Μειώνει στο 10% την έκπτωση στους συνεπείς πελάτες η ΔΕΗ

Μειώνει στο 10% την έκπτωση στους συνεπείς πελάτες η ΔΕΗ

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη μείωση της έκπτωσης του 15% προς τους συνεπείς πελάτες της αλλά και της έκπτωσης προπληρωμής από 1ης Απριλίου προχωράει η ΔΕΗ. Η σχετική απόφαση που περιορίζει την έκπτωση του 15% στο 10% και της προπληρωμής από το 6% στο 4% ελήφθη στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικά δυσχερούς οικονομικής κατάστασης της εταιρείας και των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει. Η μείωση της έκπτωσης συνέπειας ήταν το ύστατο μέτρο για την ενίσχυση των εσόδων της εταιρείας, που εξέταζε εδώ και μήνες η διοίκηση της ΔΕΗ προτάσσοντας αρχικά αιτήματα για καθιέρωση ρήτρας CO2 ή ρήτρας οριακής τιμής συστήματος, προκειμένου να περιορίσει τις πιέσεις από τη ραγδαία αύξηση του κόστους στη χονδρική αγορά ρεύματος. Η κάθετη άρνηση του εποπτεύοντος υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη σε οποιοδήποτε αίτημα που κατέληγε σε αύξηση τιμολογίων υποχρέωσε τελικά τη διοίκηση της ΔΕΗ να πάρει πίσω μέρος των εκπτώσεων που καθιέρωσε από τον Ιούλιο του 2016, καθώς η ρευστότητα της επιχείρησης έχει πιάσει κόκκινο. 

Η απόφαση για μείωση των εκπτώσεων λίγες μόλις ημέρες πριν από την ανακοίνωση αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2018 αντανακλά σε πολύ μεγάλο βαθμό και τη δυσμενή εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών της σε σχέση τόσο με το προηγούμενο έτος όσο και με το εννεάμηνο του 2018 όπου η ΔΕΗ κατέγραψε ζημίες ύψους 299,5 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 12,8%. Σε αυτό το συμπέρασμα συντείνουν οι παράγοντες περαιτέρω μείωσης των μεριδίων της στη λιανική αγορά το τελευταίο τρίμηνο του έτους και η συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω CO2 το ίδιο διάστημα. Η απόφαση περιορισμού των εκπτώσεων αντανακλά επίσης και τα προβλήματα εισπραξιμότητας των ανεξόφλητων οφειλών ύψους άνω των 2,5 δισ. ευρώ. Οπως ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης είχε δηλώσει στην ετήσια γενική συνέλευση μετόχων της εταιρείας τον Ιούνιο του 2018 «η πορεία της εισπραξιμότητας είναι εκείνη που τελικά θα καθορίσει το αν τελικά θα διατηρηθεί η έκπτωση του 15%».

Το πρόβλημα εισπραξιμότητας σε συνδυασμό με τη ζημία ύψους 2 εκατ. ευρώ ημερησίως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς στελεχών της ΔΕΗ, από το αυξημένο κόστος στη χονδρική αγορά που δεν μπορεί να μετακυλίσει μέσω των τιμολογίων στη λιανική, έχει διογκώσει τα προβλήματα ρευστότητας. Είναι γεγονός ότι η αποπληρωμή του ομολόγου λήξης Απριλίου ύψους 350 εκατ. ευρώ διασφαλίσθηκε με την προπληρωμή τις προηγούμενες ημέρες από το Δημόσιο της κατανάλωσης ρεύματος του 2019 αξίας 550 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ο περιορισμός των εκπτώσεων στα τιμολόγια ρεύματος από τη ΔΕΗ θα λειτουργήσει ως μέτρο εξυγίανσης και για τους ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν με πενιχρά ή και μηδενικά περιθώρια κέρδους προκειμένου να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ. Την απόφαση για περιορισμό της έκπτωσης συνέπειας και έκπτωσης προπληρωμής ανακοίνωσε επισήμως χθες η ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι μένουν αμετάβλητα τα τιμολόγια μέσης και χαμηλής τάσης ρεύματος «παρά τις πιέσεις από εξωγενείς παράγοντες, όπως η αύξηση της οριακής τιμής συστήματος και της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών CO2».

ΕΛΠΕ: τον Απρίλιο οι προσφορές

Στις 8 Απριλίου αναμένεται η εκκίνηση της διαδικασίας για την ιδιωτικοποίηση του 50,1% του κλάδου εμπορίας της ΔΕΠΑ, ενώ μέσα στο α΄ 10ήμερο του Απριλίου θα κατατεθούν τελικά, εάν δεν υπάρξει και νέα παράταση, οι δεσμευτικές προσφορές για τη διάθεση του 51% των ΕΛΠΕ σε στρατηγικό επενδυτή. Την ημερομηνία της υποβολής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ανακοίνωσε χθες στο ενεργειακό συνέδριο της «Ναυτεμπορικής» ο CEO της ΔΕΠΑ Δημήτρης Τζώρτζης.

Η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών των ΕΛΠΕ μεταφέρεται από τις 29 Μαΐου στην πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, προκειμένου να μελετήσει και να τοποθετηθεί επί των παρατηρήσεων των ενδιαφερόμενων επενδυτών στα σχέδια συμβάσεων ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, ο οποίος απουσίαζε την περασμένη εβδομάδα στο Χιούστον. Στο μεταξύ, απεργιακές κινητοποιήσεις κατά της πώλησης των ΕΛΠΕ προανήγγειλαν για το διάστημα 28-29 Μαρτίου οι εργαζόμενοι στον όμιλο.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τον νέο διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, χθες αναρτήθηκε στο Viral Dada Room, στο οποίο έχουν πρόσβαση οι υποψήφιοι επενδυτές, το σχέδιο αγοραπωλησίας μετόχων (SPA). Το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν διαφοροποιείται από το προηγούμενο παρά μόνο στην αναφορά του για «πάγωμα» των μισθολογικών αμοιβών των εργαζομένων που θα μεταβιβαστούν στις εταιρείες που θα πουληθούν στα τρέχοντα επίπεδα, όπως είχε προβλεφθεί στη σχετική νομοθετική ρύθμιση. Το τελικό κείμενο του SPA θα διαμορφωθεί έπειτα από διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT