Εξι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Εξι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πέντε βασικοί διεκδικητές της πρώτης φάσης του προηγούμενου διαγωνισμού, συν μία ακόμη κινεζική εταιρεία, έδωσαν το «παρών» στο νέο εγχείρημα πώλησης των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης της ΔΕΗ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ, εκδήλωση ενδιαφέροντος στον νέο διαγωνισμό υπέβαλαν με αλφαβητική σειρά οι εξής έξι ενδιαφερόμενοι:

1. Beijing Guohua Power Company Limited and Damco Energy S.A. (Consortium).

2. China Western Power Industrial Co Ltd.

3. Sev.En Energy AG – Indoverse (Czech) Coal Investments Limited (Consortium).

4. ΓΕΚ Τέρνα Α.Ε.

5. ΕλβάλΧαλκόρ Ελληνική Βιομηχανία Χαλκού και Αλουμινίου Ανώνυμη Εταιρεία.

6. Μυτιληναίος Ανώνυμη Εταιρεία – Ομιλος Επιχειρήσεων.

Αν και η διοίκηση της ΔΕΗ εξέφρασε την ικανοποίησή της και την προσδοκία «ότι με αυτή τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον θα υπάρξει ουσιαστικός διαγωνισμός και θετική έκβαση της διαδικασίας αποεπένδυσης», στην πραγματικότητα το εγχείρημα θα κριθεί στη φάση των διαπραγματεύσεων για το τελικό κείμενο της Συμφωνίας Αγοραπωλησίας Μετόχων (SPA), που θα ξεκινήσουν μόλις οι επενδυτές παραλάβουν το αρχικό σχέδιο από τη ΔΕΗ, κάτι που αναμένεται μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Από άποψη επενδυτικού ενδιαφέροντος, ο νέος διαγωνισμός διαφοροποιείται σε σχέση με τον προηγούμενο στη συμμετοχή της κινεζικής China Western Power, η έλευση της οποίας είναι αποτέλεσμα των προσωπικών προσπαθειών του επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη, ο οποίος για τον λόγο αυτό ταξίδεψε τις προηγούμενες ημέρες στην Κίνα. Οι προσδοκίες του κ. Παναγιωτάκη για συμμετοχή μίας ακόμη κινεζικής εταιρείας, και συγκεκριμένα της CMEC, που είχε ενδιαφερθεί παλαιότερα για τη Μελίτη και είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τη ΔΕΗ, όπως και εταιρειών από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, δεν επαληθεύθηκαν. Τη σημασία της έχει και η επάνοδος στον διαγωνισμό της κινεζικής εταιρείας Beijing Guohua Power και του ομίλου Κοπελούζου (Damco Energy), που εμφανίστηκαν και στον προηγούμενο διαγωνισμό ως κοινοπραξία, αλλά αποσύρθηκαν στο στάδιο της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, καθώς και της ΕλβάλΧαλκόρ. Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι η τσεχική Sev.En Energy, που στο δεύτερο στάδιο του προηγούμενου διαγωνισμού προσήλθε σε κοινοπραξία με τη ΓΕΚ Τέρνα, στον νέο διαγωνισμό προσήλθε σε κοινοπραξία με μία δεύτερη τσεχική εταιρεία.

Οι υποψήφιοι επενδυτές στο σύνολό τους εμφανίζονται επιφυλακτικοί. H τελική τους στάση θα κριθεί από τους όρους του SPA αλλά και τη νέα αποτίμηση των μονάδων, την οποία έχει προδιαγράψει εν πολλοίς η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση Σταθάκη. Αυτή αναφέρει ότι η ΔΕΗ δύναται να ορίσει εκτιμητή και στην περίπτωση αυτή ο εκτιμητής θα λάβει υπόψη του αντίστοιχες εμπορικές συναλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά και τα αποτελέσματα του προηγούμενου διαγωνισμού. Αυτό σημαίνει ότι η προσφορά της «Μυτιληναίος» για τη Μελίτη έναντι τιμήματος 25 εκατ. θα αποτελέσει κατώφλι για τη νέα αποτίμηση της μονάδας, έναντι αποτίμησης 153 εκατ. του ανεξάρτητου εκτιμητή στον προηγούμενο διαγωνισμό. Η αντίστοιχη αποτίμηση των μονάδων της Μεγαλόπολης ήταν 153 εκατ. ευρώ. Για το σύνολο των μονάδων, προσφορά έναντι τιμήματος 103 εκατ. ευρώ είχε υποβάλει η κοινοπραξία των Sev.En Energy – ΓΕΚ Τέρνα, η οποία όμως κρίθηκε εκτός πλαισίου, αφού έθετε ως προϋπόθεση την ενσωμάτωση στο SPA μηχανισμού επιμερισμού τυχόν ζημιών των μονάδων για έξι χρόνια. Ο όρος αυτός είχε συμπεριληφθεί στο αρχικό σχέδιο της τροπολογίας του υπουργείου Ενέργειας, αλλά απορρίφθηκε από την DGcomp, που σημαίνει ότι δύσκολα θα περάσει και στο νέο SPA. Για τους Τσέχους της Sev.En Energy, πάντως, ο όρος αυτός εξακολουθεί να είναι κρίσιμος για τη συμμετοχή τους στην επόμενη φάση του τρέχοντος διαγωνισμού. Η διασφάλιση της τροφοδοσίας με λιγνίτη της Μελίτης με όρους βιώσιμους αποτελεί μία ακόμη παράμετρο που θα κρίνει την τελική στάση των υποψήφιων επενδυτών. Η ΔΕΗ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ιδιοκτησία της «Ορυχεία Αχλάδας», που έχει αναλάβει την τροφοδοσία της Μελίτης για τη μείωση του κόστους, από τα 23 ευρώ ο τόνος λιγνίτη σήμερα, στα 18 ευρώ, επίπεδα που σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη καθιστούν τη μονάδα κερδοφόρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή