Αύξηση κερδών 13% και επιβατικής κίνησης 6% για Aegean

Αύξηση κερδών 13% και επιβατικής κίνησης 6% για Aegean

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση 5% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 1,187 δισ. ευρώ, και κέρδη ενισχυμένα κατά 13% στα 67,9 εκατ. ευρώ εμφάνισε το περασμένο έτος η Aegean. Μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχε η έκδοση ομολόγου της εταιρείας πριν από λίγες ημέρες, το οποίο υπερκαλύφθηκε, η Aegean ανακοίνωσε χθες τα οικονομικά αποτελέσματα του 2018. Η βελτιωμένη αξιοποίηση του δικτύου συνετέλεσε στην αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 6% με την Aegean και την Olympic να μεταφέρουν συνολικά 14 εκατ. επιβάτες. Η κίνηση στο δίκτυο εξωτερικού αυξήθηκε κατά 7% σε σχέση με το 2017, φτάνοντας τα 7,8 εκατ. επιβάτες, ενώ αντίστοιχα στο δίκτυο εσωτερικού η αύξηση της επιβατικής κίνησης ανήλθε σε 4% φτάνοντας τα 6,1 εκατ. επιβάτες.

Η επίτευξη πληρότητας στο επίπεδο του 83,9% είναι απόρροια της ωρίμανσης της οργάνωσης της εταιρείας στη διαχείριση δικτύου και ναύλων, παρά την έντονη εποχικότητα της ζήτησης, όπως επεσήμανε η Aegean στη σχετική ανακοίνωση. O συνολικός αριθμός πτήσεων αυξήθηκε οριακά 1% μέσα στο έτος.

Οι καθαρές λειτουργικές ροές ανήλθαν σε 86,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα, ισοδύναμα και λοιπές χρηματοοικονομικές επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε 290,2 εκατ. ευρώ, μετά και την πληρωμή προκαταβολών ύψους 47,9 εκατ. ευρώ για την παραγγελία των 30 αεροσκαφών της οικογένειας Airbus Α320neo.

«Το 2018 καταφέραμε να βελτιώσουμε την κερδοφορία καθώς και τις εμπορικές επιδόσεις στο δίκτυο εξωτερικού, παρά τις έντονες ανταγωνιστικές πιέσεις αλλά και τη σημαντική επιβάρυνση στο κόστος από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Η σταδιακή αναγνώριση της ποιότητας των υπηρεσιών μας, καθώς και η συνεχής προσπάθεια για βελτίωση, στηρίζει την ανοδική μας πορεία. Παράλληλα, προχωρήσαμε σε δέσμευση για σημαντικές επενδύσεις που θα μας επιτρέψουν να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας σε κόστος και ποιότητα προϊόντος, αλλά και να αναπτύξουμε περαιτέρω τις δεξιότητες των ανθρώπων μας. Το 2019 προχωράμε και πάλι, προσεκτικά αλλά σταθερά, προσθέτοντας νέους προορισμούς και αυξάνοντας τη συνολική χωρητικότητα στις 17,7 εκατ. θέσεις», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Δημήτρης Γερογιάννης.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Μαρτίου η Aegean κατέγραψε μία από τις καλύτερες επιδόσεις για εταιρικό ομόλογο που έχει εκδώσει ελληνική εταιρεία. Ειδικότερα, προσφέρθηκαν από το επενδυτικό κοινό 527,7 εκατ. ευρώ κατά τη δημόσια προσφορά του επταετούς εταιρικού της ομολόγου. Η υπερκάλυψη ήταν υπερδιπλάσια του ποσού που ήθελε να αντλήσει η εταιρεία, το οποίο είχε οριστεί στα 200 εκατ. ευρώ το ανώτερο. Τα κεφάλαια που άντλησε θα διατεθούν κατά 75% για τη χρηματοδότηση μέρους των προγραμματισμένων προκαταβολών στο πλαίσιο της δεσμευτικής συμφωνίας με την Airbus, κατά 14% για τη χρηματοδότηση μέρους της κατασκευής εκπαιδευτικού κέντρου και γραφείων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και κατά 11% για κεφάλαιο κίνησης.

Το πρόγραμμα δρομολογίων των Aegean και Olympic Air για το 2019 καλύπτει ένα δίκτυο 151 προορισμών, 120 εξωτερικού και 31 εσωτερικού σε 44 χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή