Οι τράπεζες επενδύουν 1 δισ. για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους

Οι τράπεζες επενδύουν 1 δισ. για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τεχνολογικοί πάροχοι χρηματοοικονομικών προϊόντων αποτελούν τη μεγάλη απειλή για το τραπεζικό σύστημα, που θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να απαλλαγεί από το άγος των κόκκινων δανείων για να στραφεί στη στήριξη της οικονομίας. Αυτό υπογράμμισε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κ. Νίκος Καραμούζης κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Τύπου, σημειώνοντας ότι η άρση των capital controls, που όπως εκτίμησε θα γίνει το 2019, θα οδηγήσει στην είσοδο στην ελληνική αγορά ξένων τραπεζικών ομίλων και παρόχων ηλεκτρονικού χρήματος, που θα προσελκύσουν τη δυναμική πελατεία, παρέχοντας ταχύτερες και πιο φθηνές συναλλαγές.

Ηδη η τάση αυτή εκδηλώνεται μέσα από επιχειρήσεις όπως η Viva, η Cosmote ή ο ΟΠΑΠ, ενώ σταδιακά και άλλες επιχειρήσεις με ισχυρά δίκτυα και μεγάλη πελατειακή βάση θα ανταγωνίζονται ευθέως τις τράπεζες, παρέχοντας υπηρεσίες συναλλαγών και χρηματοοικονομικά προϊόντα με χαμηλό κόστος και μεγαλύτερη ευελιξία. Οπως υπογράμμισε ο κ. Καραμούζης, «το να ανοίγεις καταστήματα δεν είναι το μέλλον, καθώς σήμερα η εξυπηρέτηση των πελατών σε παγκόσμιο επίπεδο γίνεται ηλεκτρονικά και σύντομα οι ιντερνετικές τράπεζες θα αρχίσουν να αποκτούν πελατεία στην Ελλάδα χωρίς να έχουν φυσική παρουσία».

Οι ελληνικές τράπεζες όπως σημείωσε ο κ. Καραμούζης σχεδιάζουν επενδύσεις 1 δισ. ευρώ με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους την επόμενη τριετία, παρά το γεγονός ότι προτεραιότητα των διοικήσεων αποτελεί προς το παρόν η μείωση των κόκκινων δανείων, με στόχο μέχρι το 2022 ο δείκτης των NPEs να μειωθεί κάτω από το 10%. Ο κ. Καραμούζης αναφέρθηκε και στη μείωση των NPEs και στις τιτλοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα, ενώ αναφερόμενος στην πρόταση του ΤΧΣ για τη δημιουργία Σχήματος Προστασίας Ενεργητικού, εκτίμησε ότι η προμήθεια που θα πληρώνουν οι τράπεζες για να κάνουν χρήση της εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου, θα κινηθεί κοντά στο 2,25%. Ο κ. Καραμούζης αναφέρθηκε στο έργο που έχει πραγματοποιηθεί στην ΕΕΤ και στις επαφές που είχαν εντός και εκτός Ελλάδος με θεσμικούς παράγοντες, όπως η ΕΚΤ, η Bundesbank, ο SSM, πολιτικούς και αναλυτές, προκειμένου όπως είπε «να προωθηθούν τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της συλλογικότητας και της στήριξης του βασικού στόχου της εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση».

Ο κ. Καραμούζης αναφέρθηκε και στις δύο μεγάλες εκκρεμείς υποθέσεις, τις οποίες καλείται να διαχειριστεί η νέα διοίκηση της Ενωσης. Η πρώτη αφορά την πρόταση που έχει καταθέσει η Ενωση επί της προεδρίας του, βάσει της οποίας η εταιρεία των συστημάτων πληρωμών ΔΙΑΣ θα πρέπει να ελέγχεται μετοχικά αποκλειστικά από το τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να είναι διακριτός ο ρόλος μεταξύ των τραπεζών και του επόπτη (ΤτΕ). Η δεύτερη αφορά την υλοποίηση της πρότασης της ΕΕΤ, βάσει της οποίας προβλέπεται η αναβάθμιση του ρόλου του τραπεζικού μεσολαβητή, με στόχο η πλειονότητα των υποθέσεων που αφορούν διαφορές των πελατών με τις τράπεζες να επιλύεται εξωδικαστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή