Προς συμμαχία ενεργοβόρων βιομηχανιών για εξαγορά της Μελίτης

Προς συμμαχία ενεργοβόρων βιομηχανιών για εξαγορά της Μελίτης

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα σκαριά βρίσκεται συμμαχία ενεργοβόρων βιομηχανιών για την εξαγορά της λιγνιτικής μονάδας Μελίτη.

Γύρω από την ΕλβαλΧαλκόρ που συμμετέχει στον διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης της ΔΕΗ έχουν συσπειρωθεί πέντε ακόμη ενεργοβόρες βιομηχανίες, και συγκεκριμένα η κλωστοϋφαντουργία Επίλεκτος, η χαρτοβιομηχανία ΜΕΛ και η Χαλυβουργία Ελλάδος (Μάνεση) αλλά και οι δύο τσιμεντοβιομηχανίες Τιτάν και ΑΓΕΤ Ηρακλής για την από κοινού κάθοδό τους στον διαγωνισμό.

Οι ζυμώσεις μεταξύ των ενεργοβόρων βιομηχανιών ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της ΕλβαλΧαλκόρ και στηρίζονται στο κοινό και πάγιο ζητούμενο της μείωσης του ενεργειακού κόστους. Το ενδιαφέρον της βιομηχανίας δηλαδή δεν συνδέεται με επενδυτικά σχέδια για είσοδο στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής αλλά με τις δυνατότητες περιορισμού του ενεργειακού κόστους που μπορεί να προκύπτουν από τον διαγωνισμό που διεξάγει η ΔΕΗ γι’ αυτό και γίνονται παράλληλα συζητήσεις για σύμπραξη με ενεργειακούς ομίλους που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, όπως η Μυτιληναίος Α.Ε., η ΓΕΚ Τέρνα και η Damco Energy (όμιλος Κοπελούζου).

Το επενδυτικό σχέδιο έχει γνωστοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση και φυσικά στη ΔΕΗ, η διοίκηση της οποίας, θα πρέπει να σημειωθεί, είχε απευθύνει ένα αντίστοιχο κάλεσμα στην ενεργοβόρο βιομηχανία στον προηγούμενο διαγωνισμό, χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση.

Οι συζητήσεις τόσο με τις ενδιαφερόμενες βιομηχανίες όσο και με τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό ενεργειακούς ομίλους βρίσκονται σε εξέλιξη και σύμφωνα με κύκλους της ΕλβαλΧαλκόρ δύο είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν την έκβαση του εγχειρήματος. Ο πρώτος αφορά την τροφοδοσία της Μελίτης με λιγνίτη και ο δεύτερος το κόστος των CO2. Αν και η ΔΕΗ την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας με τη «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας», η οποία προβλέπει τιμή προμήθειας λιγνίτη στα 16,5 ευρώ ο τόνος για την πενταετία 2020-2024 και την ανάρτησή της στο VDR προς ενημέρωση των επενδυτών, βιομηχανία και ενεργειακοί παίκτες διατηρούν επιφυλάξεις για το περιεχόμενό της δεδομένου ότι μέχρι και χθες αργά το απόγευμα η συμφωνία δεν είχε αναρτηθεί. «Ζητήματα, όπως οι ποσότητες στις οποίες αναφέρεται η νέα σύμβαση αλλά και οι εγγυήσεις που παρέχει η «Ορυχεία Αχλάδας» για την αδιάλειπτη τροφοδοσία της μονάδας, είναι κρίσιμα για να κάνουμε τις πράξεις μας και να δούμε αν βγαίνουν οι λογαριασμοί», δηλώνει χαρακτηριστικά στην «Κ» εκπρόσωπος των επενδυτών. Σε ό,τι αφορά τον παράγοντα CO2, το μπίζνες πλαν που έχει καταρτίσει η ΕλβαλΧαλκόρ και το οποίο αποτελεί τη βάση των συζητήσεων με τις λοιπές βιομηχανίες, προβλέπει ότι με τιμή πάνω από 30 ευρώ ο τόνος η Μελίτη επιστρέφει σε ζημίες. Ο αστάθμητος αυτός παράγοντας προβληματίζει βιομηχανία και λοιπούς επενδυτές ειδικά μετά την εκτόξευσή του χθες στην τιμή των 28 ευρώ ο τόνος.

H τιμή άνω των 30 ευρώ ο τόνος καθιστά ζημιογόνο την επένδυση στη Μελίτη ακόμη και για βιομηχανίες όπως η ΕλβαλΧαλκόρ, η ΜΕΛ, η Χαλυβουργία Ελλάδος (Μάνεση) και η Επίλεκτος, που συμμετέχουν στον μηχανισμό αντιστάθμισης, δηλαδή παίρνουν πίσω το 50% του κόστους που πληρώνουν για CO2. Το θέμα των CO2 δεν απασχολεί μόνο τη βιομηχανία αλλά συνολικά τους συμμετέχοντες επενδυτές στον διαγωνισμό και ήδη έχει στρέψει σε φυγή την τσεχική Seven Energy μετά την απόρριψη του αιτήματός της για μηχανισμό επιμερισμού ζημιών στο SPA της Δ.Ε., ως αντιστάθμισμα στο ρίσκο των CO2. Η συνεργασία τέλος του σχήματος στο οποίο θα καταλήξει η ενεργοβόρος βιομηχανία με κάποιον από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό ενεργειακούς ομίλους, θα κριθεί από την προσφερόμενη τιμή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Αν και η πρωτοβουλία της ΕλβαλΧαλκόρ έχει βρει ανταπόκριση και έχει κινητοποιήσει το ενδιαφέρον των ενεργοβόρων βιομηχανιών, οι ασφυκτικές προθεσμίες που έχει θέσει η ΔΕΗ για τη σύσταση και επίσημη κοινοποίηση κοινοπρακτικών σχημάτων (19 Απριλίου) αλλά και το γεγονός ότι αυτές θα πρέπει να προχωρήσουν χωρίς οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν το τελικό κείμενο του SPA αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα, γι’ αυτό και έχουν τεθεί αιτήματα στη ΔΕΗ για παράταση της προθεσμίας και έγκαιρης γνωστοποίησης του SPA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή