Υπεγράφη τριετής κλαδική σύμβαση μεταξύ ΟΤΟΕ – τραπεζών

Υπεγράφη τριετής κλαδική σύμβαση μεταξύ ΟΤΟΕ – τραπεζών

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην υπογραφή τριετούς κλαδικής σύμβασης εργασίας συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών και της ΟΤΟΕ, έπειτα από πέντε συναντήσεις των δύο πλευρών.

Χθες, το γενικό συμβούλιο της ομοσπονδίας των τραπεζοϋπαλλήλων ενέκρινε το πλαίσιο της συμφωνίας για τη νέα συλλογική σύμβαση με διάρκεια από το 2019 έως το 2021 και, παράλληλα, αποφάσισε τη ματαίωση της απεργίας που είχε προκηρυχθεί για αύριο Τετάρτη.

Μεταξύ άλλων, στη συμφωνία περιλαμβάνεται ρήτρα προστασίας της απασχόλησης –που αποτελούσε κεντρικό αίτημα της ΟΤΟΕ– για τα 3 χρόνια που θα διαρκέσει η νέα κλαδική σύμβαση, αλλά και μικρές αυξήσεις, από το πρώτο κλιμάκιο, που σταδιακά, έως το 2021, θα ανέλθουν σε 2,75%.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ της ΟΤΟΕ και των εκπροσώπων των τραπεζών, στην πέμπτη συνάντηση των δύο μερών, που έγινε την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019, στην οποία υπήρξε πολύωρη και σκληρή αντιπαράθεση.

Σύμφωνα με την ομοσπονδία, κατά τη συνάντηση αυτή έγιναν αποδεκτές βασικές διεκδικήσεις που είχε θέσει η ΟΤΟΕ, ενώ ρυθμίστηκαν και άλλα θέματα που αφορούν βασικές ανάγκες των εργαζομένων στον κλάδο.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων, σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, περιλαμβάνονται τα εξής:

• Βελτιωμένη, σε σχέση με τη προηγούμενη, ρήτρα προστασίας της απασχόλησης –που αποτελούσε κεντρικό αίτημα της ΟΤΟΕ– για τα 3 χρόνια που θα διαρκέσει η νέα κλαδική σύμβαση. Στην πράξη, η νέα σύμβαση θα ορίζει ότι «τα μέρη επαναβεβαιώνουν τη βούλησή τους να προστατεύσουν την απασχόληση στον κλάδο».

• Μετά επτά χρόνια μειώσεων και καθήλωσης του εισοδήματος των τραπεζοϋπαλλήλων, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών μέσα στη τριετία, στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου. Συγκεκριμένα, οι αυξήσεις θα δοθούν σε τρεις δόσεις: από 1/12/2019 0,50%, από 1/12/2020 επιπλέον 0,75% κι από 1/12/2021 1,50%.

• Μειώνεται το ωράριο συναλλαγών κατά 30 λεπτά την ημέρα από Δευτέρα έως και Πέμπτη και διαμορφώνεται από 08.00 έως 14.00 από Δευτέρα έως και Παρασκευή.

• Η συλλογική εκπροσώπηση σε κάθε επιχείρηση του κλάδου θα έχει δικαίωμα ενημέρωσης και συζήτησης για τα σχέδια ψηφιοποίησης της αντίστοιχης τράπεζας, που επηρεάζουν τους εργαζομένους, καθώς και για την εκπαίδευση που χρειάζονται οι εργαζόμενοι προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες της ψηφιακής μετάβασης.

• Εισαγωγή για πρώτη φορά σε κλαδική ΣΣΕ ρύθμισης-πλαισίου για τα συστήματα αξιολόγησης.

• Οι εργαζόμενοι-άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) θα επιλέγουν τη χρήση του μειωμένου ωραρίου που δικαιούνται, στον χρόνο που τους εξυπηρετεί εντός του ωραρίου.

• Επιμέρους ρυθμίσεις κοινωνικής μέριμνας, προστασίας της μητρότητας και της οικογένειας. Για παράδειγμα, αυξάνεται το επίδομα τοκετού στις 2.000 ευρώ από 1.557 ευρώ που ισχύει σήμερα. Χορηγείται άδεια 3 ημερών και στον πατέρα λόγω απόκτησης τέκνου και προσαυξάνεται η άδεια παρακολούθησης της σχολικής επίδοσης των παιδιών κατά δύο ημέρες επιπλέον αυτής που ισχύει σήμερα για κάθε παιδί πέραν του πρώτου.

Τέλος, διατηρείται το μειωμένο επιτόκιο 2% και η διάρκεια 40 ετών για την αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων και θα συνεχιστεί η συζήτηση για περαιτέρω ρυθμίσεις στα ενήμερα δάνεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή