Στα 390,8 εκατ. ευρώ το τίμημα για το 32,6% της Εθνικής Πανγαίας

Στα 390,8 εκατ. ευρώ το τίμημα για το 32,6% της Εθνικής Πανγαίας

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά κεφάλαια 1,05 δισ. ευρώ δαπάνησε από το 2013 μέχρι σήμερα ο όμιλος Invel Real Estate για την απόκτηση του 98% των μετοχών της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ, της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία και μία από τις μεγαλύτερες στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς ελέγχει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων συνολικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ. Το 2013, η Invel απέκτησε πλειοψηφικό ποσοστό της τάξεως του 66% στην Πανγαία μέσω της καταβολής τιμήματος ύψους άνω των 650 εκατ. ευρώ, ενώ προ ολίγων ημερών άσκησε, όπως αναμενόταν, και το δικαίωμα προαίρεσης που διατηρούσε για την απόκτηση του υπόλοιπου 32,6% της εισηγμένης, με την αξία της σχετικής συμφωνίας να ανέρχεται σε 390,8 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, το τελικό τίμημα ορίστηκε σε 4,68 ευρώ ανά μετοχή, που ήταν και η μεσοσταθμισμένη τιμή της εταιρείας, κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2018, όπως οριζόταν στη σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα κεφάλαια που δαπάνησε για την εξαγορά της εταιρείας, η Invel ως βασικός μέτοχος της εισηγμένης έχει υλοποιήσει και ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα για την απόκτηση ακινήτων συνολικής αξίας 800 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας. Οπως ανακοινώθηκε, η εξαγορά και του υπόλοιπου 32,6% της Εθνικής Τράπεζας στο μετοχικό κεφάλαιο της Πανγαίας ΑΕΕΑΠ αναμένεται να ολοκληρωθεί και τυπικά μέχρι το τέλος του προσεχούς Μαΐου, διάστημα κατά το οποίο η Εθνική θα εξακολουθήσει να ασκεί τον διοικητικό έλεγχο της εισηγμένης. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι και μετά το πέρας της εν λόγω προθεσμίας, δεν υπάρχει κάποιο πλάνο για την αλλαγή της διοικητικής ομάδας που «τρέχει» την Εθνική Πανγαία, το αντίθετο μάλιστα. Οσον αφορά τη χρηματοδότηση της συναλλαγής, αυτή θα γίνει με έναν συνδυασμό από τραπεζικά κεφάλαια που θα χορηγηθούν από κοινοπραξία τραπεζών, με επικεφαλής την Τράπεζα Πειραιώς, κυπριακές τράπεζες αλλά και την EBRD (Eυρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης). Επίσης, μέρος του τιμήματος θα καλυφθεί και με ίδια κεφάλαια των θεσμικών επενδυτών που ελέγχουν την Invel, δηλαδή τα επενδυτικά κεφάλαια Castlelake και Coller Capital.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόκτηση του 98% της Εθνικής Πανγαίας από την Invel δεν συνεπάγεται και την υποχρεωτική κατάθεση δημόσιας πρότασης για την εξαγορά του 100% της εταιρείας και την έξοδο από το Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι που ισχύει για τις υπόλοιπες εισηγμένες ανώνυμες εταιρείες, όχι όμως και για τις ΑΕΕΑΠ.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι φυσιολογικό να διατηρηθεί η τόσο χαμηλή διασπορά των μετοχών της εταιρείας, με αποτέλεσμα να κρίνεται επιβεβλημένη η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή δρομολογείται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους και βέβαια, μετά την ομαλοποίηση του πολιτικού σκηνικού και τη διεξαγωγή των επικείμενων διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων. Αλλωστε, στόχος είναι η άντληση κεφαλαίων που θα προσεγγίσουν ή και θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το μελλοντικό επενδυτικό πρόγραμμα που έχει εκπονήσει η διοίκηση για την επέκταση του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου ακινήτων της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ.

Το 2018, η εταιρεία προχώρησε σε επενδύσεις που προσέγγισαν τα 300 εκατ. ευρώ, αποκτώντας μεταξύ άλλων ένα σύγχρονο κτίριο γραφείων στη Σόφια της Βουλγαρίας (το οποίο ανέπτυξε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), αξίας 78,5 εκατ. ευρώ, όπως επίσης και ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Τράπεζας Κύπρου, αξίας 150 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα, δε, προχώρησε σε νέες επενδυτικές κινήσεις μέσω της απόκτησης και του ξενοδοχείου Hilton Cyprus, του μοναδικού ξενοδοχείου πέντε αστέρων στη Λευκωσία. Το τίμημα για την εν λόγω συναλλαγή ανήλθε σε 55 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η εταιρεία προχώρησε και σε επενδύσεις σε νέες κατηγορίες της αγοράς ακινήτων, όπου μέχρι πρότινος δεν είχε παρουσία, όπως στις φοιτητικές κατοικίες (Θεσσαλονίκη), τα ξενοδοχεία πόλης και τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις (logistics).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή