Η ΔΕΗ εξασφάλισε νέα χρηματοδότηση 160 εκατ. ευρώ

Η ΔΕΗ εξασφάλισε νέα χρηματοδότηση 160 εκατ. ευρώ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους οικονομικούς όρους νέας χρηματοδότησης, ύψους 160 εκατ. ευρώ, πενταετούς διάρκειας με μία εφάπαξ αποπληρωμή στη λήξη του δανείου και ανταγωνιστικό επιτόκιο, έχουν εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ και η επιτροπή πιστοδοτήσεων της Τράπεζας Εμπορίου και Αναπτύξεως Ευξείνου Πόντου – Black Sea Trade & Development Bank (υπό την τελική έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας), όπως ανακοίνωσε η Επιχείρηση. Τα δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου της ΔΕΗ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το επιτόκιο είναι 2,36% + Euribor, επίπεδο που στις παρούσες συνθήκες χαρακτηρίζεται από τη ΔΕΗ ως επιτυχία και ένδειξη εμπιστοσύνης προς την Επιχείρηση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για το 2019 ο προϋπολογισμός της ΔΕΗ προβλέπει συνολικές επενδύσεις ύψους 686,7 εκατ. ευρώ, σημαντικά αυξημένες από το 2017 το ύψος των οποίων κινήθηκε στα 410,7 εκατ. ευρώ. Συνολικά το διάστημα 2015-2019 οι επενδύσεις της ΔΕΗ αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ.

Η νέα χρηματοδότηση που διασφάλισε η ΔΕΗ, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της, αποτελεί την έναρξη μιας σημαντικής συνεργασίας με την Τράπεζα Εμπορίου και Αναπτύξεως Ευξείνου Πόντου (με έδρα τη Θεσσαλονίκη), η οποία υποστηρίζει επενδυτικά έργα στον τομέα της ενέργειας με μεγάλη σημασία για την οικονομία, τους Ελληνες καταναλωτές, την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και το περιβάλλον.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα χρηματοδότησης, πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ μέχρι τα τέλη Απριλίου θα πρέπει να διασφαλίσει την αναχρηματοδότηση ύψους 350 εκατ. ευρώ του ομολογιακού δανείου που λήγει τον Μάιο και σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τις συστημικές τράπεζες. Τα σχέδια της ΔΕΗ για έκδοση ομολόγου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους «πάγωσαν» μετά το απαγορευτικό που σήκωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στην πρόταση της ΔΕΗ για αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, εξάλλου, έχει δηλώσει προσφάτως ότι η «αποπληρωμή του ομολόγου είναι πλήρως διασφαλισμένη». Οπως είπε, «η εταιρεία διαθέτει μέσω γραμμών χρηματοδότησης περίπου 200 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 150 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα».

Στο μεταξύ, χθες, ο κ. Παναγιωτάκης μετά και τις έντονες αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ αλλά και των φορέων της Δυτικής Μακεδονίας απέσυρε την προγραμματισμένη εισήγησή του προς το Δ.Σ. της Επιχείρησης για την απόσυρση του ΑΗΣ Αμυνταίου με τη συμπλήρωση των 32.000 ωρών λειτουργίας σε σχέση με το 2016, δηλαδή περί τα τέλη του 2020. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΑΗΣ Αμυνταίου έχει συμπληρώσει από τον περασμένο Νοέμβριο τις 17.500 ώρες λειτουργίας που διασφάλισε από την Κομισιόν το 2013, κατά παρέκκλιση σχετικής οδηγίας περί ορίων εκπομπών ρύπων, και λειτουργεί με παράταση που δόθηκε με απόφαση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Κομισιόν περί επιβολής προστίμων για κάθε ώρα λειτουργίας πέραν των 17.500 ωρών.

Η απόφαση του κ. Παναγιωτάκη να φέρει στο Δ.Σ. εισήγηση για την απόσυρση του Αμυνταίου συνδέεται με την προσπάθεια τόνωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις μονάδες Μελίτης και Μεγαλόπολης και μεγιστοποίησης του προσφερόμενου τιμήματος. Οι επιπτώσεις, ωστόσο, στην απασχόληση των πλέον των 700 εργαζομένων στον σταθμό και στα ορυχεία τροφοδοσίας του, αλλά και στην οικονομική ζωή της ευρύτερης περιοχής και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου, οδήγησαν σε υπαναχώρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή