Καταιγισμός ερωτημάτων Ε.Ε. για σύμβαση Θριασίου

Καταιγισμός ερωτημάτων Ε.Ε. για σύμβαση Θριασίου

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηχηρή είναι η παρέμβαση της Κομισιόν στην πρόσφατη παραχώρηση του Θριασίου Πεδίου, που στοχεύει στη δημιουργία κέντρου εμπορευματικών μεταφορών (logistics center). Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητεί εξηγήσεις σχετικά με τους όρους με τους οποίους παραχωρήθηκαν προς αξιοποίηση 580 στρέμματα στο Θριάσιο Πεδίο. Η έκταση παραχωρήθηκε για 60 έτη αντί τιμήματος 31 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 10 εκατ. ευρώ είναι το εφάπαξ τίμημα και τα υπόλοιπα το ετήσιο τίμημα.

Η επιστολή των υπηρεσιών της Κομισιόν έφτασε πρόσφατα στη Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων του υπουργείου Οικονομίας και θέτει ερωτήματα προς τις ελληνικές αρχές, που δεν αποκλείεται να υπονομεύσουν την εν λόγω σύμβαση παραχώρησης, τη μοναδική που σχεδίασε και υλοποίησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τρόπος δε που τίθενται οι ερωτήσεις και τα στοιχεία που αιτούνται οι κοινοτικές αρχές προμηνύουν ακόμη ένα ταραχώδες κεφάλαιο στη σχέση των αρχών ανταγωνισμού της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, οι κοινοτικοί ζητούν εξηγήσεις για το ελάχιστο τίμημα που ορίστηκε στη σχετική σύμβαση παραχώρησης, για τους όρους παραχώρησης του ακινήτου, για τις εγγυήσεις που έδωσε το ελληνικό Δημόσιο στην παραχωρησιούχο κοινοπραξία, τις επιπρόσθετες παροχές όπως είναι η δυνατότητα παραγωγής και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, την ακύρωση επιβολής δημοτικών τελών, τη μεταβολή των όρων δόμησης στου ακινήτου, τις δυνατότητες υποπαραχώρησης του ακινήτου κ.ά.

Αναφορικά με τον σχεδιασμό του διαγωνισμού, η Κομισιόν επισημαίνει ότι ενώ επρόκειτο για διεθνή διαγωνισμό, η προκήρυξη διατέθηκε μόνον στην ελληνική γλώσσα. Επίσης υπογραμμίζει ότι οι ενδιαφερόμενοι είχαν μόλις δύο μήνες να αξιολογήσουν τις τροποποιήσεις για το τελικό σχέδιο σύμβασης που δόθηκε τον Ιούνιο του 2016 και επέβαλε την υποβολή δεσμευτικών προσφορών τον Αύγουστο του ίδιου έτους. Οι υπηρεσίες της Κομισιόν ακόμη σημειώνουν πως ενώ απαγορευόταν από τους όρους της προκήρυξης η συμμετοχή εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων (real estate developers), εντούτοις οι όροι του διαγωνισμού επέτρεπαν στον παραχωρησιούχο να λειτουργήσει ως εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων. Θα μπορούσε δηλαδή η εταιρεία να προχωρήσει σε μίσθωση όλων των ακινήτων της έκτασης σε τρίτους. Η Κομισιόν ζητεί από την ελληνική πλευρά να εξηγήσει αν οι όροι αυτοί εξασφάλισαν τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή στον διαγωνισμό.

Συνολικά 13 ερωτήματα τίθενται από την Κομισιόν για τον σχεδιασμό της σχετικής προκήρυξης. Τα ερωτήματα άπτονται της διάρκειας ισχύος της σύμβασης παραχώρησης, του καθορισμού του ελάχιστου τιμήματος παραχώρησης, της μεθόδου αποτίμησης της αξίας του ακινήτου, των εγγυήσεων αποζημιώσεων που προβλέφθηκαν κ.ά. Αναφορικά με την αξία του ακινήτου, η Κομισιόν ερωτά την ελληνική κυβέρνηση αν επικαιροποιήθηκε η έκθεση αποτίμησης της αξίας του ακινήτου η οποία χρονολογούνταν από το… 2005. «Σημειώνουμε», αναφέρει η ερώτηση της Κομισιόν, «ότι η προκήρυξη δημοσιοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2015, σχεδόν 10 χρόνια μετά την τελευταία αποτίμηση από την εταιρεία Savilis. Παρακαλώ εξηγήστε αν η αξία της έκτασης όπως υπολογίσθηκε από την εταιρεία Savilis ήταν έγκυρη κατά την έναρξη του διαγωνισμού και δικαιολογήστε την απάντησή σας. Αλλιώς, να διαθέσετε την ενημερωμένη έκθεση αποτίμησης της αξίας του ακινήτου».

Αναφορικά με τη διασφάλιση του ανταγωνισμού στη διαδικασία, βασικό ζητούμενο των κοινοτικών είναι κατά πόσον οι ενδιαφερόμενοι για τον διαγωνισμό είχαν πλήρη ενημέρωση για τις αλλαγές των όρων διεξαγωγής του, που έλαβαν χώρα μεταξύ έναρξης της διαδικασίας (Νοέμβριος 2015) και της διαμόρφωσης του τελικού σχεδίου της προκήρυξης του διαγωνισμού (Ιούνιος 2016). Οι ελληνικές αρχές καλούνται να ενημερώσουν τις κοινοτικές για τις επιπρόσθετες εγγυήσεις που δόθηκαν στον παραχωρησιούχο και το κατά πόσον αυτές είχαν προβλεφθεί στο κείμενο της προκήρυξης του διαγωνισμού. «Παρακαλώ σημειώστε ότι οι επιπρόσθετες εγγυήσεις / αποζημιώσεις θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταβολή της διαγωνιστικής διαδικασίας. Για τον λόγο αυτό, οι Αρχές σας θα πρέπει να εξηγήσουν εάν όλες οι μεταβολές που έγιναν (arrangements), και περιελήφθησαν στο τελικό κείμενο της συμφωνίας και του νόμου που τελικά ψηφίστηκε, δεν περιλαμβάνουν κάποιο πρόσθετο πλεονέκτημα για τον παραχωρησιούχο». Οι κοινοτικοί φυσικά θέτουν το θέμα της αλλαγής των όρων ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, όπως επίσης και των όρων δόμησης του ακινήτου, που τετραπλασιάστηκαν μετά την υποβολή της μιας και μοναδικής προσφοράς που κατατέθηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού.

Οι ελληνικές αρχές έχουν διορία να απαντήσουν στα ερωτήματα που θέτουν οι αρχές ανταγωνισμού της Κομισιόν μέχρι τις 19 Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή