Με οριακές απώλειες 0,11% έκλεισε το Χ.Α.

Με οριακές απώλειες 0,11% έκλεισε το Χ.Α.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε οριακά αρνητικό έδαφος έκλεισε το ελληνικό Χρηματιστήριο, ανακάμπτοντας από τις ενδοσυνεδριακές απώλειες οι οποίες έφτασαν το 0,95%, «κρατώντας» έτσι τις 750 μονάδες, αν και δεν έλειψαν οι ρευστοποιήσεις σε αρκετούς τίτλους της μεγάλης αλλά και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και ειδικά σε μετοχές που είχαν υπεραποδώσει την περασμένη εβδομάδα οπότε ο Γενικός Δείκτης είχε σημειώσει άλμα 4,5%. Παρά το σημαντικό ράλι του τραπεζικού κλάδου το προηγούμενο διάστημα (+13% την περασμένη εβδομάδα, +41% από τις αρχές του έτους) οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών ήταν πολύ περιορισμένες και επηρέασαν μόνο τις… μισές τραπεζικές μετοχές, με την Πειραιώς μάλιστα να σημειώνει νέο άλμα. Σημαντική στήριξη στον Γενικό Δείκτη έδωσαν και οι ΟΛΠ (+3,57%), ΔΕΗ (+3,13%) και ΕΧΑΕ (+2,09%) καθώς και η πολύ καλή εικόνα της αγοράς ομολόγων, όπου η απόδοση του 5ετούς βρέθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό, ενώ η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2006.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,11% στις 753,58 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,14 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 0,27%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 0,18% και ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,49% στις 621,08 μονάδες, λόγω των πιέσεων σε Eurobank (-1,88%) και Εθνική (-1,85%), ενώ στο +0,07% έκλεισε η Alpha Bank και άνοδο 4,05% σημείωσε η Πειραιώς.

Το επίπεδο των 750 μονάδων κατοχυρώθηκε και πλέον τα κλεισίματα των short οδηγούν την κίνηση, σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, πρόεδρος της Fast Finance. Το 10ετές έχει βρεθεί έπειτα από 9 χρόνια κάτω από τις 360 μονάδες βάσης, ενώ τα σχέδια των τραπεζών για μείωση των NPEs αλλά και ο νέος νόμος Κατσέλη βοηθούν την αγορά στην επιθετική της κίνηση με τους πωλητές να είναι λιγοστοί, μιας και υπάρχει ανοιχτή και η πιθανότητα πρόωρων εκλογών, ενώ οι αποτιμήσεις των τραπεζών επιτρέπουν και πάλι την αισιοδοξία για τον κλάδο. Οι εκθέσεις των οίκων με υψηλότερους στόχους αρχίζουν να προσελκύουν σταδιακά ξένους επενδυτές, ενώ πλέον είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία νέα έξοδο στις αγορές. Από την άλλη, το σενάριο της αποπληρωμής του ΔΝΤ και ουσιαστικά αποχώρησής του από την Ελλάδα με τον ESM να βοηθάει στη λύση είναι ακόμα ένα θετικό γεγονός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή