Πέντε ενδιαφερόμενοι για το έργο έκδοσης ταυτοτήτων, διαβατηρίων

Πέντε ενδιαφερόμενοι για το έργο έκδοσης ταυτοτήτων, διαβατηρίων

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tουλάχιστον πέντε επιχειρήσεις ή/και επιχειρηματικά σχήματα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το έργο της έκδοσης των νέων ταυτοτήτων και διαβατηρίων. Το έργο, προϋπολογισμού 360 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα προκηρυχθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα και, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει γίνει αποδέκτης τουλάχιστον πέντε λύσεων από ισάριθμες εταιρείες (επενδυτικά σχήματα) ελληνικών, γερμανικών, γαλλικών και αμερικανικών συμφερόντων. Πρόκειται για τις λύσεις των εταιρειών Inform Λύκος, Veridos Matsukis, Gemalto, HID Global και Idemia.

Από τις παραπάνω επιχειρήσεις, ελληνικών συμφερόντων είναι οι δύο πρώτες. Συγκεκριμένα, η Inform Λύκος και η Veridos Matsukis. Η τελευταία έχει έδρα μεν στην Ελλάδα και είναι μια από τις παλαιότερες επιχειρήσεις της χώρας, αλλά τα τελευταία χρόνια πέρασε σε γερμανικό έλεγχο. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ελέγχεται κατά 64% από τη γερμανική Giesecke + Devrient (G+D), η οποία έχει έδρα στο Μόναχο, και πέρυσι είχε έσοδα 2,2 δισ. ευρώ. Η εταιρεία, όπως επίσης και η Inform Lykos, διαθέτει τεχνογνωσία στην έκδοση ταυτοτήτων και των διαβαθμισμένων εγγράφων όπως απαιτεί ο διαγωνισμός. Η Inform Lykos διαθέτει τεχνογνωσία μέσω της Austria Cards, η οποία έχει υλοποιήσει αντίστοιχο έργο στην Αυστρία.

Αντίστοιχη, αν όχι και μεγαλύτερη, τεχνογνωσία διαθέτει η αμερικανoσουηδική HID Global με έδρα το Οστιν του Τέξας, όπως και οι δύο γαλλικές εταιρείες Idemia (πρώην ΟΤ-Morpho) και Gemalto. Για την τελευταία εκτιμάται ότι συμμετέχει στον διαγωνισμό μέσω της θυγατρικής της στη Βρετανία, η οποία διαθέτει την κατάλληλη τεχνογνωσία. Σημειώνεται ότι η Gemalto πρόσφατα αποκτήθηκε από την επίσης γαλλική Thales, ενώ η HID Global αποκτήθηκε από τη σουηδική Assa Abloy το 2000.

Τέλος, για τον διαγωνισμό φέρεται να ενδιαφέρονται άλλες δύο επιχειρήσεις, εκ των οποίων η υφιστάμενη συνεργάτις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Toppan. Η τελευταία σήμερα εκδίδει τα διαβατήρια της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν διαθέτει τη λύση στις προδιαγραφές που απαιτεί η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις αναμένεται να πλαισιώσουν άλλες εγχώριες επιχειρήσεις, είτε ως κοινοπρακτικά μέλη είτε ως υπεργολάβοι. Οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα είναι του κλάδου της πληροφορικής (Unisystems, Cosmos κ.ά.), οι οποίες θα συνδράμουν κυρίως στο έργο της διαχείρισης των δεδομένων των εγγράφων. Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός θα είναι κλειστός. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα προεπιλέξει τους ενδιαφερομένους τους οποίους θα καλέσει να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Σημειώνεται ότι και οι πέντε ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη πραγματοποιήσει παρουσιάσεις των λύσεών τους στην αναθέτουσα αρχή, δηλαδή το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Υπό αυτό το πρίσμα, οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν τις λύσεις που πρόκειται να προμηθευτούν και πλέον αυτό που μένει κυρίως να εξεταστεί είναι το κόστος έκδοσης των σχετικών εγγράφων. Ο ανάδοχος του έργου θα είναι εκείνος που θα υποβάλει τη χαμηλότερη προσφορά. Σημειώνεται ότι το κόστος του έργου θα καλυφθεί από τα παράβολα που θα καταβάλλει ο Ελληνας πολίτης για την έκδοση των νέων εγγράφων ταυτοποίησης, τα οποία πολύ πιθανώς να περιλάβουν βιομετρικά στοιχεία.

Το έργο στην πλήρη του εξέλιξη θα περιλάβει πλήθος εγγράφων, πέραν των ταυτοτήτων και των διαβατηρίων. Δηλαδή, θα περιλάβει τα διπλώματα οδήγησης, τις κάρτες ΑΜΚΑ, τις διαβαθμισμένες ταυτότητες των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας, στον Στρατό κ.α. Ετσι το έργο αναμένεται να προκηρυχθεί σε επιμέρους φάσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα περιλάβει τις ταυτότητες και τα διαβατήρια. Η πιο μεγάλη πίεση που δέχεται η κυβέρνηση είναι για το θέμα των ταυτοτήτων, η έκδοση των οποίων θεωρείται διάτρητη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή