Eπενδύσεις 300 εκατ. ευρώ από τις φαρμακευτικές εάν εξαλειφθεί το clawback

Eπενδύσεις 300 εκατ. ευρώ από τις φαρμακευτικές εάν εξαλειφθεί το clawback

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κίνητρα για νέες επενδύσεις στον χώρο του φαρμάκου θα δώσει η εξάλειψη του μέτρου αναγκαστικών επιστροφών (clawback) που καλούνται να πληρώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες ήδη από το 2012. Οπως ανέφερε ο Δημήτρης Δέμος, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο χθεσινό συνέδριο Τhe Future of Healthcare in Greece, οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να επενδύσουν 300 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία σε μονάδες παραγωγής φαρμάκων συμβατικής και νέας τεχνολογίας. Ωστόσο, επεσήμανε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να απελευθερωθούν αυτές οι επενδύσεις είναι η εξάλειψη του clawback, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, ισοδυναμεί με επιπρόσθετο έμμεσο φορολογικό μέτρο που φθάνει το 60%.

Αναφερόμενος στο μέτρο του clawback, ο γενικός διευθυντής του ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) Μιχάλης Χειμώνας ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να μειωθεί το clawback και να καθιερωθεί συνυπευθυνότητα στην καταβολή του με την πολιτεία. Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό επιβλήθηκε στα χρόνια των μνημονίων, προκειμένου να υπάρχει συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Ετσι, σε περίπτωση υπέρβαση του ορίου της, αυτή επιστρέφεται από τις εταιρείες ως ποσοστό επί του συνολικού τζίρου τους ανά μερίδιο αγοράς. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, τον λόγο πήρε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος ανέφερε πως, παρά τις αντιξοότητες, η χώρα έχει κατορθώσει να διασφαλίσει ένα σύστημα υγείας λειτουργικό και προσβάσιμο σε όλους. Παράλληλα, προσέθεσε ότι το υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει ένα πλαίσιο διαφάνειας και θεσμικού διαλόγου με τη φαρμακοβιομηχανία και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Στον εκτροχιασμό των φαρμακευτικών δαπανών κατά τη δεκαετία 2000-2010 λόγω «κακοδιαχείρισης, συστημικής διαφθοράς και λανθασμένης τιμολόγησης», αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, επισημαίνοντας ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ε.Ε. πρέπει να θέσουν ως στόχο τη χάραξη ισχυρότερων πολιτικών σύγκλισης, τη δημιουργία αποτελεσματικότερων εργαλείων χρηματοδότησης για τα εθνικά συστήματα υγείας και την έρευνα, καθώς και τη διαμόρφωση δικαιότερων πολιτικών τιμολόγησης. Προς το τέλος του συνεδρίου, άνοιξε συζήτηση σχετικά με το νέο καθεστώς τιμολόγησης των φαρμάκων, με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ Ολύμπιο Παπαδημητρίου να επισημαίνει ότι το νέο σύστημα είναι πιο απλό και πιο διαφανές και έρχεται να διορθώσει κάποιες στρεβλώσεις χρόνων, χωρίς όμως να περιλαμβάνει σε απόλυτο βαθμό τις κατευθύνσεις που έγιναν από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή