάνεια, νέες χρηματοδοτικές ευκαιρίες όπως το Crowd Equity Funding μέσω της Eurobank Equities με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, αλλά και πρόσβαση μικροπιστώσεις (10.000-15.000 ευρώ). Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα egg δίνει τη δυνατότητα και στην εξεύρεση επενδυτών για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς η Eurobank συμμετέχει ως ιδιώτης επενδυτής σε τρία funds του Equifund: το Big Pi, το Uni.fund και το Velocity Partners. Στόχος του egg είναι να συμμετάσχουν στην πλατφόρμα start-up περίπου 25 εταιρείες και στην πλατφόρμα scale-up γύρω στις 15. Η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στην πλατφόρμα start-up είναι ήδη σε εξέλιξη, με καταληκτική ημερομηνία τις 22/4, όμως οι αντίστοιχες για συμμετοχή στην πλατφόρμα scale-up ξεκίνησαν ήδη από χθες και η αξιολόγησή τους θα γίνεται σταδιακά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή