Συμφωνία «Λιγνιτωρυχείων Αχλάδας» και ΔΕΗ για τροφοδοσία της Μελίτης

Συμφωνία «Λιγνιτωρυχείων Αχλάδας» και ΔΕΗ για τροφοδοσία της Μελίτης

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία κατέληξαν χθες ΔΕΗ και «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας» για την τροφοδοσία της Μελίτης. Σύμφωνα με κύκλους της ΔΕΗ, η συμφωνία, η οποία θα αναρτηθεί στο VDR για την ενημέρωση των υποψηφίων επενδυτών, προβλέπει τιμή προμήθειας λιγνίτη στα 16,5 ευρώ ανά τόνο για την πενταετία 2020-2024 και καθιστά τη μονάδα της Μελίτης κερδοφόρο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διασφάλιση της τροφοδοσίας της Μελίτης με λιγνίτη σε τιμή που να εγγυάται τη βιωσιμότητα της μονάδας ήταν ένα από τα θέματα που έθεσαν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές τόσο στον προηγούμενο διαγωνισμό, που κατέληξε άγονος, όσο και στον υφιστάμενο. Το έτερο θέμα της ενσωμάτωσης στο SPA (Συμφωνία Αγοραπωλησίας Μετόχων) ρήτρας μηχανισμού επιμερισμού ζημιών για μια εξαετία, που τέθηκε από την τσεχική εταιρεία Seven Energy, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, έχει απορριφθεί. Το γεγονός ότι η τσεχική εταιρεία έχει συνδέσει τη συνέχιση της παρουσίας της στον διαγωνισμό με αυτό τον όρο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι υποψήφιοι επενδυτές θα περιοριστούν σε πέντε από έξι. Αυτό που ωστόσο θα κρίνει την τελική στάση των υποψηφίων είναι το κείμενο του SPA που θα παραλάβουν από τη ΔΕΗ στις 19 του μηνός.

Στη διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη το συνολικότερο ζήτημα που τίθεται από την πλευρά των επενδυτών είναι ο περιορισμός του ρίσκου έναντι των CO2 βάζοντας στο τραπέζι τη συνάρτηση του τιμήματος με κάποια ρήτρα CO2. To θέμα των ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) παραμένει αβεβαιότητα για τους επενδυτές, η οποία θα αξιολογηθεί για τη διαμόρφωση των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών τους. Στο μεταξύ και με ορίζοντα την 19η Απριλίου, που έχει τεθεί από τη ΔΕΗ ως η καταληκτική προθεσμία για τη δήλωση κοινοπραξιών, μεταξύ των επενδυτών αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα κινητικότητα για συμπράξεις. Η ΤΕΡΝΑ, που στον προηγούμενο διαγωνισμό συμμάχησε με του Τσέχους, επιδιώκει την κοινή κάθοδο και στον τρέχοντα διαγωνισμό, κάτι που όμως θα εξαρτηθεί από το εάν τελικά η Τσέχοι θα παραμείνουν στην κούρσα. Σε επαφές για κάποιου είδους συμμαχία βρίσκεται η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η οποία στον προηγούμενο διαγωνισμό δεν συμμετείχε στο στάδιο της υποβολής προσφορών, όπως και η κινεζική εταιρεία China Western Power, που είναι ο μοναδικός νέος επενδυτής στον διαγωνισμό. Το σχήμα της κινεζικής Beijing Guohua Power και της Damco Energy (όμιλος Κοπελούζου) παραμένει ως έχει, ενώ η Μυτιληναίος Α.Ε., που στον προηγούμενο διαγωνισμό κατέθεσε τη μοναδική έγκυρη προσφορά για τη μονάδα της Μελίτης, θα κινηθεί και σε αυτή τη διαδικασία αυτόνομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή