Περιόρισε τις απώλειες στο τέλος το Χ.Α.

Περιόρισε τις απώλειες στο τέλος το Χ.Α.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τελικές δημοπρασίες «έσωσαν» τη χθεσινή συνεδρίαση, αφού μετά σχεδόν τέσσερις ώρες παραμονής σε αρνητικό έδαφος όπου οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη έφτασαν έως και το 0,71%, η επιστροφή των αγοραστών λίγο πριν από το καμπανάκι της λήξης κατάφερε να φέρει την αγορά σε ισορροπία, χάρη στις στηρίξεις που δόθηκαν από επιλεγμένα blue chips. Οπως σχολιάζουν οι αναλυτές, η κόπωση από την πρόσφατη ανοδική κίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν αναμενόμενη, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια στο τέλος να γυρίσει σε θετικό πρόσημο με πρωτοστάτες τους ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo.

Αν και οι περισσότερες μετοχές στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης ήταν πτωτικές 2 προς 1, στο τέλος με τη σχετική ωραιοποίηση, 58 έκλεισαν με πτώση έναντι 57 με άνοδο και 127 αμετάβλητες, παρατηρεί ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Η αναμονή ανακοίνωσης θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων συγκρατεί τις πιέσεις, αλλά κουράζει τους εμπλεκόμενους με τους χαμηλούς όγκους της αγοράς.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακές απώλειες 0,01% στις 713,66 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 48,2 εκατ. ευρώ. O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,41%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες 0,88%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,22% στις 540,18 μονάδες, με μοναδική διασωθείσα στα θετικά τη μετοχή της Eurobank η οποία έκλεισε στο +1,40%. Η Alpha Bank έκλεισε αμετάβλητη, η Εθνική σημείωσε απώλειες 2,65% και η Πειραιώς έκλεισε στο -0,91%.

Η ολοκλήρωση και η ψήφιση της νομοσχεδίου προστασίας πρώτης κατοικίας, η εκταμίευση τις δόσης του 1 δισ. ευρώ και η πρόωρη αποπληρωμή μέρους ή όλου των υψηλότοκων δανείων του ΔΝΤ παραμένουν ανοικτά και θετικές εξελίξεις σε κάποιο από αυτά, θα δώσουν βοήθεια στον απεγκλωβισμό από το εύρος τιμών που κινείται το Χ.Α., όπως τονίζει ο κ. Παπαϊωάννου.

Τα ελληνικά ομόλογα, παρά την αναταραχή στη διεθνή αγορά παρέμειναν σταθερά, με τη 10ετή έκδοση να κινείται πλέον λίγο κάτω από το 3,80%. Το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον συνεχίζει να παραμένει ευμετάβλητο, αλλά η προδιαγραφόμενη πολιτική αλλαγή και η φιλοεπενδυτική πολιτική που προαναγγέλλεται, μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν θετικά, όσο το διεθνές περιβάλλον δεν δημιουργεί περαιτέρω επιπλοκές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή