Εσοδα 34 εκατ. απέφεραν στην Dolphin οι πωλήσεις ακινήτων στην Ελλάδα

Εσοδα 34 εκατ. απέφεραν στην Dolphin οι πωλήσεις ακινήτων στην Ελλάδα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανάπτυξη των δύο σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων που έχουν ωριμάσει αδειοδοτικά, σε Κέα (One&Only) και Κοιλάδα Αργολίδας (Kilada Hills), αλλά και στη διατήρηση της στρατηγικής της συμμετοχής στην κυπριακή εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Aristo Developers, αναμένεται να εστιάσει κατά τη διάρκεια του 2019 η Dolphin Capital Investors Ltd. του Μίλτου Καμπουρίδη. Η εισηγμένη εταιρεία στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου ανακοίνωσε χθες ζημίες μετά φόρων ύψους 41 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών ύψους 32 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Ωστόσο, κατά βάση, οι ζημίες είναι λογιστικές και όχι από λειτουργική δραστηριότητα, καθώς σε μεγάλο βαθμό αφορούν την πτώση της αξίας των ακινήτων που διαχειρίζεται η εταιρεία, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, αλλά και τη μείωση που δημιουργήθηκε λόγω πωλήσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2018. Οπως ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας, το 2018 καταγράφηκε μείωση της καθαρής αξίας του ενεργητικού κατά 19 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα της πτώσης της αξίας του χαρτοφυλακίου των ακινήτων, αλλά και λόγω ζημίας 3,8 εκατ. ευρώ από την πώληση ακινήτων (συγκριτικά με το κόστος κτήσης).

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η Dolphin Capital Investors πώλησε αντί συνολικού ποσού της τάξεως των 34 εκατ. ευρώ μια σειρά από ακίνητα που είχε αναπτύξει ή σχεδίαζε να αναπτύξει στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών, τη συμμετοχή της σε έργο τουριστικής ανάπτυξης στη Σητεία (14 εκατ. ευρώ), το οποίο διαχειρίζεται πλέον εξ ολοκλήρου η «Ικτίνος», όπως επίσης τη μονάδα Amanzoe στο Πόρτο Χέλι, την οποία απέκτησε αντί 10 εκατ. ευρώ η Grivalia Hospitality, η πλατφόρμα τουριστικών επενδύσεων της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ. Στόχος της Dolphin είναι η σταδιακή πώληση και των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων έως το τέλος του 2021. Για τον σκοπό αυτό, θα ζητηθεί από τους μετόχους πρόσθετη παράταση δύο ετών, καθώς η σχετική προθεσμία που είχε δοθεί στο παρελθόν για την εκπλήρωση του εν λόγω σχεδιασμού λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους, διάστημα που κρίνεται μη επαρκές. Οπως δήλωσε χθες ο Μίλτος Καμπουρίδης, «παρότι οι συνθήκες της αγοράς για την πώληση των ακινήτων μας στην Ελλάδα παραμένουν δύσκολες, διατηρούμε την αισιοδοξία μας, τόσο από τις πωλήσεις που επιτύχαμε το 2018 όσο και από τη συνεχιζόμενη βελτίωση του οικονομικού τοπίου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο».

Η διοίκηση εκτιμά ότι κατά τη διάρκεια του 2019 είναι εφικτή η έκδοση των απαιτούμενων αδειών και η έναρξη των νέων επενδύσεων ανάπτυξης στην Κέα και την Κοιλάδα Αργολίδας. Το Kilada Hills αποτελεί μια επένδυση 420 εκατ. ευρώ στην ευρύτερη περιοχή της Ερμιονίδας, όπου η εταιρεία, μεταξύ άλλων, έχει αναπτύξει το Amanzoe.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή