Κόκκινα δάνεια άνω των 20 δισ. έχουν περάσει σε εταιρείες διαχείρισης

Κόκκινα δάνεια άνω των 20 δισ. έχουν περάσει σε εταιρείες διαχείρισης

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 20 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων που μεταβιβάστηκαν από τις τράπεζες σε private equity funds έχουν ανατεθεί σε εταιρείες διαχείρισης δανείων (servicers), προκειμένου να ρυθμιστούν και ένα μέρος των οφειλών να ανακτηθεί. Με δεδομένο ότι τα πλάνα που έχουν υποβάλει οι ελληνικές τράπεζες στον SSM προβλέπουν ότι πάνω από 30 δισ. θα πωληθούν ή θα τιτλοποιηθούν έως και το 2021, η αγορά της διαχείρισης από ειδικές εταιρείες θα ξεπεράσει τα 50 δισ. ευρώ.

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της νεοσυσταθείσας Ενωσης Ανωνύμων Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΑΕΔΑΔΠ) και επικεφαλής της FPS Τάσος Πανούσης στην πρώτη ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου, σημειώνοντας ότι ήδη στην ελληνική αγορά έχουν αδειοδοτηθεί 17 εταιρείες διαχείρισης και έως τα τέλη του χρόνου ο αριθμός θα ξεπεράσει τις 20. Σύμφωνα με τον κ. Πανούση, θετικά προς την ανάπτυξη αυτής της αγοράς αναμένεται να λειτουργήσουν τα σχέδια του ΤΧΣ και της ΤτΕ για τις τιτλοποιήσεις, αλλά και το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Μέχρι στιγμής, τα δάνεια που διαχειρίζονται οι 17 εταιρείες είναι κυρίως χωρίς εξασφαλίσεις, αλλά η δραστηριότητά τους θα διευρυνθεί τους προσεχείς μήνες στο πλαίσιο των πωλήσεων και των τιτλοποιήσεων μεγάλων χαρτοφυλακίων στεγαστικών δανείων και επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις που δρομολογούν οι τράπεζες.

Οι εταιρείες διαχείρισης απασχολούν σήμερα περίπου 2.000 άτομα, αλλά ο αριθμός τους αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια, με την πλειονότητα των στελεχών να προέρχεται από τον τραπεζικό τομέα.

Παράλληλα, με την ανάπτυξη της αγοράς αυτής των διαχειριστών έχει αναπτυχθεί επιπρόσθετα και ένας κλάδος υποστηρικτικών υπηρεσιών, π.χ. συμβούλων, νομικών υπηρεσιών, εισπρακτικών εταιρειών, λογιστών, ειδικών στα φορολογικά θέματα, εκτιμητών ακινήτων, μηχανικών κ.λπ., που υποστηρίζει τις εργασίες των διαχειριστών, γεγονός που σημαίνει ότι συνολικά η αγορά διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα απορροφήσει σημαντικό αριθμό εργαζομένων.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΑΕΔΑΔΠ, η λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης δανείων θα δράσει εξυγιαντικά στην αγορά, δεδομένου ότι, σε αντίθεση με τις τράπεζες, μπορούν να ρυθμίσουν τα δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με μεγαλύτερη ευελιξία, παρέχοντας εξατομικευμένες και μακροπρόθεσμες λύσεις, καθώς και «κουρέματα» οφειλών ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη. Μέσα από τις λύσεις που θα προσφερθούν πολλά δάνεια που βρίσκονται σήμερα σε καθυστέρηση εκτιμάται ότι θα μετατραπούν. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της διαχείρισης, μέσα από τις αλλαγές του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ακινήτων που αντικειμενικά θα προκύψουν, θα ακολουθήσουν επιπλέον επενδύσεις επισκευών και αναβάθμισης των ακινήτων, που, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΑΕΔΑΔΠ, θα ωφελήσουν συνολικότερα την οικονομία. Οι εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα είναι οι: CEPAL, FPS, ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΙΣ, Pillarstone, UCI, Resolute Asset Management, Independent Portfolio Management, B2Kapital, QQuant, DV01 Asset Management, Special Financial Solutions, Hoist, LPN CAPITAL, MELFIN, APS, Cerved Credit Management και EOS Matrix Greece.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή