Θετικά τα μηνύματα για την Τράπεζα Πειραιώς από το roadshow στις ΗΠΑ

Θετικά τα μηνύματα για την Τράπεζα Πειραιώς από το roadshow στις ΗΠΑ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με περισσότερους από 30 θεσμικούς επενδυτές είχε συναντήσεις η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς κατά τη διάρκεια πολυήμερου roadshow στις ΗΠΑ. To ενδιαφέρον των Αμερικανών επενδυτών, όπως καταγράφηκε κατά τις επαφές του CEO της τράπεζας Χρήστου Μεγάλου, είναι σημαντικά ενισχυμένο τόσο για την ελληνική οικονομία και τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο όσο και για την Τράπεζα Πειραιώς, η μετοχή της οποίας έχει ενισχυθεί πάνω από 150% από το χαμηλό στα τέλη Ιανουαρίου.

Κεντρικά θέματα στις συζητήσεις με τους επενδυτές ήταν οι προοπτικές της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, η βελτίωση της ρευστότητας, η πιστωτική επέκταση και η χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPEs και η ευρύτερη στρατηγική μείωσής τους, καθώς και η πορεία ενίσχυσης της κερδοφορίας.

Διαπιστώθηκε ξεκάθαρα η στροφή προς το θετικότερο σε σχέση με τις προοπτικές και τα θεμελιώδη της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ έντονο ήταν το ενδιαφέρον για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις επερχόμενες εκλογές. Στην αλλαγή της οπτικής των επενδυτών για την Τράπεζα Πειραιώς συνέβαλαν καθοριστικά τα αποτελέσματα του 2018, στα οποία αποτυπώθηκαν σαφείς τάσεις βελτίωσης σε όλους τους τομείς, ενώ σε ορισμένους καταγράφηκαν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά.

Η Τράπεζα Πειραιώς πρωταγωνίστησε το 2018 επιτυγχάνοντας ετήσια μείωση των NPEs κατά 5,5 δισ. ευρώ, ενώ παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή του σχεδίου της, ανταποκρινόμενη στις δεσμεύσεις και στους επιχειρησιακούς της στόχους.

Για το 2019, η Τράπεζα Πειραιώς υλοποιεί με συνέπεια τους στόχους μείωσης των NPEs, τη δέσμευση για παροχή νέων δανείων στην οικονομία, ενώ παράλληλα στοχεύει σε κερδοφόρο αποτέλεσμα, βελτιωμένο έναντι του 2018, ενισχύοντας τα κεφάλαιά της. Οπως καταγράφεται στις επαφές με τα θεσμικά χαρτοφυλάκια, η επενδυτική κοινότητα αναγνωρίζει την προσπάθεια στον τομέα των προβληματικών δανείων, αλλά και στην αποκατάσταση της κερδοφορίας έπειτα από σειρά ετών. Στις συναντήσεις που είχαν στις ΗΠΑ ο κ. Μεγάλου και η επικεφαλής επενδυτικών σχέσεων της τράπεζας, Χρυσάνθη Μπερμπάτη, επιβεβαιώθηκε από τους επενδυτές η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες, η οποία είναι εμφανής σε όλα τα μέτωπα και ιδιαίτερα στη ρευστότητα. Αυτό αποτυπώνεται στις εισροές καταθέσεων, στην εξάλειψη της χρήσης του ELA και στην αποκατάσταση των δεικτών ρευστότητας.

Η βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου και η μείωση των NPEs παραμένει βασική προτεραιότητα για τις ελληνικές τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτό δρομολογούνται πρόσθετες ενέργειες για περαιτέρω μείωση των NPEs με την αρωγή και των δύο σχεδίων που είναι σε επεξεργασία, του ΤΧΣ και της ΤτΕ, ενώ η πρόσφατη αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη παρέχει πρόσθετη ευελιξία στην αποτελεσματική διαχείρισης των NPEs.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή