Επενδυτές για το δεύτερο πακέτο κόκκινων δανείων 1,2 δισ. αναζητεί η Εθνική

Επενδυτές για το δεύτερο πακέτο κόκκινων δανείων 1,2 δισ. αναζητεί η Εθνική

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πώληση ενός δεύτερου πακέτου κόκκινων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις δρομολογεί η Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για το πακέτο με την ονομασία «Mirror» ονομαστικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ και για το οποίο τα data rooms προς τους υποψήφιους επενδυτές άνοιξαν την Παρασκευή.

Μαζί με τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου «Symbol», η διαδικασία πώλησης του οποίου μπαίνει σε τελική φάση με την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, η διοίκηση της ΕΤΕ θα έχει ολοκληρώσει δύο πωλήσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019. Εχει προηγηθεί το 2018 η πώληση του «Earth» που είχε αποτελέσει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων που έχει βγάλει προς πώληση ελληνική τράπεζα. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, της αγοράς μονοπωλεί το πακέτο «Symbol», που αποτελεί το πρώτο πακέτο δανείων με εξασφαλίσεις ακίνητα που μεταβιβάζει η Εθνική Τράπεζα. Το χαρτοφυλάκιο, η ονομαστική αξία του οποίου ανέρχεται σε 950 εκατ. ευρώ, αλλά μαζί με τους τόκους ξεπερνά το 1,6 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει κόκκινα δάνεια πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στη φάση των μη δεσμευτικών προσφορών είχαν προσέλθει τέσσερα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια, το Centerbridge, το Ellington, το Elliott και το Fortress. Το Symbol περιλαμβάνει 13.000 δάνεια, που οφείλονται από 4.180 πολύ μικρές ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται για δάνεια που έχουν στην πλειονότητά τους καταγγελθεί από την τράπεζα και τα οποία έχουν εξασφαλίσεις επί 8.000 ακινήτων. Η συμμετοχή των τεσσάρων μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων, με ισχυρή παρουσία στον χώρο του real estate στο εξωτερικό, σηματοδοτεί και το ενδιαφέρον που υπάρχει για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Elliott Management Group έχει υπό διαχείριση κεφάλαια 35 δισ. ευρώ, το Fortress 42 δισ. ευρώ και το Centerbridge άνω των 14 δισ. ευρώ.

Η τελευταία έχει παρουσία στην ελληνική αγορά μέσω της εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων Cepal, που αποτελεί σύμπραξη με την Alpha Bank, ενώ το Fortress έχει παρουσία μέσω της doBank, η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου Solar, που περιλαμβάνει δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Αντιθέτως, Ellington και Elliott δεν έχουν προς το παρόν δραστηριότητα στην Ελλάδα. Το χαρτοφυλάκιο «Symbol» είναι το τρίτο χαρτοφυλάκιο με εξασφαλίσεις ακίνητα που μεταβιβάζεται από ελληνική τράπεζα, στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση των κόκκινων δανείων. Εχει προηγηθεί η πώληση του «Amoeba» από την Τράπεζα Πειραιώς και του «Jupiter» από την Alpha Bank, ονομαστικής αξίας 1,4 δισ. ευρώ και 800 εκατ. ευρώ αντιστοίχως, ενώ για το 2019 δύο νέα πακέτα αναμένεται να βγάλουν προς πώληση η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς. Υπενθυμίζεται ότι το «Amoeba» εξαγοράστηκε από την Bain Capital Credit έναντι 432 εκατ. ευρώ και το Jupiter εξαγοράστηκε από κοινοπραξία αποτελούμενη από το fund Apollo Global Management, το LLC και από το International Finance Corporation – IFC (μέλος του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας) έναντι 337 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή