Eνισχυμένα κατά 3,4% τα κέρδη του ομίλου Viohalco το 2018

Eνισχυμένα κατά 3,4% τα κέρδη του ομίλου Viohalco το 2018

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση των μεγεθών του ομίλου Viohalco μέσα στο 2018. Mετά την ανακοίνωση των θυγατρικών ΕlvalHalcor και Cenergy Holdings, η μητρική εταιρεία ανακοίνωσε ενοποιημένα έσοδα 4,4 δισ. ευρώ, λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ύψους 332 εκατ. ευρώ και καθαρά μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας 76 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,4%.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό και είναι κατά 18% αυξημένος σε σύγκριση με εκείνον του 2017. Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλε σχεδόν το σύνολο των δραστηριοτήτων του ομίλου, όπως το αλουμίνιο (+16%), ο χαλκός (+13%) και ο χάλυβας (+20%). Μείωση κύκλου εργασιών σημειώθηκε μόνο στις μικρότερες δραστηριότητες του ομίλου, που αφορούν τον τομέα των ακινήτων (-8%), την ανακύκλωση (-31%) και τις λοιπές δραστηριότητες (-9,6%). Οι μειώσεις όμως αυτές ουδόλως επηρεάζουν τη συνολική πορεία του ομίλου Viohalco, αφού αντιστοιχούν μόλις στο 2% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών.

Σύμφωνα με στελέχη της επιχείρησης, η σημαντική άνοδος των δραστηριοτήτων αποδίδεται στη στροφή της παγκόσμιας βιομηχανίας σε ελαφρύτερα και αποδοτικότερα προϊόντα, που βασίζονται σε υλικά αλουμινίου και χαλκού. Η στροφή αυτή είναι έντονη στους τομείς μεταφορών, βιομηχανικών κατασκευών και προϊόντων συσκευασίας ενισχύοντας τη ζήτηση προϊόντων έλασης αλουμινίου τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, όπου έχει τις κύριες δραστηριότητές του ο όμιλος. Σαφώς οι βασικές δραστηριότητες του ομίλου Viohalco παρουσίασαν πέρυσι υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο της αγοράς.

Eνισχυμένα κατά  3,4% τα κέρδη  του ομίλου Viohalco το 2018-1

Ακόμη, οι πωλήσεις χάλυβα και σωλήνων (χάλυβα) ήταν ιδιαίτερα σημαντικές πέρυσι. Οι πωλήσεις χάλυβα αυξήθηκαν κατά 20% ενώ οι οι πωλήσεις σωλήνων χάλυβα κατά 60%. Οι πωλήσεις σωλήνων χάλυβα από 297 εκατ. ευρώ το 2017 πέρυσι ανήλθαν στα 470 εκατ. ευρώ. Προς την κατεύθυνση αυτή, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η ανάπτυξη ενεργειακών αγωγών επίγειων και υποθαλάσσιων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ειδικά η αγορά των ΗΠΑ και οι ανάγκες μεταφοράς σχιστολιθικού πετρελαίου έδωσαν πέρυσι μεγάλη ώθηση στις δραστηριότητες των Σωληνουργείων Κορίνθου.

Στο επίπεδο της κερδοφορίας, ο όμιλος Viohalco πέτυχε πέρυσι αύξηση ενοποιημένων λειτουργικών κερδών (ΕΒΙΤDA) κατά 10% φτάνοντας τα 332 εκατ. ευρώ. Εξαιρουμένης ωστόσο της επίδρασης των τιμών των μετάλλων και της συναλλαγματικών ισοτιμιών, τα προσαρμοσμένα λειτoυργικά κέρδη (adjusted EBITDA) ανήλθαν στα 317 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 12%. Από την άλλη πλευρά, τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 96 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση κατά 68% σε σύγκριση με το 2017. Τα καθαρά κέρδη μετά φόρους διαμορφώθηκαν στα 86 εκατ. ευρώ (+2,5%) και τα καθαρά κέρδη μετά και τα δικαιώματα μειοψηφίας στα 76 εκατ. ευρώ (+3,4%). Σημειώνεται ότι το 2017 ο όμιλος Viohalco είχε αναγνωρίσει υψηλές αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις ύψους 27 εκατ. ευρώ, σε αντίθεση με φέτος που καταβάλλει φόρους ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Επίσης στη βελτίωση της κερδοφορίας καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η αναχρηματοδότηση μεγάλου μέρους του δανεισμού, ο οποίος παρότι αυξήθηκε κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ, το χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης οδήγησε σε μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους του ομίλου κατά περίπου 7%, φτάνοντας τα 102 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή