Αυξήθηκαν κατά 38,6%, στα 85,6 εκατ. ευρώ, τα κέρδη του ΑΔΜΗΕ το 2018

Αυξήθηκαν κατά 38,6%, στα 85,6 εκατ. ευρώ, τα κέρδη του ΑΔΜΗΕ το 2018

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αύξηση της τάξης του 83,4% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών το 2018 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 42,3 εκατ. ευρώ. Η καταβολή προμερίσματος το 2018 έφτασε τα 0,0316 ευρώ ανά μετοχή, ενώ προτεινόμενο συνολικό μέρισμα και προμέρισμα για το 2019 είναι 0,087 ευρώ ανά μετοχή.

Σε ό,τι αφορά την ΑΔΜΗΕ Α.Ε. κατέγραψε καθαρά κέρδη 85,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 38,6% σε ετήσια βάση, με τα EBITDA (κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων) να διαμορφώνονται στα 183,0 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 6,4%.

Οι επενδυτικές δαπάνες του ΑΔΜΗΕ ανήλθαν σε 178,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 154% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ οι καθαρές χρηματοοικονομικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 73,1%. Ταυτόχρονα, η μείωση των λειτουργικών δαπανών, που οφείλεται κυρίως στην αντιστροφή σχηματισμένων προβλέψεων, συνέβαλε στην αύξηση κατά 6,4% των κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA).

Ο υγιής ισολογισμός, όπως αναφέρει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωσή της, σε συνδυασμό με το βελτιωμένο χρηματοοικονομικό προφίλ επιτρέπουν στην εταιρεία την πραγματοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων για τη μελλοντική της ανάπτυξη. Η διοίκηση του διαχειριστή σε στενή συνεργασία με την ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και τον στρατηγικό επενδυτή State Grid Corporation of China παραμένει προσηλωμένη στην επιτάχυνση των κρίσιμων έργων του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με έμφαση στις διασυνδέσεις των νησιών.

Κεντρικό στοιχείο στον σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ είναι η υλοποίηση επενδύσεων ύψους 4 δισ. ευρώ έως το 2027. Ενδεικτικά αναφέρονται:

• Η Β΄ και η Γ΄ φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων.

• Η διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου, το σημαντικότερο project του 2018.

• Η επέκταση του συστήματος 400 kV προς την Πελοπόννησο με τη συμβασιοποίηση των έργων του λεγόμενου «Διαδρόμου Α» (ΚΥΤ Μεγαλόπολης – υφιστάμενη ΓΜ 400 kV Αχελώου – Διστόμου) που περιλαμβάνει το πρώτο υποβρύχιο καλώδιο 400 kV στην Ελλάδα (μεταξύ Ρίου και Αντιρρίου) και που θα επιτρέψει τη λειτουργία στη μέγιστη παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας ηλεκτρισμού Μεγαλόπολη V, της μεγαλύτερης των Βαλκανίων.

Η ίδρυση θυγατρικής εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) με την επωνυμία Αριάδνη Interconnection, σε εφαρμογή των αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), αποτελεί σημαντικό βήμα για την εταιρεία, καθώς εξασφαλίζει τη συμμετοχή της με πλειοψηφικό ποσοστό στη χρηματοδότηση και κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, έργο με προϋπολογισμό της τάξης του 1 δισ. Το ιδρυτικό μετοχικό κεφάλαιο της Αριάδνης Interconnection ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η ΑΔΜΗΕ Α.Ε. σχεδιάζει τη Δ΄ φάση των Κυκλάδων (Σέριφος, Μήλος, Φολέγανδρος και Θήρα), έργο προϋπολογισμού 386 εκατ., ενώ έχει εντάξει στο νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης (ΔΠΑ) τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων, ανοίγοντας τον δρόμο για ακόμη μια μεγάλη νησιωτική διασύνδεση.

Χθες εξάλλου, μιλώντας στο ενεργειακό συνέδριο της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», ο CEO του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης ανακοίνωσε την είσοδο του ΑΔΜΗΕ στη χονδρεμπορική αγορά τηλεπικοινωνιών μέσω της νέας θυγατρικής Grid Telecom. H νέα εταιρεία, εκμεταλλευόμενη το χερσαίο και υποθαλάσσιο δίκτυο οπτικών ινών του ΑΔΜΗΕ, θα διαθέσει μισθωμένες γραμμές υπερυψηλών ταχυτήτων σε εγχώριους και διεθνείς παρόχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή