Ρευστότητα μέσω τιτλοποίησης οφειλών 1,5 δισ. αναζητεί η ΔΕΗ

Ρευστότητα μέσω τιτλοποίησης οφειλών 1,5 δισ. αναζητεί η ΔΕΗ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλεπήβολα σχέδια στον τομέα των ΑΠΕ, όπως πλωτά φωτοβολταϊκά και υπεράκτια αιολικά, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης από το βήμα του συνεδρίου της Ελληνικής Ενωσης για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ), σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα όσον αφορά την επιχείρηση, το οποίο επιβεβαιώθηκε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2018 και τις εκτιμήσεις της S&P για τις αντοχές της ΔΕΗ και τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Την ίδια στιγμή πάντως και προκειμένου να ενισχύσει τα άδεια της ταμεία, η ΔΕΗ καταφεύγει σε ένα ιδιαίτερα ακριβό και πολύπλοκο εργαλείο, αυτό της τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Πρόκειται για σχέδιο το οποίο η ΔΕΗ άρχισε να επεξεργάζεται σε συνεργασία με διεθνή οίκο από το 2017 και φαίνεται πλέον να έχει ωριμάσει και να είναι έτοιμο να τεθεί σε εφαρμογή από το φθινόπωρο. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης στο περιθώριο του συνεδρίου της ΗΑΕΕ, το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός ή δύο SPV στα οποία θα μεταφερθούν οφειλές ύψους 1,5 δισ. ευρώ, κατηγοροποιημένες με βάση τη διάρκεια καθυστέρησης. Η ΔΕΗ θα μπορεί με εγγύηση τις οφειλές να αντλεί χρηματοδότηση. 

Για οφειλές με καθυστέρηση είσπραξης άνω των 90 ημερών, θα μπορεί να αντλεί 0,25 λεπτά ανά ευρώ, και για οφειλές με καθυστέρηση μικρότερη των 60 ημερών, ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό δανείου. Το εργαλείο της τιτλοποίησης, που χειρίζονται κατά κύριο λόγο οι τράπεζες για τη μείωση των κόκκινων δανείων, χρησιμοποιείται για πρώτη φορά από εταιρεία κοινωφελούς σκοπού, όπως είναι η ΔΕΗ, και όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης, κατέστη δυνατή η χρήση του λόγω της δουλειάς που έχει κάνει μέχρι σήμερα η Qualco στο θέμα της είσπραξης ανεξόφλητων οφειλών. Στόχος της τιτλοποίησης είναι η ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ κατά 300 με 500 εκατ. ευρώ και η επιχείρηση έχει έρθει ήδη σε συνεργασία με μεγάλους διεθνείς χρηματοοικονομικούς οίκους, όπως η Deutsche Bank και η Finacity. Από το βήμα του συνεδρίου ο κ. Παναγιωτάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το 2019 θα έχει θετικό πρόσημο για τη ΔΕΗ και εκτίμησε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα επιβίωσης της επιχείρησης, καθώς, όπως είπε, θα προχωρήσουν άμεσα λύσεις για τη βελτίωση των οικονομικών της με κορύφωση την πώληση των λιγνιτικών μονάδων. Μιλώντας για τους στόχους της εταιρείας στον τομέα των AΠE, τόνισε ότι το 2019 θα επενδυθούν 105 εκατ. ευρώ σε νέα έργα 137 MW σε πρωτοποριακές μορφές AΠE, όπως τα πλωτά φωτοβολταϊκά και τα υπεράκτια αιολικά.

Σε σχέση με τον διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες, τόνισε ότι η παράταση που δόθηκε ζητήθηκε από τους επενδυτές και εκτίμησε ότι οι σταθμοί έχουν πλέον καταστεί κερδοφόροι, οπότε ο λόγος πλέον είναι στους επενδυτές.

Ο κ. Παναγιωτάκης επεχείρησε να αντιστρέψει το κλίμα σε σχέση με την κατάσταση της ΔΕΗ και την κριτική που δέχεται ο ίδιος και η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση, μιλώντας για «καταστροφολογία που πλήττει την επιχείρηση».

Με μια σκωπτική δήλωση, κατά την έναρξη της ομιλίας του στο συνέδριο της ΗΑΕΕ, τοποθετήθηκε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στο θέμα της ΔΕΗ. «Το πιο πιθανό είναι ότι θα έχουμε ρεύμα το 2020 και ότι η ΔΕΗ δεν θα καταρρεύσει», είπε ο υπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή