ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύξηση των αποθεμάτων, παραγωγής υδρογονανθράκων για την Energean το 2018

ayxisi-ton-apothematon-paragogis-ydrogonanthrakon-gia-tin-energean-to-2018-2306168

Σημαντική αύξηση στα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου καθώς και στην παραγωγή πέτυχε το 2018 η Energean, η οποία προχωρεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό της για έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Καρίς» στο Ισραήλ στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Η εταιρεία, που είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, ανακοίνωσε χθες τις βασικές επιχειρησιακές εξελίξεις του 2018. Συγκεκριμένα, τα βεβαιωμένα αποθέματα ισοδύναμου πετρελαίου αυξήθηκαν το 2018 στα 347 εκατ. βαρέλια και τα δυνητικά στα 58 εκατ. βαρέλια, με τη συνδυαστική αύξηση να φτάνει το 35% σε σχέση με το 2017. Η παραγωγή πετρελαίου από τον Πρίνο Καβάλας αυξήθηκε στα 4.053 βαρέλια ημερησίως, ήτοι κατά 45% σε σχέση με το 2017.

Η εταιρεία πέτυχε επίσης μια σειρά από ορόσημα στην πορεία της προς την έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Καρίς» στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Συγκεκριμένα:

• Διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του project με την άντληση 460 εκατ. δολαρίων από τη δημόσια εγγραφή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και με την υπογραφή δανειακής σύμβαση ύψους 1,275 δισ. δολαρίων με τέσσερις διεθνείς τραπεζικούς ομίλους πέρυσι τον Μάρτιο.

• Τον ίδιο μήνα ελήφθη η τελική επενδυτική απόφαση για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Καρίς».

• Ξεκίνησε η κατασκευή της πλωτής εξέδρας «Energean Power» στα ναυπηγεία της Cosco στο Ζουσάν της Κίνας και στα ναυπηγεία Admiralty της Sembcorp Marine στη Σιγκαπούρη, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο αντιστοίχως.

• Τον Φεβρουάριο ξεκίνησε το γεωτρητικό πρόγραμμα στο Ισραήλ, το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις γεωτρήσεις. Η γεώτρηση στο «Βόρειο Καρίς» ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου.

• Η Energean διασφάλισε την πώληση 4,6 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως με την υπογραφή συμβολαίων με ηλεκτροπαραγωγούς και μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές στο Ισραήλ.

• Ξεκίνησε το πρόγραμμα ανάπτυξης του κοιτάσματος «Εψιλον» στον Κόλπο της Καβάλας με την έναρξη των γεωτρήσεων και την έναρξη κατασκευής της νέας εξέδρας «Λάμδα».

• Μειώθηκε κατά 29%, στα 17,6 δολάρια ανά βαρέλι, το κόστος παραγωγής.

• Κατατέθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων για την ανάπτυξη του κοιτάσματος του Κατάκολου, ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν σεισμικές έρευνες στο Ισραήλ και στο Μαυροβούνιο, ενώ άρχισε η σεισμική έρευνα στην παραχώρηση των Ιωαννίνων.

• Η μετοχή της εταιρείας εισήχθη στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου του Λονδίνου (συμπεριλήφθηκε στον δείκτη FTSE 250) και στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ (συμπεριλήφθηκε στον δείκτη FTSE 35).

Για ουσιαστική πρόοδο στο μεγάλο project της ανάπτυξης των κοιτασμάτων «Καρίς» και «Τανίν» στο Ισραήλ τη χρονιά που πέρασε αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Εnergean Μαθιός Ρήγας.

«Συνεχίζουμε εστιασμένοι στην υλοποίηση του project και, μεσοπρόθεσμα, η στρατηγική μας επικεντρώνεται τόσο στην περαιτέρω αύξηση των αποθεμάτων όσο και στη συμβολαιοποίηση της δυναμικότητας του FPSO που παραμένει διαθέσιμη, εξελίξεις που πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσουν πρόσθετη σημαντική αξία για όλους τους μετόχους αλλά και για τα ενδιαφερόμενα μέρη για τις δραστηριότητες της Energean. Συνεχίζουμε να στοχεύουμε σε ευκαιρίες που δημιουργούν αξία στη Μεσόγειο και προσδοκούμε σε επανάληψη της ανάπτυξης που επιτύχαμε στη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας της Energean», τόνισε ο κ. Ρήγας.