Η ΔΕΗ σε ρόλο προξενητή για να πουληθούν οι λιγνιτικές

Η ΔΕΗ σε ρόλο προξενητή για να πουληθούν οι λιγνιτικές

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προθεσμία έως και την Παρασκευή 19 Απριλίου δίνει η ΔΕΗ στους υποψήφιους επενδυτές για τις λιγνιτικές μονάδες Μελίτης και Μεγαλόπολης να ενημερώσουν για τα πιθανά κοινοπρακτικά σχήματα που θα συνάψουν μεταξύ τους ή και με τρίτους για να συμμετάσχουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, δηλαδή της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών. Το διάστημα που απομένει έως τη 19η Απριλίου, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που βρίσκονται στη διαδικασία συμμαχιών κρίνουν ότι δεν είναι επαρκές για να καταλήξουν και έχουν ήδη θέσει ανεπίσημο αίτημα στη ΔΕΗ για παράταση. Η ΔΕΗ εμφανίζεται θετική στην ικανοποίηση του αιτήματος, καθώς η ίδια, και στον προηγούμενο διαγωνισμό και στον εν εξελίξει, ενθαρρύνει τη σύσταση κοινοπραξιών, στοχεύοντας στη μεγιστοποίηση του τιμήματος. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης παρεμβαίνει και προσωπικά ως «προξενητής» μεταξύ των υποψήφιων επενδυτών και όχι μόνο. Στους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό επενδυτές προξενεύει και «νύφες» εκτός διαγωνισμού και από εξωτικές χώρες, όπως για παράδειγμα η Ινδία.

Σε κινητικότητα για κάποιου είδους συμμαχία βρίσκεται η ΕλβάλΧαλκόρ, η οποία στον προηγούμενο διαγωνισμό δεν συμμετείχε στο στάδιο υποβολής δεσμευτικών προσφορών, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει καταλήξει με κάποιον από τους συμμετέχοντες. Η ΤΕΡΝΑ, που στην αντίστοιχη φάση του προηγούμενου διαγωνισμού είχε συμμαχήσει με την τσεχική Sev.En Energy, φέρεται να συζητάει τόσο με τους Τσέχους όσο και με άλλους υποψηφίους, καθώς η τσεχική εταιρεία φέρεται να έχει κάνει σαφές σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ότι εάν δεν συμπεριληφθεί στο SPA όρος επιμερισμού των ζημιών για μία εξαετία, θα αποσυρθεί από τον διαγωνισμό. «Η Μυτιληναίος Α.Ε.», που στον προηγούμενο διαγωνισμό κατέθεσε τη μοναδική έγκυρη προσφορά και μόνο για τη μονάδα της Μελίτης, φέρεται να κατεβαίνει και στον νέο διαγωνισμό αυτόνομα. Το σχήμα της κινεζικής Beijing Guohua Power και της Damco Energy (όμιλος Κοπελούζου) παραμένει ως έχει, ενώ η δεύτερη κινεζική εταιρεία, που αποτελεί και τον μοναδικό νέο επενδυτή στον διαγωνισμό, η China Western Power, έχει ξεκινήσει τις επαφές για συνεργασίες με υφιστάμενους επενδυτές.

Oι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό έχουν ενημερωθεί από τον σύμβουλο ιδιωτικοποίησης (HSBC) ότι στις 19 Απριλίου θα παραλάβουν επίσης το τελικό κείμενο του SPA, όπως θα έχει διαμορφωθεί μέχρι τότε από τη διαβούλευση με τους ιδίους που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το αρχικό κείμενο του SPA που βγήκε σε διαβούλευση δεν διαφοροποιείται από αυτό του προηγούμενου διαγωνισμού και αυτή ήταν η πρώτη κρυάδα που εισέπραξαν παλαιοί και νέοι επενδυτές σε σχέση με τις προθέσεις της ΔΕΗ. Ως εκ τούτου, στις επαφές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της διαβούλευσης, το σύνολο των επενδυτών επαναφέρει τα αιτήματα που είχε διατυπώσει στον προηγούμενο. Πέραν του μηχανισμού επιμερισμού ζημιών που έχει τεθεί μόνο από τους Τσέχους, οι υπόλοιποι επενδυτές διατυπώνουν κοινά αιτήματα, που συνδέονται με την τροφοδοσία της Μελίτης σε καύσιμο, τα ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) και τα εργασιακά, για τα οποία πάντως αναγνωρίζουν ότι έχουν ληφθεί ήδη κάποια μέτρα. Οι υποψήφιοι επενδυτές, με εξαίρεση τον όμιλο Μυτιληναίου, συνδέουν το ενδιαφέρον τους για τη Μελίτη με το κατά πόσον θα τροποποιηθεί η σύμβαση προμήθειας που έχει υπογράψει η ΔΕΗ με την «Ορυχεία Αχλάδας», καθώς από την ανάλυση των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους προκύπτει ότι με την παρούσα σύμβαση η μονάδα δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική. Υπό αυτή την έννοια, αναμένεται με ενδιαφέρον η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΔΕΗ και ιδιοκτησίας της «Ορυχεία Αχλάδας», που διεξάγονται σε υψηλούς τόνους και με απειλές περί καταγγελίας της σύμβασης από πλευράς της ΔΕΗ. Οσον αφορά τα ΑΔΙ, εξακολουθούν να αποτελούν μια από τις εκκρεμότητες, η οποία και θα σταθμιστεί αναλόγως από τους επενδυτές για τη διαμόρφωση του προσφερόμενου τιμήματος. Ενδιαφέρον παρουσιάζει, τέλος, αίτημα που διατυπώνεται για πρώτη φορά και αφορά την εξαγορά μόνο μίας εκ των δύο μονάδων της Μεγαλόπολης, και συγκεκριμένα της Μεγαλόπολης 4.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή