Tρεις νέες επενδύσεις σε startups, 850.000 ευρώ, από το Uni.Fund

Tρεις νέες επενδύσεις σε startups, 850.000 ευρώ, από το Uni.Fund

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία φορητή συσκευή στο μέγεθος σπιρτόκουτου για την ανάλυση εντός ολίγων ωρών νερού προκειμένου να διαπιστωθεί εάν περιέχει παθογόνα βακτήρια, ένα εργαλείο που επιτρέπει σε μη ειδικούς να αναπτύσσουν λογισμικό και μία έξυπνη συσκευή για τον έλεγχο των επαγγελματικών μηχανών καφέ είναι τα αντικείμενα των τριών νέων επενδύσεων που χρηματοδοτεί το Uni.Fund. H συνολική χρηματοδότηση για τις τρεις αυτές επενδύσεις ανέρχεται σε 850.000 ευρώ, ενώ έως το καλοκαίρι, στις ήδη δέκα επενδύσεις του Uni.Fund –συμπεριλαμβανομένων των τριών που ανακοινώθηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου– θα προστεθούν άλλες οκτώ.

Η Nanoplasmas, η οποία έλαβε χρηματοδότηση 150.000 ευρώ, κατάφερε, αναπτύσσοντας καινοτόμο τεχνολογία, να αναλύει την ποιότητα του νερού, έτσι ώστε να εντοπίζει το βακτήριο της λεγεωνέλλας, το βακτήριο που ευθύνεται για τη νόσο των Λεγεωναρίων, η θνησιμότητα από την οποία μπορεί να φτάσει το 15%. Ποια είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Nanoplasmas; Μπορεί να πραγματοποιήσει την ανάλυση του νερού σε λιγότερο από δύο ώρες, ενώ οι υφιστάμενες μέθοδοι που εφαρμόζουν τα εργαστήρια παγκοσμίως είναι 10-12 ημέρες, και γίνεται με εξοπλισμό που είναι φορητός. Οπως ανέφερε χθες ο δρ Κοσμάς Ελληνας, εκ των συνιδρυτών της Nanoplasmas, υπάρχει δυνατότητα επέκτασης της τεχνολογίας –η οποία, σημειωτέον, έχει κατοχυρωθεί με πατέντα παγκοσμίως– και για τον εντοπισμό άλλων παθογόνων βακτηρίων. Η Nanoplasmas, που αποτελεί τεχνοβλαστό του Ερευνητικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», συνεργάζεται ήδη με το μεγαλύτερο εργαστήριο ανάλυσης νερού στην Ελλάδα, ενώ αγορές-στόχοι είναι επίσης τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια (π.χ. πισίνες σε ξενοδοχεία), καθώς και εταιρείες εμφιάλωσης νερού.

Με το ποσό των 400.000 ευρώ χρηματοδοτείται η BibeCoffee, η εταιρεία που αποφάσισαν να ιδρύσουν ο Παναγιώτης Βρεττός και ο Βασίλης Αποστολόπουλος, αφήνοντας μάλιστα τις δουλειές τους σε Vodafone και Microsoft. Ανέπτυξαν μία έξυπνη συσκευή υψηλής τεχνολογίας, η οποία μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε επαγγελματική μηχανή καφέ, ανεξαρτήτως κατασκευαστή και έτους παραγωγής, και συγκεντρώνει δεδομένα για την ποσότητα καφέ που καταναλώνεται, για τις βλάβες, αλλά και την πρόληψη των ζημιών στις μηχανές.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι οι εταιρείες διανομής καφέ παραχωρούν τις επαγγελματικές μηχανές με χρησιδάνειο στα διάφορα καφέ. Μέσω της συσκευής της BibeCoffee, η οποία στέλνει τα δεδομένα σε πλατφόρμα στο Διαδίκτυο (σε cloud), μπορεί για παράδειγμα μια εταιρεία καφέ να διαγνώσει εάν σε κάποια καφετέρια χρησιμοποιούν άλλη μάρκα καφέ από αυτή που προβλέπει η συμφωνία. Με αυτόν τον τρόπο οι εταιρείες παραγωγής και διανομής καφέ μπορούν να προστατεύσουν το σήμα τους και να περιορίσουν πιθανές απώλειες εσόδων. Βασικές αγορές-στόχοι για τους ιδρυτές της BibeCoffee είναι η ελληνική, όπου υπάρχουν 140.000 επαγγελματικές μηχανές καφέ, και η ισπανική, με 360.000 μηχανές καφέ. Χρηματοδότηση ύψους 300.000 ευρώ έλαβε από το Uni.Fund η Allcancode, εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού, η οποία αυτοματοποιεί τη διαδικασία παραγωγής εφαρμογών για κινητά και ιστοσελίδες, με ιδρυτές τον Κώστα Καρολεμέα και τον Σπύρο Αλβέρτη.

Η τεχνολογία της επιτρέπει ακόμη και σε μη ειδικούς να δημιoυργούν μια εφαρμογή για πολλές πλατφόρμες και μάλιστα αυτό μπορεί να γίνει μέσα σε μερικές μόνο ώρες. Πελάτες της Allcancode είναι ήδη διαφημιστικές εταιρείες, όπως η McCann, η Ogilvy και η Fluid.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή