ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πωλήθηκαν 478.000 κινητά μέσω της πλατφόρμας Skroutz το 2018

polithikan-478-000-kinita-meso-tis-platformas-skroutz-to-2018-2304774

Την πώληση 478.000 κινητών μέσω της υπηρεσίας Skroutz για το 2018 ανακοίνωσε ο ιδρυτής της Γιώργιος Χατζηγεωργίου. Στην πράξη μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας διατίθετο πέρυσι μία συσκευή ανά λεπτό της ώρας. Μάλιστα, το στέλεχος της επιχείρησης αναφέρει ότι τέσσερα στα δέκα κινητά που πωλήθηκαν ήταν της κινεζικής κατασκευάστριας Xiaomi.

Eιδικότερα για την περασμένη χρονιά τα μερίδια πωλήσεων μέσω της υπηρεσίας Skroutz διαμορφώθηκαν ως εξής: Xiaomi 40,7%, Samsung 29,7%, Apple 7,9% Huawei 6,1%, Nokia 2,2%, Honor 1,6% κ.ο.κ. Τα μερίδια αναφέρονται σε τεμάχια και θεωρείται ότι σε αξίες τα μερίδια είναι διαφοροποιημένα. Αξιοσημείωτο είναι ότι μεταξύ των πέντε πρώτων κινητών σε πωλήσεις μόνον μία συσκευή προέρχεται από την Ευρώπη (Nokia), ενώ δύο κατασκευαστές προέρχoνται από Κίνα (Xiaomi, Huawei), ένας από ΗΠΑ (Apple) και ένας άλλος από την Κορέα (Samsung).

Σύμφωνα με το στέλεχος της Skroutz, τα μοντέλα με τις περισσότερες πωλήσεις είναι τα Χiaomi Redmi Note 5, 6 pro με μεγάλη διαφορά από τα Samsung J5, J7. Αυτό σημαίνει ότι οι Ελληνες στρέφονται προς τα μεσαία και περιορισμένων δυνατοτήτων κινητά τηλέφωνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην υπηρεσία Skroutz, το προϊόν της Apple με τις μεγαλύτερες πωλήσεις είναι το iPhone 7 και τελευταία το iPhone 8 plus. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι στις υπηρεσίες τύπου Skroutz στρέφονται τα λιγότερο οικονομικά ευκατάστατα οικονομικά στρώματα, που συνήθως αναζητούν φθηνές λύσεις και προϊόντα.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας πωλούνται κάτι λιγότερο από 2 εκατ. συσκευές κινητών τηλεφώνων, η υπηρεσία Skroutz αποτελεί ένα καλό δείγμα απεικόνισης τάσεων στη συγκεκριμένη αγορά. Σύμφωνα με τον ΕΙΤΟ (European Information Technology Observatory) πέρυσι στην Ελλάδα πωλήθηκαν 1,86 εκατ. συσκευές κινητών τηλεφώνων. Από αυτά το 1,28 εκατ. συσκευές ήταν «έξυπνες» (smartphones).

Οι πωλήσεις κινητών στην Ελλάδα υποχώρησαν το 2018 σε σχέση με το 2017 και φέτος αναμένεται να σημειώσουν νέα υποχώρηση. Συγκεκριμένα, ο ΕΙΤΟ εκτιμά ότι θα πωληθούν περίπου 1,64 εκατ. συσκευές. Η μόνη (υπο)κατηγορία κινητών που οι πωλήσεις της αυξάνουν είναι εκείνα που διαθέτουν μεγάλη οθόνη και ονομάζονται phbllets, δηλαδή Phone+Tablet.

Τέλος, φαίνεται ότι η κυριαρχία της Xiaomi στην ελληνική αγορά θα συνεχιστεί και φέτος. Σύμφωνα με τη Skroutz τους τελευταίους τέσσερις μήνες το μερίδιο πωλήσεων της εταιρείας αυξήθηκε σε 43,6%, ενώ υποχώρησε της Samsung κατά περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες. Επίσης, αυξήθηκε το μερίδιο της Apple και της Huawei κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με μερίδια του 2018.