Ενίσχυση πωλήσεων και κερδών για Autohellas

Ενίσχυση πωλήσεων και κερδών για Autohellas

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγα… χιλιόμετρα από το μισό δισεκατομμύριο ευρώ διαμορφώθηκε ο κύκλος εργασιών της Autohellas το 2018, φτάνοντας τα 470,4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για αύξηση 38,1% η οποία βεβαίως οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο γεγονός ότι για πρώτη φορά περιλαμβάνονται στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών οι πωλήσεις της Hyundai Ελλάς και της Kia Ελλάς, οι οποίες αποκτήθηκαν στις 22 Δεκεμβρίου 2017. Εξαιρώντας πάντως αυτές τις δύο δραστηριότητες, ο ρυθμός ανάπτυξης του ομίλου ήταν επίσης υψηλός, 17,8%. Τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 22,7% και ανήλθαν σε 38,8 εκατ. ευρώ από 31,6 εκατ. ευρώ το 2017. Καθοριστικό ρόλο στις θετικές επιδόσεις του ομίλου διαδραμάτισε η σταδιακή ανάκαμψη της αγοράς αυτοκινήτου στην Ελλάδα, η αύξηση της τουριστικής κίνησης, αλλά και η ενίσχυση της τάσης για μακροχρόνιες μισθώσεις αυτοκινήτων.

Η εμπορία αυτοκινήτων ενισχυμένη με τα σήματα Hyundai και Kia, αλλά και τη μερική ανάκαμψη της αγοράς αυτοκίνητου στην Ελλάδα, συνέβαλε κατά 223,3 εκατ. ευρώ στον κύκλο εργασιών του ομίλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια συνέτεινε η εν λόγω δραστηριότητα σημαντικά σε κερδοφορία. Ολες οι δραστηριότητες, δηλαδή τόσο η εισαγωγή και διανομή των Hyundai, Kia, Seat όσο και η δραστηριότητα της λιανικής, συνεισέφεραν θετικά σε λειτουργικό επίπεδο και παρουσίασαν αναπτυξιακή δυναμική στις πωλήσεις τους.

Η δραστηριότητα των μισθώσεων αυτοκινήτων σε Ελλάδα και εξωτερικό αυξήθηκε κατά 10% το 2018, φτάνοντας σε κύκλο εργασιών τα 198 εκατ. ευρώ από 180 εκατ. ευρώ το 2017. Η αύξηση μεγεθών στις μισθώσεις προήλθε σε σημαντικό βαθμό από τη μεγαλύτερη αγορά, την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε αύξηση 11,7% τόσο λόγω ανάπτυξης του Rent a Car όσο και από τις μακροχρόνιες λειτουργικές μισθώσεις, με στόλο που έφτασε τις 34.000 αυτοκίνητα στους καλοκαιρινούς μήνες. Στην Ελλάδα η εταιρεία πρόσθεσε κατά το 2018 εκατοντάδες νέες εταιρείες στο πελατολόγιό της.

Ενίσχυση πωλήσεων και κερδών για Autohellas-1

Θετικός, αν και μικρότερος, ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης του oμίλου σε μισθώσεις στις χώρες του εξωτερικού, με τον κύκλο εργασιών της δραστηριότητας αυτής να φτάνει τα 48 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 6,5% και να προσφέρει περίπου το 22% της συνολικής κερδοφορίας του ομίλου (συμπεριλαμβανομένου και του έκτακτου κέρδους 3 εκατ. ευρώ από εκποίηση ακίνητου).

Οι πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκίνητων του στόλου μισθώσεων έφτασαν τα 48,7 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 23,6%. Η μεγάλη ανάπτυξη της Autohellas το 2018 προήλθε, βεβαίως, και από τις σημαντικές επενδύσεις στις οποίες προχώρησε πέρυσι. Συγκεκριμένα, προχώρησε στην αγορά 12.000 αυτοκίνητων, φτάνοντας να λειτουργεί συνολικό στόλο 44.500 αυτοκίνητων κατά τους μήνες αιχμής, πετυχαίνοντας νέο ιστορικά υψηλό.

Η καθαρή επένδυση, μετά το έσοδο από πώληση 8.150 μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, ανήλθε στα 114 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 54 εκατ. ευρώ αφορούν την επέκταση του στόλου, κυρίως λόγω της μακροχρόνιας μίσθωσης με εταιρικούς πελάτες κατά επιπλέον 3.100 αυτοκίνητα.

«Εχουμε υπερδιπλασιάσει τα βασικά μας μεγέθη κύκλου εργασιών και κερδοφορίας σε τέσσερα μόλις χρόνια. Η Autohellas είναι πλέον ξεκάθαρα ο μεγαλύτερος όμιλος στις υπηρεσίες γύρω από το αυτοκίνητο στην Ελλάδα, είτε αυτές στοχεύουν στον τουρισμό είτε στην τοπική μας οικονομία», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Ευτ. Βασιλάκης, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή