Επιπτώσεις στη Μελίτη λόγω διαμάχης της ΔΕΗ με την «Ορυχεία Αχλάδας»

Επιπτώσεις στη Μελίτη λόγω διαμάχης της ΔΕΗ με την «Ορυχεία Αχλάδας»

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές επιπλοκές στην πορεία του διαγωνισμού για την πώληση της μονάδας Μελίτης αλλά και στην ίδια την τροφοδοσία της προκαλεί η διαμάχη της ΔΕΗ με την εταιρεία «Ορυχεία Αχλάδας», που τροφοδοτεί τη Μελίτη με λιγνίτη.

Η διαμάχη κρατάει χρόνια και κορυφώθηκε ενόψει της πώλησης της μονάδας, μετά το τελεσίγραφο της ΔΕΗ για καταγγελία της σύμβασης τροφοδοσίας εάν η εταιρεία δεν αποδεχθεί τιμή προμήθειας στα 18 ευρώ ο τόνος, έναντι 23 ευρώ ο τόνος σήμερα.

Η ΔΕΗ, μέσω της μείωσης της τιμής προμήθειας κατά 5 ευρώ ο τόνος, προσβλέπει στη μεγιστοποίηση του τιμήματος από την πώληση της μονάδας, αφού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιχείρησης Μανόλη Παναγιωτάκη, μειώνεται το λειτουργικό κόστος της μονάδας κατά 12,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η σύμβαση τροφοδοσίας της Μελίτης από την «Ορυχεία Αχλάδας» υπεγράφη το 2007 και τροποποιήθηκε το 2011 με βασικό κριτήριο κόστους τον τρόπο εκμετάλλευσης και εξόρυξης του κοιτάσματος. Η ΔΕΗ δεν αναγνωρίζει τη σχέση εκμετάλλευσης που εμφανίζει η διοίκηση της «Ορυχεία Αχλάδας», παρότι κύκλοι της τελευταίας υποστηρίζουν ότι αυτή στηρίζεται σε σύγχρονα μοντέλα που εφαρμόζονται πανευρωπαϊκά, καθώς επίσης ότι έχει ζητήσει από τη ΔΕΗ να επιλέξει οποιονδήποτε τρίτο φορέα για να κρίνει την αξιοπιστία του μοντέλου.

Το τελεσίγραφο της ΔΕΗ έληξε την περασμένη Παρασκευή, ενώ μία ημέρα πριν η ΔΕΗ προχώρησε στην παρακράτηση τιμολογίων ύψους 3 εκατ. ευρώ προς την «Ορυχεία Αχλάδας» επικαλούμενη ρήτρες για ελλιπή παράδοση ποσοτήτων λιγνίτη. Η κίνηση αυτή πιέζει ασφυκτικά την προμηθεύτρια εταιρεία και έχει προκαλέσει γενικότερη αναταραχή στην περιοχή της Φλώρινας, για την οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη, απασχολώντας συνολικά περί τους 600 εργαζομένους.

Φορείς της περιοχής, έπειτα από πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας, απέστειλαν χθες επιστολή, την οποία υπογράφουν και οι δύο βουλευτές του νομού που εκλέγονται με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ., προς τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, το γραφείο του πρωθυπουργού και τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, καλώντας τους να παρέμβουν στη ΔΕΗ για να αναστείλει το μέτρο της ρήτρας και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους δύο φορείς εν ζωή.

Η «Ορυχεία Αχλάδας», από την πλευρά της, κατέθεσε χθες αναλυτική πρόταση στο υπουργείο Ενέργειας για τη συνέχιση της τροφοδοσίας της μονάδας, στην οποία αποδέχεται σύμβαση με μεσοσταθμικό κόστος στα 18 ευρώ ο τόνος για έξι χρόνια από το 2020 και μετά, που θα έχουν προχωρήσει οι απαιτούμενες διαδικασίες απαλλοτρίωσης του οικισμού Αχλάδας, που σήμερα δεν επιτρέπουν βελτίωση της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος. Η διαδικασία απαλλοτριώσεων έχει καθυστερήσει, σύμφωνα με την εταιρεία, όχι με ευθύνη δική της, αλλά του εφετείου, στο οποίο προσέφυγαν κάτοικοι της περιοχής. Για το 2019 η τιμή δεν μπορεί να είναι κάτω από 22 ευρώ ο τόνος, τονίζουν από την «Ορυχεία Αχλάδας», επισημαίνοντας ότι με τιμή στα 18 ευρώ, η εταιρεία θα κλείσει σε δύο μήνες.

Η ΔΕΗ, από την πλευρά της, πιέζει για βελτίωση της σύμβασης με την απειλή της καταγγελίας της, χωρίς ωστόσο να διαθέτει ένα plan Β για την τροφοδοσία της Μελίτης, η οποία στηρίζεται σήμερα σε ποσοστό 70% στην «Ορυχεία Αχλάδας». Τα κοντινά ορυχεία της ΔΕΗ δεν διαθέτουν επάρκεια για να καλύψουν την τροφοδοσία της Μελίτης, αλλά και οποιαδήποτε άλλη λύση είναι ακριβότερη από τη σημερινή. Αυτός είναι και ο λόγος που η σύμβαση της ΔΕΗ με την «Ορυχεία Αχλάδας» αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης και των επενδυτών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό για την πώλησης της Μελίτης. Χθες, ο ιδιοκτήτης της «Ορυχεία Αχλάδας» Χρήστος Παυλίδης συναντήθηκε και με τον εκπρόσωπο στην Ελλάδα της νέας κινεζικής εταιρείας που προσήλθε στον διαγωνισμό, China Western Power, Κώστα Αβραμιώτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή