Καθυστερεί η κυβέρνηση το «λουκέτο» στην ΕΒΖ λόγω των εκλογών

Καθυστερεί η κυβέρνηση το «λουκέτο» στην ΕΒΖ λόγω των εκλογών

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από εβδομάδα σε εβδομάδα μεταθέτει ο αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας στους τευτλοπαραγωγούς την έναρξη της σποράς τεύτλων στη χώρα μας. Η καλή περίοδος, ο Φεβρουάριος έχει παρέλθει και πλέον η όποια παραγωγή υπάρξει –αν εν τέλει υπάρξει– θα είναι εκτός εποχής. Αυτό είχε συμβεί και πέρυσι, με αποτέλεσμα η παραγωγή ζαχαροτεύτλων να είναι πολύ χαμηλή.

Σύμφωνα με τους τευτλοπαραγωγούς, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο αν. υπουργός Οικονομίας κ. Πιτσιόρλας δεν έχουν τίποτε στα χέρια αναφορικά με το μέλλον της ΕΒΖ και ουσιαστικά αυτό που επιχειρείται τους τελευταίους μήνες είναι η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος. Ουσιαστικός στόχος είναι να μετατεθεί γι’ αργότερα το λουκέτο στην ΕΒΖ, πιθανόν με άλλη κυβέρνηση και οπωσδήποτε μετά την προεκλογική περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Πιτσιόρλας για δεύτερη συνεχή εβδομάδα καλεί τους τευτλοπαραγωγούς να είναι έτοιμοι για τη σπορά τεύτλων, χωρίς όμως να τους έχει διασφαλίσει ότι τα προϊόντα τους θα απορροφηθούν από την εγχώρια παραγωγή ζάχαρης. Οι παραγωγοί, όμως, φοβούνται ότι τα προϊόντα τους θα σαπίσουν στα χωράφια.

Κατά τους τευτλοπαραγωγούς, η κυβέρνηση ήδη τους οφείλει πάνω από 4 εκατ. ευρώ από κοινοτικές ενισχύσεις που δεν έχει καταβάλει. Τα 2,5 εκατ. ευρώ αφορούν το 2018 και τα υπόλοιπα το 2017. Σημειώνουν δε ότι κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτρέπει την ενίσχυση της παραγωγής τους με ποσό ύψους έως 8 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ποτέ η κυβέρνηση δεν το έχει διαθέσει ολόκληρο και μέρος τους διατίθεται για την ενίσχυση άλλων κλάδων της πρωτογενούς παραγωγής.

Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι να παραμείνει εν ζωή το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ζάχαρης στο Πλατύ. Το εργοστάσιο αυτό θα κλείσει αναπόφευκτα, εάν δεν υπάρξει η πρώτη ύλη, δηλαδή τα τεύτλα. Κι επειδή το μεταφορικό κόστος των τεύτλων συνιστά ένα μεγάλο παράγοντα στο συνολικό παραγωγικό κόστος της ζάχαρης, είναι σίγουρο ότι η συγκεκριμένη παραγωγή δεν μπορεί να διοχετευθεί σε τρίτους παραγωγούς εκτός Ελλάδος, π.χ. Σερβία όπου η ΕΒΖ έχει δύο εργοστάσια. Ετσι η παραγωγή τεύτλων και η λειτουργία του εργοστασίου του Πλατέος Ημαθίας είναι αμφιμονοσήμαντα συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Τέλος, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να χρεωθεί το κλείσιμο του συγκεκριμένου εργοστασίου, που ουσιαστικά θα σημάνει και το τέλος μιας ιστορικής βιομηχανίας στη χώρα μας. Και στην προσπάθειά της αυτή καθυστερεί την υποβολή της αίτησης υπαγωγής της EBZ στο άρθρο 106Β του Πτωχευτικού Κώδικα, όπως είχε συμφωνηθεί αρχικά με τον βασικό πιστωτή της εταιρείας, την Τράπεζα Πειραιώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή