Συμφωνία Reggeborgh – York Capital για το 17,3% της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ

Συμφωνία Reggeborgh – York Capital για το 17,3% της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε στρατηγικό επενδυτή του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ αναμένεται να εξελιχθεί το ολλανδικών συμφερόντων επενδυτικό fund Reggeborgh Invest, καθώς, όπως έγινε γνωστό χθες, θα αποκτήσει –σε δύο στάδια– το σύνολο των μετοχών της York Capital Management, που σήμερα ανέρχονται σε περίπου 17,3% του μετοχικού κεφαλαίου του ελληνικού κατασκευαστικού ομίλου.

Με βάση τη χθεσινή τιμή κλεισίματος της μετοχής της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ (4,99 ευρώ), το κόστος του εν λόγω πακέτου αποτιμάται σε σχεδόν 90 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται δε ότι όταν η York Capital εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ το 2013, η αξία της σχετικής επένδυσης είχε υπολογιστεί σε περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Ο ολλανδικός όμιλος αποτελεί το επενδυτικό όχημα της οικογένειας Γουέσελς, μιας εκ των πλουσιοτέρων στην Ολλανδία, η οποία έχει ιδρύσει την κατασκευαστική εταιρεία VolkerWessels.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, η Reggeborgh Invest προχώρησε σε επένδυση της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ, αποκτώντας σταδιακά το 9,4% της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, κυρίως μέσω της αγοράς του ποσοστού που ήλεγχε μέχρι τότε η οικογένεια Κάμπα. Αντίστοιχα, πριν από ένα μήνα και συγκεκριμένα στα μέσα Φεβρουαρίου, το ολλανδικό fund ενίσχυσε ακόμα περισσότερο το μερίδιό του στη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, με αποτέλεσμα σήμερα να ελέγχει περίπου το 13% της εταιρείας.

Αυτό το ποσοστό προβλέπεται να αυξηθεί σε σχεδόν 30%. Αρχικά, θα αποκτηθεί το 50% του ποσοστού της York, δηλαδή περίπου 8,65% της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και σε μεταγενέστερο στάδιο θα αποκτηθεί και το υπόλοιπο. Οι ακριβείς όροι της συναλλαγής αναμένεται να γνωστοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη επένδυση, έστω και έμμεσα, ξένου κατασκευαστικού ομίλου σε ελληνική κατασκευαστική εταιρεία.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Reggeborgh επισημαίνεται ότι «η απόφαση να αυξήσουμε τη συμμετοχή μας ως μακροπρόθεσμοι επενδυτές στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ Α.Ε. οφείλεται στην ιστορία της εταιρείας, στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και στην πορεία της, υπό την ηγεσία τα τελευταία χρόνια του Γιώργου Περιστέρη. Οφείλεται επίσης στην πίστη μας στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της εταιρείας με την παρούσα διοίκηση, την οποία με κάθε τρόπο θα στηρίξουμε, όπως και στη βαθιά εμπιστοσύνη μας στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Η VolkerWessels ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 142 εκατ. ευρώ το 2017, αυξημένα κατά 38%, ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπό της ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ. Η εταιρεία απασχολεί 16.000 εργαζομένους και αποτελείται από 120 εταιρείες και γραφεία σε Ολλανδία, Βρετανία, Γερμανία και Καναδά/ΗΠΑ. Εκτός από τον κλάδο των υποδομών, όπου υπάρχει σημαντική τεχνογνωσία σε τηλεπικοινωνιακά, σιδηροδρομικά και οδικά έργα, ο ολλανδικός όμιλος διαθέτει πολύ μεγάλη εμπειρία και σε έργα ανάπτυξης ακινήτων και παραγωγικών μονάδων. Σύμφωνα με στοιχεία του Forbes, η προσωπική περιουσία του ιδρυτή της εταιρείας και βασικού μετόχου της Reggeborgh κ. Γούεσελς υπολογίζεται σήμερα σε 2,8 δισ. δολ. (περίπου 2,3 δισ. ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή