Μείωση κατά 10% του προσωπικού, στόχος των ΕΛΤΑ για το 2019

Μείωση κατά 10% του προσωπικού, στόχος των ΕΛΤΑ για το 2019

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο υλοποίησης ενός αποτελεσματικού και αξιόπιστου σχεδίου εξυγίανσης των Ελληνικών Ταχυδρομείων, το υπερταμείο, σε συνεργασία με τη διοίκηση της επιχείρησης, προσπαθεί τώρα να συντηρήσει στη ζωή τα ΕΛΤΑ, περιορίζοντας τη «χασούρα» της κρατικής εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της επιχείρησης προχωρεί σε «πυροσβεστικές» κινήσεις που στοχεύουν στη μείωση του λειτουργικού κόστους του ομίλου και στην αύξησης των εσόδων. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσεται η μείωση του προσωπικού και το κλείσιμο ζημιογόνων δραστηριοτήτων.

Μειώσεις προσωπικού

Αναφορικά με το προσωπικό, στόχος είναι η αποχώρηση του 8% έως 10% των απασχολουμένων μέσα στη χρονιά. Ο όμιλος των ΕΛΤΑ απασχολεί σήμερα περίπου 7.600 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των συμβασιούχων και του μισθωμένου από τρίτες επιχειρήσεις προσωπικό. Στόχος μέχρι το τέλος του έτους είναι η αποχώρηση τουλάχιστον 700 εργαζομένων, εκ των οποίων οι 250 ήδη έχουν συμφωνήσει να αποχωρήσουν. Στο στόχαστρο είναι άλλοι 450-500 εργαζόμενοι που διαθέτουν είτε ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα είτε τα δικαιώματα αυτά μπορούν να εξαγοραστούν με μικρό κόστος από την πλευρά των ΕΛΤΑ.

Συνδικαλιστικές πηγές αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν κίνητρο να ενταχθούν στο πρόγραμμα, καθώς κάθε εργαζόμενος που φτάνει στο όριο της συνταξιοδότησης λαμβάνει ένα μπόνους 30.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό το 50% παρέχεται σχεδόν χαριστικά και η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των ΕΛΤΑ καθιστά επισφαλή τη συνέχιση της χορήγησης του επιπλέον ποσού των 15.000 ευρώ. Ως αποτέλεσμα, πολλοί που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση έχουν ισχυρό κίνητρο να προχωρήσουν άμεσα στην αποχώρησή τους από την επιχείρηση. Σημειώνεται ότι για τον μεγαλύτερο αριθμό των εργαζομένων των ΕΛΤΑ, το μισθοδοτικό κόστος ξεπερνάει τις 3.000 ευρώ μηνιαίως, με το μέσο κόστος μισθοδοσίας να κυμαίνεται στις 33.000 ευρώ.

Μόνιμοι και συμβασιούχοι

Σήμερα στα ΕΛΤΑ απασχολούνται 5.700 υπάλληλοι στη μητρική εταιρεία και 150 στη θυγατρική ΕΛΤΑ Courier με συμβάσεις μόνιμου προσωπικού. Επίσης απασχολούνται 1.100 συμβασιούχοι στη μητρική εταιρεία και περίπου 650 μισθωμένοι από τρίτες επιχειρήσεις στη θυγατρική ΕΛΤΑ Courier.

Η δεύτερη δέσμη μέτρων, σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές, περιλαμβάνει το κλείσιμο μονάδων και δραστηριοτήτων. Μια τέτοια κίνηση αφορά τα κέντρα διαλογής που βρίσκονται στη Λάρισα και στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Τα δύο κέντρα έχουν κόστος λειτουργίας της τάξης των 2 εκατ. ευρώ ετησίως και για το μεν κέντρο διαλογής της Λάρισας η λειτουργία του θα διακοπεί ολοσχερώς, για δε το κέντρο διαλογής του ΔΑΑ η δραστηριότητά του θα περιοριστεί δραστικά. Επίσης, η διοίκηση της εταιρείας συνεχίζει το κλείσιμο γραφείων ανά την Ελλάδα.

Οι στόχοι της διοίκησης

Στρατηγική της νέας διοίκησης, που όρισε το υπερταμείο, είναι μεγάλο μέρος της διακίνησης επιστολών αλληλογραφίας κ.λπ. να μεταβιβαστεί σε δημόσια σημεία,ελεγχόμενα από ιδιώτες (π.χ. ξενοδοχεία) ή δημοσίου συμφέροντος (π.χ. δημοτικά γραφεία). Η διαδικασία αυτή, αν και προχωρεί με αργά βήματα, αναμένεται να ενταθεί στο μέλλον.

Οι κινήσεις αύξησης εσόδων και το κρατικό «φέσι»

Η τρίτη κατηγορία κινήσεων σχετίζεται με την προσπάθεια αύξησης των εσόδων. Η εταιρεία πρόσφατα ανακοίνωσε το οριστικό κλείσιμο της οικονομικής διένεξης που είχε με τη ΔΕΗ, με στόχο να διευρύνει το προϊοντικό χαρτοφυλάκιό της με την προσθήκη ενεργειακών πακέτων για καταναλωτές και επιχειρήσεις. Ακόμη πιο πρόσφατα ανακοίνωσε τη μείωση χρεώσεων κατά 20% στην αποστολή προεκλογικού υλικού, ενώ η ανακοίνωση της υπηρεσίας δημιουργίας προσωποποιημένου γραμματοσήμου αναμένεται να ενισχύσει μειούμενες πωλήσεις αλληλογραφίας.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να κρατήσει εν ζωή τα ΕΛΤΑ, αναθέτοντας σε αυτά διάφορες δραστηριότητες. Για παράδειγμα το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ανέθεσε πρόσφατα στα ΕΛΤΑ τη διακίνηση του Τύπου στην επαρχία για δύο έτη, αντί 7 εκατ. ευρώ. Ακόμη η εταιρεία διεκδικεί έργο ύψους 4 εκατ. ευρώ για δύο έτη στην κρατική εταιρεία ΕΥΔΑΠ. Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη προγραμματική συμφωνία διακίνησης της αλληλογραφίας στο σύνολο του δημοσίου τομέα, ύψους 62 εκατ. ευρώ, για τα έτη 2018-2021.

Το μόνο που δεν κάνει η κυβέρνηση όμως είναι να αποζημιώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την παροχή υπηρεσιών των ΕΛΤΑ, ως φορέα καθολικής υπηρεσίας.

Ο έλεγχος για τα έτη 2013-2017 που έχει πραγματοποιήσει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) αναφέρει ότι το κόστος των ΕΛΤΑ για να προσφέρει τη συγκεκριμένη υπηρεσία ανέρχεται σε περίπου 240 εκατ. ευρώ. Τα ΕΛΤΑ έχουν εισπράξει τα 75 εκατ. ευρώ και μένουν τα υπόλοιπα 165 εκατομμύρια. Ωστόσο η εξόφληση αυτή περνάει μέσα από τις κοινοτικές αρχές, προκειμένου να ελεγχθεί ότι δεν αποτελούν αθέμιτη κρατική ενίσχυση της επιχείρησης. Το υπουργείο Οικονομικών ωστόσο έχει καθυστερήσει στην υποβολή του σχετικού αιτήματος στις κοινοτικές αρχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή