Μικρή άνοδος με νευρική συνεδρίαση

Μικρή άνοδος με νευρική συνεδρίαση

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από μια συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα και αρκετές αλλαγές προσήμου, το ελληνικό Χρηματιστήριο κατάφερε να κλείσει σε ελαφρώς θετικό έδαφος, με τις πιέσεις στις περισσότερες τραπεζικές μετοχές ωστόσο να πρωταγωνιστούν και να μην αφήνουν τον Γενικό Δείκτη να κινηθεί εκ νέου πάνω από τις 720 μονάδες. Το επιφυλακτικό κλίμα στις διεθνείς αγορές οι οποίες ανέμεναν τη συνεδρίαση της Fed, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις αναφορικά με τον νέο νόμο Κατσέλη και την πιθανότητα μονομερούς συμφωνίας χωρίς την έγκριση θεσμών, οδήγησε τους αγοραστές στο περιθώριο και έδωσε ισχυρό προβάδισμα στους πωλητές. Το κλίμα στην αγορά ομολόγων δεν ήταν επίσης υποστηρικτικό, με την απόδοση του 10ετούς να αυξάνεται στο 3,78%.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,14% στις 715,47 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,51 εκατ. ευρώ. O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,07%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,28% και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 0,14% στις 561,25 μονάδες, κυρίως χάρη στα κέρδη της Eurobank (+2,81%) τα οποία έφεραν την ισορροπία στον δείκτη. Η Alpha Bank έκλεισε αμετάβλητη στο 1,31 ευρώ, ενώ η Εθνική Τράπεζα σημείωσε πτώση 2,08% και η Τράπεζα Πειραιώς έκλεισε με απώλειες 4,94%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, μετά το ισχυρό ράλι του τελευταίου διαστήματος σε επίπεδο Γενικού Δείκτη αλλά και σε επίπεδο τραπεζικού δείκτη, η αγορά προσπαθεί να ισορροπήσει, ωστόσο ο δρόμος προς ένα νέο ανοδικό κύμα θα χρειαστεί, εκτός από αύξηση των συναλλαγών, και έναν νέο καταλύτη.

Οπως σημειώνει η NBG Securities πάντως, το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει περαιτέρω περιθώρια ανόδου καθώς οι τιμές των μετοχών δεν φαίνεται να αποτιμούν την πιθανή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την επακόλουθη ανοδική της πορεία. Οι βασικοί καταλύτες που εντοπίζει για το επόμενο διάστημα και οι οποίοι αναμένεται να καθορίσουν την πορεία του Χ.Α. είναι η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων μετά και την εξομάλυνση των μακροοικονομικών συνθηκών και την εδραίωση της ανάπτυξης, η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και η εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων με τους πιστωτές της χώρας, καθώς και μια κυβέρνηση φιλική προς την αγορά η οποία ενδέχεται να προκύψει από τις εκλογές του 2019, είτε την άνοιξη είτε το φθινόπωρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή