Τουλάχιστον 750 αιτήσεις στα δύο προγράμματα εθελουσίας εξόδου του ΟΤΕ

Τουλάχιστον 750 αιτήσεις στα δύο προγράμματα εθελουσίας εξόδου του ΟΤΕ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοσμοσυρροή σημειώθηκε στα δύο προγράμματα εθελουσίας εξόδου του ΟΤΕ. Σχεδόν 750 άτομα είχαν ενταχθεί μέχρι την περασμένη Παρασκευή, ημερομηνία λήξης της προθεσμίας συμμετοχής στα δύο προγράμματα μείωσης του προσωπικού, που πρότεινε η διοίκηση του ΟΤΕ. Επιπλέον, υπήρξαν 105 εργαζόμενοι που υπέβαλαν αίτηση στο β΄ πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του ΟΤΕ χωρίς ωστόσο να το δικαιούνται. Η κίνηση αυτή καταδεικνύει τους ελκυστικούς όρους των δύο προγραμμάτων εξόδου του προσωπικού.

Ειδικότερα, στο α΄ πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, που αφορά όσους βρίσκονται κοντά στο στάδιο συνταξιοδότησης, οι αιτήσεις ανήλθαν σε 555. Για το β΄ πρόγραμμα, που απευθύνεται σε εργαζομένους που έχουν συμπληρώσει το 40ό έτος ηλικίας και έχουν κλείσει τουλάχιστον μία 10ετία απασχόλησης στον ΟΤΕ, οι αιτήσεις ανήλθαν σε 193. Ωστόσο, στο β΄ πρόγραμμα, υπήρξαν επιπλέον 105 αιτήσεις από άτομα που δεν πληρούν ένα από τα δύο κριτήρια ένταξης, π.χ. δεν έχουν συμπληρώσει το 40ό έτος ή/και τα 10 χρόνια απασχόλησης στον ΟΤΕ. Βρίσκεται επομένως στη διακριτική ευχέρεια της διοίκησης του ΟΤΕ πόσες από τις προαναφερόμενες αιτήσεις θα γίνουν αποδεκτές. Σημειώνεται ότι οι αρχικές προβλέψεις αναφέρονταν σε περίπου 300 εργαζομένους, παρόλο που ο μέγιστος αριθμός που απευθυνόταν τα δύο προγράμματα αποσκοπούσε σε 1.500 εργαζομένους. Και με τα δεδομένα αυτά, ο ΟΤΕ καλείται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Από 35 εκατ. ευρώ που εκτιμήθηκε το αρχικό «πακέτο» χρηματοδότησης των δύο προγραμμάτων, τώρα θεωρείται ότι θα ξεπεράσει για τα καλά τα 80 εκατ. ευρώ. Κάποιοι δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο το ύψος της χρηματοδότησης να πλησίαζε και τα 100 εκατ. ευρώ, εφόσον η διοίκηση του οργανισμού αποφάσιζε να διευρύνει την εθελουσία έξοδο, με βάση το σύνολο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί. Πέρυσι, το αντίστοιχο πρόγραμμα είχε κοστίσει 50 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, σε αίσια έκβαση βρίσκεται και το θέμα των εργαζομένων στη φύλαξη του ΟΤΕ. Αν και το θέμα δεν έχει επιλυθεί οριστικά, εν τούτοις η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων έχει ενταχθεί στα δύο προγράμματα εθελουσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους 75 εργαζομένους, οι 55 εντάχθηκαν στα δύο προγράμματα εθελουσίας εξόδου και μόνον 20 μένει να αποφασιστεί τι θα γίνει. Πάντως, η διοίκηση του ΟΤΕ φέρεται αποφασισμένη να αναθέσει εκτός του ομίλου ΟΤΕ την υπηρεσία φύλαξης των εγκαταστάσεών του (outsourcing).

Στο τέλος του 2018 ο ΟΤΕ απασχολούσε 8,2 χιλ. εργαζομένους, εκ των οποίων 1,4 χιλ. βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. Εν γένει το προσωπικό του οργανισμού έχει ανανεωθεί ουσιαστικά και πλέον μόνον οι 2,5 χιλ. είναι απασχολούμενοι με όρους μόνιμης απασχόλησης (η ημερομηνία απόλυσης ταυτίζεται με την ημερομηνία συνταξιοδότησης).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή