Βαλτώνει η διαδικασία πώλησης της Forthnet από τις τράπεζες

Βαλτώνει η διαδικασία πώλησης της Forthnet από τις τράπεζες

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορισμένο είναι το ενδιαφέρον πλέον για τη Forthnet. Οι προσφορές που έχουν κατατεθεί από τους ενδιαφερομένους, ένα χρόνο μετά την έναρξη της διαδικασίας πώλησης/αναδιάρθρωσης των δανείων της επιχείρησης, παραμένουν ακόμη σε επίπεδο μη δεσμευτικό ενώ σε ύψος δεν ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ.

Την περασμένη εβδομάδα, επανέκαμψε εκ νέου ο όμιλος Antenna Group, υποβάλλοντας νέα προσφορά στο ύψος εκείνης των Vodafone και Wind, δηλαδή στα 50 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, και αυτή η προσφορά είναι μη δεσμευτική και περιέχει αιρέσεις. Ως αποτέλεσμα στο τραπέζι των συζητήσεων ακόμη δεν υπάρχει μια ισχυρή πρόταση μεταξύ πωλητών και αγοραστών της Forthnet. Ετσι συνεχίζεται το «γαϊτανάκι» των χαλαρών συζητήσεων που σημειώθηκαν όλους τους προηγούμενους μήνες.

Από την άλλη πλευρά, το δίδυμο Vodafone και Wind εμφανίζεται αποστασιοποιημένο. Τουλάχιστον τους τελευταίους μήνες, ο «πόθος» τους για την απόκτηση του τέταρτου παίκτη τηλεπικοινωνιών της χώρας δείχνει να έχει καταλαγιάσει. Ολα δείχνουν ότι στρατηγική των δύο επιχειρήσεων είναι να αφήνουν τον χρόνο να λύσει το πρόβλημα, εκτιμώντας ίσως ότι η εταιρεία δεν αξίζει καν τα 50 εκατ. ευρώ που έχουν προσφέρει.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο χρόνος τώρα συνεχίζει να μετράει εις βάρος της Forthnet, των πιστωτριών τραπεζών και των προμηθευτών της. Στην εταιρεία έχει να μπει «φρέσκο χρήμα» από το 2013, όταν έγινε η τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 30 εκατ. ευρώ. Εκτοτε, στο τέλος του 2016, προχώρησε η έκδοση ομολογιών μετατρέψιμων σε μετοχές της εταιρείας, με αποκλειστικό στόχο την αναδιάρθρωση (μέρους) του δανεισμού της επιχείρησης. Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες αναδιάρθρωσαν ουσιαστικά 70 εκατ. ευρώ, από τα 325 εκατ. ευρώ που είχαν χορηγήσει με τη μορφή δανείων στην εταιρεία.

Κανένα ενδιαφέρον

Σε αντίθεση, όμως, με ό,τι συνέβη το 2013, δεν υπήρξε κανένα επενδυτικό ενδιαφέρον για τις συγκεκριμένες ομολογίες. Ούτε από τους Αραβες, βασικούς μετόχους της εταιρείας, ούτε από τη Vodafone αλλά και τη Wind. Κανένας πλέον δεν ήθελε να αγοράσει ομολογίες που αντιστοιχούσαν στην ονομαστική αξία του δανεισμού της επιχείρησης. Πλέον, όλοι ζητούσαν «κούρεμα» του δανεισμού.

Ενα χρόνο αργότερα, τον Νοέμβριο του 2017, προκειμένου να πιέσουν την κατάσταση, οι πιστώτριες τράπεζες μετέτρεψαν μέρος των ομολογιών τους σε μετοχές, αποκτώντας τον έλεγχο του 33% της επιχείρησης. Επιχείρησαν, δε, να προσελκύσουν εκ νέου το επενδυτικό ενδιαφέρον, ξεκινώντας διαγωνισμό για την πώληση της συγκεκριμένης συμμετοχής.

Αν και προσήλθαν πολλοί ενδιαφερόμενοι, περισσότερο από έξι, κανείς δεν αξιώθηκε να καταστεί «λευκός ιππότης» μέχρι σήμερα.

Στη διαδικασία αυτή αναμείχθηκε σοβαρά και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, απορρίπτοντας τη μόνη βιώσιμη πρόταση των εταιρειών Vodafone και Wind. To σκεπτικό της κυβέρνησης ήταν ότι, αν αποκτούσαν τη Forthnet οι δύο ανταγωνιστές της, θα περιοριζόταν ο ανταγωνισμός στην εγχώρια τηλεπικοινωνιακή αγορά. Ετσι, η κυβέρνηση και οι (πολιτικά πιεσμένες) τράπεζες άφηναν τον χρόνο να κυλάει με αρνητικά αποτελέσματα για την προς πώληση τηλεπικοινωνιακή επιχείρηση.

Η κωλυσιεργία αυτή πρόσφερε στην κυπριακή Cyta μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να πουλήσει τη θυγατρική της, Cyta Hellas. Η κυπριακή εταιρεία έτσι διέσωσε 118 εκατ. ευρώ από τα 200 και πλέον εκατ. ευρώ που είχε επενδύσει στη θυγατρική της στην Ελλάδα. Αν είχε πωληθεί πρώτα η Forthnet, είναι σίγουρο ότι η κυπριακή εταιρεία θα είχε χάσει ακόμη μεγαλύτερο μέρος από την επένδυσή της στην Ελλάδα.

Τώρα ο κίνδυνος να εξελιχθεί η Forthnet σε νέα On Telecoms είναι ορατός. Η εταιρεία ήδη χάνει έσοδα και συνδρομητές, παρά την επιθετική πολιτική τιμών που ακολουθεί στην αγορά. Το α΄ εξάμηνο του 2018 η εταιρεία υποχώρησε σε έσοδα κατά 3,3% και σε συνδρομητές (triple-play) κατά 5,6%. Της συγκεκριμένης πτώσης είχε προηγηθεί εκείνη του 2017 που ανήλθε σε 8,5% αναφορικά με τα έσοδα και 3,9% αναφορικά με τους συνδρομητές (triple-play). Για το β΄ εξάμηνο του 2018, η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει ακόμη οικονομικά αποτελέσματα.

Aπό τη διαρροή αυτή πελατών της Forthnet επωφελούνται όλοι οι πάροχοι, μαζί τους και ο ΟΤΕ. Αυτός άλλωστε ήταν ένας λόγος που η Vodafone και η Wind επιθυμούσαν διακαώς όλα τα προηγούμενα χρόνια να αποκτήσουν τη Forthnet, με στόχο το 100% της πελατειακής της βάσης να περιέλθει στις δύο επιχειρήσεις.

Το «πετράδι» και το Netflix

Ο βασικός παράγοντας που έκανε ακαταμάχητη τη Forthnet όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν η Nova και το περιεχόμενό της. Για πολλούς η Nova αποτελούσε το πετράδι στο στέμμα της Forthnet και ειδικά το αθλητικό περιεχόμενό της.

Αυτό όμως πλέον δεν ενισχύει. Η εικόνα του ελληνικού πρωταθλήματος έχει ξεθωριάσει, το αποκλειστικό αθλητικό περιεχόμενο σιγά σιγά περιήλθε σε τρίτους (Cosmote TV, ΕΡΤ κ.ά.) και, τέλος, την εγχώρια αγορά τηλεθέασης «ταρακουνά» πλέον το Netflix.

Η τελευταία, παρόλο που δεν θεωρείται άμεσα ανταγωνιστής των τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων, φαίνεται ότι έχει διεμβολίσει για τα καλά την ελληνική αγορά συνδρομητικής τηλεόρασης, στην οποία οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι βασίζονται για τη διατήρηση –αν όχι ακόμη και για την αύξηση– των εσόδων τους. Το περιεχόμενό του Netflix, καθώς παράγεται διεθνώς με οικονομίες κλίμακας και παρέχεται μέσω Διαδικτύου (IPTV), φθάνει πιο φθηνά στον μέσο Ελληνα. Δεν περιλαμβάνει μακροχρόνιες δεσμεύσεις, αλλά το κυριότερο είναι ότι οι παραγωγές του κερδίζουν το ενδιαφέρον, ενίοτε και βραβεία Οσκαρ, όπως έδειξε η τελευταία απονομή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή