Μερίδιο 7% στην εγχώρια αγορά καπνικών προϊόντων απέσπασε το IQOS

Μερίδιο 7% στην εγχώρια αγορά καπνικών προϊόντων απέσπασε το IQOS

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα χρόνο έκλεισε η παραγωγή του πρώτου θερμαινόμενου τσιγάρου στη χώρα μας, του IQOS, στις εγκαταστάσεις της «Παπαστράτος» στον Ασπρόπυργο Αττικής. Με την κίνησή της αυτή, η εταιρεία διέκοψε οριστικά την παραγωγή συμβατικών τσιγάρων και καπνού, και πλέον εστιάζει στην παραγωγή των θερμαινόμενων ράβδων καπνού (heets) για το καινοτόμο προϊόν της πολυεθνικής εταιρείας Philip Morris (PMI), ΙQOS. Οπως ανέφερε χθες η διοίκηση της εταιρείας, το IQOS ανέτρεψε μια αγορά που υπήρχε για δεκαετίες και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Το μερίδιο του προϊόντος στη συνολική αγορά των προϊόντων καπνού στη χώρα μας ξεπέρασε το 7% το 2018.

Σήμερα, όπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Παπαστράτος» Χρήστος Χαρπαντίδης, περισσότεροι από 150.000 Ελληνες χρησιμοποιούν το IQOS στην Ελλάδα και περίπου 6.000.000 διεθνώς. Μάλιστα, όπως ανέφεραν τα στελέχη της εταιρείας, το 80% όσων επιλέγουν να δοκιμάσουν το IQOS παραμένουν πιστοί στο προϊόν.

Εχοντας ολοκληρώσει την πρώτη φάση της επένδυσης, ύψους 300 εκατ. ευρώ, η «Παπαστράτος» εξάγει το 80% της παραγωγής της σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Σουηδία έως και στην Ιαπωνία. Η εταιρεία παράγει κατά μέσον όρο 36 εκατ. θερμαινόμενες ράβδους καπνού (heets) την ημέρα και έχει θέσει σε λειτουργία τις έξι από τις δέκα παραγωγικές μηχανές. Η εταιρεία σύντομα θα θέσει σε λειτουργία και τις υπόλοιπες τέσσερις μηχανές και στο πλαίσιο αυτό ήδη έχει ολοκληρώσει την πρόσληψη 210 επιπλέον εργαζομένων σε σύνολο 400 που θα απαιτήσει η τελευταία φάση της επένδυσης της PMI στην Ελλάδα. Το IQOS έχει λανσαριστεί ήδη σε 44 αγορές και όπως ανέφερε ο κ. Χαρπαντίδης, η εταιρεία εξάγει σε 11 αγορές από τις 44 και ήδη υπάρχει πλάνο ανάπτυξης το επόμενο διάστημα. Επίσης, η διοίκηση της εταιρείας στηλίτευσε την παρατηρούμενη διόγκωση του λαθρεμπορίου καπνικών. Η τελευταία επίσημη μέτρηση έδειξε ότι το ποσοστό των λαθραίων τσιγάρων στη συνολική αγορά ήταν στο 18%, αλλά ο κ. Χαρπαντίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να έχει φτάσει το 25%. Πρόκειται, όπως σημείωσε, για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό λαθραίων τσιγάρων στην Ε.Ε. με την πρώτη θέση να καταλαμβάνει η Λετονία. Τέλος, η διοίκηση της «Παπαστράτος» ανέφερε ότι οι λαθρέμποροι καπνικών πλέον παράγουν παρά εισάγουν τα λαθραία τσιγάρα στη χώρα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή