Ανοδος χωρίς βοήθεια τραπεζών στο Χρηματιστήριο

Ανοδος χωρίς βοήθεια τραπεζών στο Χρηματιστήριο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και η συνεδρίαση ξεκίνησε με αρκετή επιφυλακτικότητα μετά και τις σημαντικές απώλειες της Παρασκευής, οι αγοραστές δεν άργησαν να κινητοποιηθούν ωθώντας τον Γενικό Δείκτη εκ νέου πάνω από τις 710 μονάδες, στρέφοντας το ενδιαφέρον τους σε πολλά μη τραπεζικά blue chips (ΕΛΠΕ, Grivalia, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, ΔΕΗ) αλλά και μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Στον τραπεζικό κλάδο, ωστόσο, κυριάρχησε έντονη μεταβλητότητα, καθώς η εκκρεμότητα με τον νέο νόμο Κατσέλη εξακολουθεί να δημιουργεί νευρικότητα στην αγορά, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,57% στις 712,25 μονάδες, ενώ ο τζίρος ήταν ενισχυμένος και διαμορφώθηκε στα 57,57 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,57% επίσης, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,72% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,29% στις 534,21 μονάδες, κυρίως λόγω Alpha Bank (-2,41%). H Εurobank έκλεισε στο +2,50%, η Εθνική στο +0,26%, ενώ με μικρές απώλειες 0,33% έκλεισε η Πειραιώς.

Αξίζει να σημειώσουμε πως τα short funds δεν εγκαταλείπουν τα αρνητικά τους πονταρίσματα στις τράπεζες, επηρεάζοντας εν μέρει το γενικότερο κλίμα, έστω και αν το Χ.Α. συνεχίζει να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των αγορών με τις μεγαλύτερες αποδόσεις διεθνώς φέτος. Συγκεκριμένα, το Oceanwood Capital Managment προχώρησε την περασμένη Πέμπτη σε νέα αύξηση των καθαρών αρνητικών του θέσεων στην Εθνική Τράπεζα και στο 1,40% επί των μετοχών της από 1,31%, ενώ την επόμενη ημέρα προχώρησε σε αύξηση των short θέσεών του και στη Eurobank στο 1,70% από 1,62% πριν.

Εν τω μεταξύ, στο ραντάρ των επενδυτών συνεχίζουν να βρίσκονται οι ανακοινώσεις των εισηγμένων για τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου του 2018 και όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance, τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, δείχνοντας ότι η ανάπτυξη μπορεί να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Οι διανομές είναι αυξημένες σε σχέση με το 2018, ενώ σίγουρα η μείωση του φόρου στα μερίσματα θα επηρεάσει θετικά αυτές. Μία μείωση επιτοκίων στη χώρα μπορεί να επηρεάσει ακόμα περισσότερο θετικά τις εισηγμένες, μειώνοντας το κόστος δανεισμού και αυξάνοντας περαιτέρω την κερδοφορία, όπως επισημαίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή