Πρώτο σε κέρδη διεθνώς το ελληνικό Χρηματιστήριο

Πρώτο σε κέρδη διεθνώς το ελληνικό Χρηματιστήριο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με περιορισμένες συναλλαγές και με μικρό εύρος διακύμανσης κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού Χρηματιστηρίου στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, αποφεύγοντας το «κόκκινο» και «κρατώντας» έτσι την επαφή με τις 770 μονάδες. Σημαντικό στήριγμα στην αγορά δόθηκε, όχι από τον τραπεζικό κλάδο αυτή τη φορά, αλλά από το ριμπάουντ της ΔΕΗ (+2,46%) καθώς και τις επιλεκτικές τοποθετήσεις σε αρκετά blue chips (Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Τιτάν) αλλά και το άλμα της τάξεως του 9,5% στη μετοχή της MIG μετά τα αποτελέσματα του 2018.

Με τα κέρδη του Χ.Α. τον Απρίλιο έως σήμερα να διαμορφώνονται στο 7,1% και με μόλις μία συνεδρίαση να απομένει για την ολοκλήρωση του μήνα (αυτή της επόμενης Τρίτης), η αγορά συμπληρώνει τέσσερις μήνες συνεχούς ανόδου από τις αρχές του έτους, που αποτελεί ρεκόρ δύο δεκαετιών.

Μάλιστα, ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού Χρηματιστηρίου σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 26% από την αρχή του 2019, καταγράφει πλέον την καλύτερη επίδοση διεθνώς, «κλέβοντας» την πρωτιά που διατηρούσε μέχρι προχθές το Χρηματιστήριο της Κίνας, το οποίο δέχθηκε ισχυρές πιέσεις αυτήν εβδομάδα, με τα κέρδη του από τις αρχές του έτους να διαμορφώνονται στο 25,26%.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακά κέρδη 0,01% στις 772,74 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 33,1 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,02%, η μεσαία κεφαλαιοποίηση έκλεισε στο +0,89%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,23% στις 647,06 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,73% ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 0,80%.

Ο αντίκτυπος της σημερινής «ετυμηγορίας» του οίκου αξιολόγησης S&P –αν και η αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα έχει λίγο ώς πολύ αποτιμηθεί– αναμένεται να φανεί την ερχόμενη εβδομάδα, οδηγώντας σε νέα βελτίωση τα ελληνικά ομόλογα και ανοίγοντας ξεκάθαρα τον δρόμο προς τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με 7ετές ομόλογο, η οποία εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί πολύ πιθανώς στο πρώτο μισό του Μαΐου.

Αξίζει να σημειώσουμε πως μία τέτοια κίνηση από τον S&P θα ευθυγραμμίσει τη βαθμολογία της για την Ελλάδα με αυτήν του οίκου Fitch, στο «BB-», τρία σκαλοπάτια κάτω από την κατηγορία της «επενδυτικής βαθμίδας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή