Μεγάλο ενδιαφέρον από ξένα funds για τις τράπεζες

Μεγάλο ενδιαφέρον από ξένα funds για τις τράπεζες

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες στο ετήσιο χρηματοοικονομικό συνέδριο που διοργάνωσε η Morgan Stanley στο Λονδίνο στις 19-21 Μαρτίου, ενώ το κλίμα που επικράτησε ήταν σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, με τα funds να αποτιμούν θετικά τις πρόσφατες εξελίξεις στον κλάδο καθώς και τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα.

Το συνέδριο European Financials Conference της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας θεωρείται «ναυαρχίδα» της ετήσιας ενημέρωσης των διεθνών funds για την πορεία και τις προοπτικές του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, είχε μεγάλη συμμετοχή με πάνω από 120 διεθνείς επενδυτές και μεγάλα funds μακροπρόθεσμης στρατηγικής να λαμβάνουν μέρος. Οι επικεφαλής όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών έδωσαν το «παρών» καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, που είχαν συναντήσεις σε γκρουπ αλλά και «one to one» με θεσμικούς και άλλους επενδυτές. Από την Alpha Bank παρευρέθησαν ο διευθύνων σύμβουλος Βασίλης Ψάλτης και ο οικονομικός διευθυντής (CFO) Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, από την Πειραιώς ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου, από τη Eurobank ο διευθ. σύμβουλος Φωκίων Καραβίας και ο CFO Χάρης Κοκολογιάννης και από την Εθνική υψηλόβαθμα στελέχη από το τμήμα επενδυτικών σχέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αυξημένο ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες έδειξαν «μεγάλα» ονόματα της αγοράς, όπως οι BlackRock, Amundi, Fidelity και Wellington.

Οπως επισημαίνει κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος που συμμετείχε στο συνέδριο, οι διαθέσεις των διεθνών επενδυτών σε σχέση με τις ελληνικές τράπεζες καθώς και τις προοπτικές της Ελλάδας ήταν θετικές μετά ένα αρκετά μεγάλο διάστημα, και σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε η ισχυρή άνοδος των τιμών των μετοχών των ελληνικών συστημικών μετοχών το τελευταίο διάστημα, οι οποίες ξεπέρασαν τις ισχυρές πιέσεις και τις ανησυχίες με τις οποίες είχαν βρεθεί αντιμέτωπες το β΄ εξάμηνο του 2018. Παράλληλα, ισχυρό «σήμα» δόθηκε και από την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και ειδικά από την έκδοση 10ετούς ομολόγου για πρώτη φορά μετά εννέα χρόνια, η οποία και διεύρυνε την επενδυτική βάση της χώρας με περισσότερα μακροπρόθεσμα funds.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στις συναντήσεις που είχαν με τα επιτελεία των ελληνικών τραπεζών επικεντρώθηκε στα δύο σχέδια για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) του κλάδου. Αν και υπήρξαν ερωτήσεις σχετικά με τον νέο νόμο Κατσέλη, ωστόσο ήταν περιορισμένες, με το ζήτημα να μην είναι ψηλά στην ατζέντα των funds, παρά τις καθυστερήσεις που σημειώνονται. Ετσι, οι περισσότερες ερωτήσεις των funds αφορούσαν το σχέδιο του ΤΧΣ για τη μεταφορά των ΝΡΕs στο σχήμα προστασίας ενεργητικού (APS), καθώς και το σχέδιο της ΤτΕ για τη μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV) με χρήση του αναβαλλόμενου φόρου, και κυρίως το τεχνικό κομμάτι των σχεδίων, το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής τους αλλά και τις επιπτώσεις τους ανά τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμα που έδωσαν τα funds στους Ελληνες τραπεζίτες ήταν ότι οι προσδοκίες της αγοράς για τα δύο αυτά σχέδια είναι υψηλές ώστε να δοθεί ώθηση στην προσπάθεια των συστημικών τραπεζών για τη μείωση των NPEs.

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό μέτωπο, τα funds δεν εξέφρασαν καμία ανησυχία για πολιτικό κίνδυνο και βλέπουν τις επικείμενες εκλογές ως μια θετική για την Ελλάδα εξέλιξη, καθώς το κόμμα της αντιπολίτευσης, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, έχει φιλοευρωπαϊκό προφίλ –άρα αποκλείεται ο κίνδυνος ανόδου του λαϊκισμού– και φιλική προς την αγορά ατζέντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή