Επανεκκίνηση με αλλαγή επωνυμίας και αύξηση κεφαλαίου έως 20 εκατ. για την «Αβαξ»

Επανεκκίνηση με αλλαγή επωνυμίας και αύξηση κεφαλαίου έως 20 εκατ. για την «Αβαξ»

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα αρχή επιχείρησε να κάνει χθες η «Αβαξ Α.Ε.», αφαιρώντας από την επωνυμία της τα αρχικά J&P, ώστε να σηματοδοτήσει και την εφεξής ανεξάρτητη πορεία της χωρίς τη συμμετοχή του κυπριακού ομίλου που έχει πλέον πτωχεύσει. Στόχος της διοίκησης της ελληνικής εταιρείας είναι η αποφυγή αρνητικών συσχετισμών και η επανατοποθέτηση του ομίλου σε μια δύσκολη για την «Αβαξ» οικονομική συγκυρία, λόγω και των εξελίξεων της τελευταίας διετίας στη μέχρι πρότινος μητρική εταιρεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διοίκηση της «Αβαξ», υπό τους κ. Κ. Κουβαρά, Κ. Μιτζάλη και Χ. Ιωάννου, δεν απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο πώλησης κάποιου ή κάποιων από τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, προκειμένου να αντληθεί η απαιτούμενη ρευστότητα για την εντατικοποίηση της συμμετοχής σε νέα έργα παραχώρησης και ΣΔΙΤ, που θα αποτελέσουν τον πυρήνα των δραστηριοτήτων του ομίλου στο άμεσο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο διάστημα θα αξιολογηθούν όλες οι συμμετοχές της «Αβαξ» σε έργα παραχώρησης, ενέργειας και ΣΔΙΤ, ώστε να εκτιμηθεί το πιθανό όφελος από μια ρευστοποίηση, συγκριτικά με το κόστος που θα είχε μια τέτοια κίνηση σε ό,τι αφορά την κερδοφορία της εταιρείας.

Σε κάθε περίπτωση, οι ζημίες των προηγούμενων ετών και το συρρικνούμενο ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων, σε συνδυασμό και με τον δανεισμό των 450 εκατ. ευρώ, συνθέτουν μια δύσκολη εξίσωση για να επιλυθεί χωρίς τη «βοήθεια» από την πώληση κάποιας συμμετοχής. Αλλωστε, η προοπτική περαιτέρω τραπεζικής χρηματοδότησης κρίνεται μη συμφέρουσα επιλογή επί του παρόντος, λόγω του υψηλού χρηματοοικονομικού κόστους που θα είχε. Πάντως, στο πλαίσιο της χθεσινής Β΄ επαναληπτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της «Αβαξ», πέραν της αλλαγής της επωνυμίας και του λογότυπου της εταιρείας, εγκρίθηκε και η πολυαναμενόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι του ποσού των 20 εκατ. ευρώ, μέσω της έκδοσης 66,6 εκατ. μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,3 ευρώ/μετοχή, με δικαίωμα προτίμησης όλων των μετόχων. Μέσω της αύξησης, θα καλυφθούν υποχρεώσεις, όπως βραχυπρόθεσμος δανεισμός, ομολογιακό δάνειο και μέρος του προστίμου που έχει επιβληθεί στην εταιρεία στο πλαίσιο της έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το «καρτέλ των εργολάβων». Επίσης, ποσό 3,4 εκατ. ευρώ της αύξησης κεφαλαίου θα χρηματοδοτήσει την ίδια συμμετοχή της «Αβαξ» στο υπό κατασκευή αιολικό πάρκο τής κατά 100% θυγατρικής Volterra στο Κουρομάντρι-Ριγανόλακκα Ναυπακτίας.

Εφόσον ολοκληρωθεί χωρίς κάποιο απρόοπτο η αύξηση, η οικογένεια Ιωάννου αναμένεται να ενισχύσει τη συμμετοχή της στην «Αβαξ», από περίπου 3% που είναι σήμερα, σε πάνω από 30%.

Αντίστοιχα, αυξημένα σε πάνω από 7% και περίπου 17% θα είναι και τα ποσοστά των κ. Κουβαρά και Μιτζάλη αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, το ποσοστό της J&P Investments, που ήταν το «όχημα» της μητρικής J&P Overseas, θα υποχωρήσει σε περίπου 23%-24%. Στο μέλλον, το σχετικό ποσοστό είναι πιθανό να πωληθεί στους υφιστάμενους μετόχους της εταιρείας ή σε άλλους ενδιαφερόμενους θεσμικούς επενδυτές, δεδομένου ότι βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο των περιουσιακών στοιχείων της J&P Overseas, που καλείται να ρευστοποιήσει ο ειδικός διαχειριστής (Alvarez Marsal) που έχει τοποθετηθεί για τον σκοπό αυτό από το αρμόδιο δικαστήριο.

Και στην ενέργεια

Σύμφωνα με τη διοίκηση της «Αβαξ», πλέον η στρατηγική της εισηγμένης θα εστιάσει σε έργα παραχώρησης, ΣΔΙΤ και στην ενέργεια, όπου τον περασμένο Οκτώβριο η εταιρεία ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της και στη λιανική αγορά φυσικού αερίου, πέραν εκείνης της ηλεκτρικής ενέργειας, όπου, μέσω της Volterra εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει εξασφαλίσει 40.000 πελάτες, Σήμερα, το μερίδιο αγοράς της εταιρείας ανέρχεται στο 1,5% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης ρεύματος στη λιανική αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή