Υψηλές επιδόσεις παρά τις διεθνείς πιέσεις στο αλουμίνιο για Μυτιληναίο

Υψηλές επιδόσεις παρά τις διεθνείς πιέσεις στο αλουμίνιο για Μυτιληναίο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tις πολύ καλές επιδόσεις της προηγούμενης χρονιάς κατάφερε να διατηρήσει το 2018 η «Μυτιληναίος Α.Ε.», στηριζόμενη πρωτίστως στην εξαιρετική επίδοση του τομέα της μεταλλουργίας, που κατέγραψε για δεύτερο συνεχές έτος νέα ιστορικά υψηλή επίδοση λειτουργικής κερδοφορίας, παρά τις συνθήκες αυξημένης μεταβλητότητας που επηρέασαν αρνητικά την πλειονότητα των παραγωγών αλουμινίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Στα αποτελέσματα της χρήσης 2018 που ανακοίνωσε χθες η εταιρεία, ο κύκλος εργασιών εμφανίζεται να έχει διατηρηθεί αμετάβλητος στα 1.526,5 εκατ. ευρώ από 1.526,7 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Αντίστοιχα, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 283,6 εκατ. ευρώ έναντι 306 εκατ. ευρώ το 2017.

Tο EBITDA, προσαρμοσμένο για μη λειτουργικά και μη επαναλαμβανόμενα μεγέθη για το 2018, σημείωσε μείωση 3% στα 290 εκατ. από 298,9 εκατ. το 2017, που αποδίδεται κυρίως στη μειωμένη επίδοση του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας κατά το α΄ εξάμηνο του 2018, καθώς και σε ορισμένες καθυστερήσεις στην εκτέλεση υπογεγραμμένων συμβάσεων του τομέα ολοκληρωμένων έργων και υποδομών. Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 141,2 εκατ. έναντι 154,6 εκατ. το 2017. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας σημείωσαν μείωση κατά 1,1%. Επιπλέον, η «Μυτιληναίος» κατέγραψε ιδιαίτερα ισχυρές χρηματοδοτικές ροές που είχαν ως συνέπεια τη μείωση του καθαρού δανεισμού στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, με τον δείκτη καθαρού δανεισμού σε σχέση με το EBITDA να διαμορφώνεται σε 1,38 από 1,90 στο τέλος του 2017.

Υψηλές επιδόσεις παρά τις διεθνείς πιέσεις στο αλουμίνιο για Μυτιληναίο-1

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη μείωση επετεύχθη μετά και την πληρωμή μερίσματος ύψους 45,7 εκατ. για τα κέρδη της χρήσης 2017. Το προτεινόμενο μέρισμα για τα κέρδη χρήσης 2018 ανέρχεται σε 51,4 εκατ., ήτοι 0,36 ανά μετοχή, από 0,32 το προηγούμενο έτος. Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέφερε: «Το 2018, η εταιρεία κατάφερε να επαναλάβει οικονομικές επιδόσεις αντίστοιχες με το 2017, έτος κατά το οποίο καταγράφηκαν ιστορικά υψηλά μεγέθη σε συνέχεια της ολοκλήρωσης του εταιρικού μετασχηματισμού. Εξίσου σημαντική εξέλιξη, πέραν της υψηλής κερδοφορίας, ήταν ότι το 2018 καταγράφηκαν ισχυρές ταμειακές ροές, που είχαν ως συνέπεια την περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού. Η δραστηριότητα της Αλουμίνας το 2018 κατέγραψε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 83,1 εκατ. (+92,8% σε σύγκριση με το 2017) με λειτουργικό περιθώριο EBITDA ρεκόρ 47,3%, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της δραστηριότητας του Αλουμινίου διαμορφώθηκαν σε 82,6 εκατ. (-13,1% σε σύγκριση με το 2017) και λειτουργικό περιθώριο EBITDA 22,3%.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα στους αναλυτές ο επικεφαλής της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος εκτίμησε ότι η επόμενη χρονιά θα είναι καλύτερη. Ο τομέας μεταλλουργίας, όπως είπε, θα συνεχίσει με εξαιρετικούς ρυθμούς αλλά και οι άλλοι τομείς θα ενισχύονται σταθερά. Σχετικά με τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει σχόλιο ή πρόβλεψη πριν δούμε το SPA (Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετόχων). Για τον τομέα των ΑΠΕ, ο οποίος το 2018 κατέγραψε αύξηση παραγωγής κατά 14,2% και κερδοφορία στα 18,2 εκατ. είπε ότι η εταιρεία ετοιμάζει την εγκατάσταση 50 MW φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα αλλά και άλλα στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή