Τέσσερις αγωγές κατά της ΡΑΕ κατέθεσε ο Εuroasia

Τέσσερις αγωγές κατά της ΡΑΕ κατέθεσε ο Εuroasia

1' 40" χρόνος ανάγνωσης

Σε δικαστικές προσφυγές κατά της ΡΑΕ στα ελληνικά δικαστήρια, αλλά και σε επίσημη καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή περί παράβασης του ευρωπαϊκού κανονισμού που διέπει το πλαίσιο υλοποίησης των PCI (έργα κοινού ενδιαφέροντος), προχώρησε ο Εuroasia Interconnector. Oπως επιβεβαιώνουν στην «Κ» πηγές της κυπριακής πλευράς, ο Εuroasia τον Μάρτιο κατέθεσε τέσσερις αγωγές κατά της ΡΑΕ για την αναστολή ισάριθμων αποφάσεων που έλαβε από τον Αύγουστο του 2018 και μετά, κατά παράβαση του ευρωπαϊκού κανονισμού. Παράλληλα, η κυπριακή κοινοπραξία που εξακολουθεί να είναι ο φορέας υλοποίησης του PCI Αττικής – Κρήτης – Κύπρου – Ισραήλ κατέθεσε επίσημη καταγγελία στην Κομισιόν με το ίδιο αίτημα, η οποία και αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία η οποία ανοίγει τoν δρόμο για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην περίπτωση μη συμμόρφωσης της Ελλάδας με τον ευρωπαϊκό κανονισμό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο επίτροπος Κανιέντε, σε επιστολή του προς τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, είχε εμμέσως πλην σαφώς αφήσει ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο κάνοντας λόγο για ρυθμιστικές συνέπειες σε περίπτωση που η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική προχωρήσει ως εθνικό έργο και όχι ως PCI. Στις θέσεις της Επιτροπής και στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι κυπριακές αρχές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 28 Φεβρουαρίου στη Λευκωσία, μέσω του οποίου επανέλαβαν τη στήριξή τους για την έγκαιρη υλοποίηση της διασύνδεσης ως έργου κοινού ενδιαφέροντος, στηρίζει την επιχειρηματολογία του και ο Euroasia στις αγωγές που κατέθεσε κατά της ΡΑΕ. Το πώς θα επηρεάσει την πρόοδο της επίμαχης διασύνδεσης η δικαστική προσφυγή του Εuroasia, αλλά και η αναμενόμενη παρέμβαση της Επιτροπής, μένει να φανεί το επόμενο διάστημα, αν και η ελληνική πλευρά είχε λάβει υπόψη της και αυτή την τροπή της υπόθεσης όταν αποφάσιζε να προχωρήσει το έργο ως εθνικό.

Ο θυγατρική του ΑΔΜΗΕ πάντως, «Αριάδνη Interconnection», που έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου, έχει αποστείλει από τις 14 Μαρτίου στη ΡΑΕ την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό της κεφάλαιο σε ποσοστό 39%, βάσει σχετικής απόφασης της αρμόδιας Αρχής.