Goldair, Pearl, ΤΡΑΙΝΟΣΕ-Sarmed και Damco διεκδικούν το «Θριάσιο ΙΙ»

Goldair, Pearl, ΤΡΑΙΝΟΣΕ-Sarmed και Damco διεκδικούν το «Θριάσιο ΙΙ»

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Pearl, η Goldair, η Damco και κοινοπραξία της ιδιωτικοποιημένης ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την Sarmed εκδήλωσαν ενδιαφέρον, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες για την παραχώρηση των 1.450 στρεμμάτων στο Θριάσιο από τον ΟΣΕ για την ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου.

Πρόκειται για τον διαγωνισμό για το λεγόμενο «Θριάσιο ΙΙ» που γειτνιάζει με τα 600 στρέμματα «Θριάσιο Ι» που έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ με την Goldair.

Υπενθυμίζεται ότι η Piraeus Europe Asia Rail Logistics LTD (PEARL) συνδέεται με συμφέροντα της Cosco και αν και προηγήθηκαν συζητήσεις με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για κοινή κάθοδο τελικά οι δύο όμιλοι ακολούθησαν ξεχωριστούς δρόμους.

Τα τρία παραπάνω σχήματα έχουν επιβεβαιωθεί και μένει να εξακριβωθεί κατά πόσο σήμερα, οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία, εμφανίστηκαν και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Αμφότερες οι παραχωρήσεις στο Θριάσιο έγιναν και γίνονται αντίστοιχα υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξαιτίας των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στις υποδομές της έκτασης ιδιοκτησίας ΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ και την απειλή ανάκτησής τους αν δεν προχωρούσε η ιδιωτικοποίησή τους.

Στη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ε.Ε., την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρεται για το Θριάσιο πως «έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος» και ότι το Θριάσιο «παραμένει αχρησιμοποίητο». «Μόλις λειτουργήσει πλήρως αυτή η επένδυση –που συγχρηματοδοτείται με κονδύλια της Ε.Ε.– θα μπορούσε να δώσει μεγάλη ώθηση στις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές και στη συνολική ανταγωνιστικότητα της χώρας. 

Στις 31 Μαρτίου εκπνέει η προθεσμία που είχε συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον διαγωνισμό, εξ ου και επισπεύσθηκε τώρα η προκήρυξή του αφού, σε διαφορετική περίπτωση και χωρίς νέα παράταση, η Ελλάδα μπορεί να έπρεπε να επιστρέψει κοινοτικά κονδύλια της τάξης των 235 εκατ., που έχουν δαπανηθεί για την ανάπτυξη του εμπορευματικού σταθμού.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή