Μεγάλη πτώση με αυξημένο τζίρο στο Χ.Α.

Μεγάλη πτώση με αυξημένο τζίρο στο Χ.Α.

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σημαντικές απώλειες και κάτω από τις 720 μονάδες έκλεισε το ελληνικό Χρηματιστήριο σε μια συνεδρίαση κόντρα στο ιδιαίτερα θετικό κλίμα που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και στη συνεχιζόμενη βελτίωση της εικόνας των ελληνικών ομολόγων. Ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε στο επίκεντρο των πιέσεων, με τις συνεχιζόμενες διαφωνίες μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τον νέο νόμο Κατσέλη να «βαραίνουν» το κλίμα, τη στιγμή που οι διεθνείς οίκοι (βλ. Deutsche Bank) επισημαίνουν πως οι αλλαγές στον νόμο αποτελούν «κλειδί» για τις προοπτικές των ελληνικών συστημικών τραπεζών. Παράλληλα, ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και αρκετά blue chips με τις μεγαλύτερες να συγκεντρώνουν οι ΔΕΗ, Motor Oil, Grivalia και ΓΕΚ Τέρνα. Πάντως, οι αναλυτές επισημαίνουν πως η διόρθωση ήταν αναμενόμενη –καθώς ο Γενικός Δείκτης έχει σημειώσει πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με κέρδη άνω του 4% ενώ οι τράπεζες είχαν σημειώσει άλμα άνω του 10%– και δεν είχε στοιχεία υπερβολών, με τον τζίρο να κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,51% στις 714,44 μονάδες και κοντά στα χαμηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,57 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,24%, ενώ άνοδο της τάξης του 1,08% σημείωσε η μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε επίσης κοντά στο χαμηλό ημέρας, με ισχυρές απώλειες της τάξης του 4,33% στις 562,06 μονάδες, με την Πειραιώς να κλείνει στο -6,07%, την Alpha Bank στο -5,21%, την Eurobank στο -4,19% και την Εθνική στο -1,98%. Το Oceanwood Capital Management μετά την αύξηση των αρνητικών θέσεών του στην Εθνική προχώρησε και σε αύξηση των short θέσεών του επί των μετοχών της Alpha Bank στο 0,81% από 0,70% πριν.

Το θετικό μoμέντουμ για το ελληνικό Χρηματιστήριο, που προεξοφλούσε τη θετική έκβαση όλων των ζητημάτων που εκκρεμούν για το αμέσως προσεχές διάστημα (ψήφιση νέου νόμου Κατσέλη, καταβολή δόσης στο Eurogroup του Απριλίου, υψηλό τίμημα για τα ΕΛΠΕ, ολοκλήρωση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ) ολοκληρώνει τον κύκλο του και η επενδυτική κοινότητα θα διαμορφώσει τη στάση της προς θετική κατεύθυνση, όταν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στα προαναφερθέντα ζητήματα, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή