Μικρό το μερίδιο της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα

Μικρό το μερίδιο της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικό είναι το έλλειμμα ασφάλισης που υπάρχει στη χώρα μας μέσω ιδιωτικών ασφαλιστικών προγραμμάτων, όπως αυτό αποτυπώνεται στα στοιχεία για τα ασφάλιστρα ως ποσοστό το ΑΕΠ, που δείχνουν ότι η χώρα μας απέχει κατά πολύ του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, τα ασφάλιστρα του κλάδου ζωής στη χώρα μας αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,9% του ΑΕΠ, έναντι 4,6% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και για τον κλάδο ζημιών, τα ασφάλιστρα του οποίου διαμορφώνονται στη χώρα μας στο 1,2% του ΑΕΠ έναντι 3,1% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη. Τα σχετικά στοιχεία παρουσιάστηκαν χθες από τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ Νίκο Βέττα, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο ετήσιο συνέδριο της Interamerican για τα 50 χρόνια της εταιρείας, σημειώνοντας ότι η διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα παραμένει χαμηλή, ακόμα και αν ληφθεί υπόψη το επίπεδο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Η χώρα μας κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ ως προς τις επενδύσεις από παρόχους κεφαλαιοποιητικών και ιδιωτικών συντάξεων ως ποσοστό του ΑΕΠ. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι επενδύσεις από τους παρόχους ιδιωτικών συντάξεων, δηλαδή τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και τα επαγγελματικά ταμεία που λειτουργούν βάσει του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, περιορίζεται μόλις στο 0,8% του ΑΕΠ, όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε χώρες όπως η Ισπανία διαμορφώνεται στο 13,6%, στη Γαλλία στο 10,1% και στη Γερμανία στο 6,9%, ενώ σε σκανδιναβικές χώρες, όπως η Σουηδία ή η Δανία, το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 90,2% και στο 208,4% του ΑΕΠ αντίστοιχα. Αιτία είναι το πολύ μικρό μέγεθος των κεφαλαιοποιητικών πυλώνων στο συνταξιοδοτικό σύστημα, που σε ό,τι αφορά τις πληρωμές για συντάξεις απορροφούν μόλις το 5% (ιδιωτική και επαγγελματική ασφάλιση), σε αντίθεση με τη δημόσια που απορροφά το 95% των πληρωμών.

Μικρό το μερίδιο της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα-1

Εξαιρετικά μικρή είναι άλλωστε η συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης στις δαπάνες υγείας, παρά το γεγονός ότι η ιδιωτική κατά κεφαλήν δαπάνη υγείας υπολογίζεται ότι φθάνει στη χώρα στα 535 ευρώ τον χρόνο έναντι 743 ευρώ τον χρόνο στην Ε.Ε. και 643 ευρώ στις χώρες του Νότου. Πρόκειται για δαπάνη που καταβάλλουν οι

Ελληνες όχι οργανωμένα μέσω κάποιου ιδιωτικού ασφαλιστικού προγράμματος υγείας, αλλά από την τσέπη τους, πληρώνοντας ουσιαστικά ακριβά την περίθαλψή τους. Την ίδια στιγμή η δημόσια κατά κεφαλήν δαπάνη για την υγεία στη χώρα μας διαμορφώθηκε το 2017 στα 845 ευρώ τον χρόνο, όταν το αντίστοιχο ποσό στην Ε.Ε. ήταν υπερτριπλάσιο και συγκεκριμένα στις 2.822 ευρώ και στις χώρες του Νότου ήταν 1.682 ευρώ. Η δημόσια δαπάνη για την υγεία μειώθηκε από το 2009 έως το 2017 κατά 6,3 δισ. ευρώ και από τα 15,4 δισ. ευρώ περιορίστηκε στα 9,1 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο μειωμένη υπήρξε και η ιδιωτική δαπάνη, που περιορίστηκε από τα 7,1 δισ. ευρώ στα 5,8 δισ. ευρώ, με συνέπεια η σωρευτική μείωση στη χρηματοδότηση των δαπανών για περίθαλψη να αγγίξει την επίμαχη περίοδο το 31%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση της Interamerican, οι Ελληνες πληρώνουν από την τσέπη τους το 34,3% των δαπανών υγείας και μόλις το 3,9% χρηματοδοτείται από ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα. Το κράτος μέσω της γενικής κυβέρνησης πληρώνει το 31,2% και μέσω των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης το 30,1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή