Ξεκινάει νέος διαγωνισμός πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής

Ξεκινάει νέος διαγωνισμός πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαδικασία για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ανοίγει η διοίκηση της ΕΤΕ με στόχο την πώληση της εταιρείας έως τα τέλη του 2019. Το χρονοδιάγραμμα, έτσι όπως συμφωνήθηκε σε σύσκεψη της διεύθυνσης στρατηγικού σχεδιασμού με τους συμβούλους πώλησης, προβλέπει το άνοιγμα των data rooms τον Ιούνιο, την υποβολή δεσμευτικών προσφορών εντός του Οκτωβρίου και την ολοκλήρωση της πώλησης στα τέλη Δεκεμβρίου.

Αν και το χρονοδιάγραμμα είναι εξαιρετικά σφιχτό και η τήρησή του συνδέεται και με τις πολιτικές εξελίξεις, είναι σαφές ότι η διοίκηση της ΕΤΕ επιδιώκει να επιταχύνει τις εξελίξεις για την πώληση της μεγαλύτερης θυγατρικής του ομίλου, η αποεπένδυση από την οποία προβλέπεται άλλωστε στο σχέδιο αναδιοργάνωσης που έχει συμφωνηθεί με τον SSM. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος της ΕΤΕ έχει αποτιμήσει το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής στα 900 εκατ. ευρώ περίπου και η δέσμευση έναντι των εποπτικών αρχών προβλέπει την πώληση του 75% της εταιρείας.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, είχε συνδέσει την επιτυχία της διαδικασίας και την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών και με το ρευστό πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται εν αναμονή των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το 2019 δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις.

Οπως πάντως αξιολογήθηκε κατά την πρόσφατη σύσκεψη της διεύθυνσης στρατηγικού σχεδιασμού, η επίσπευση της πώλησης θα αποτελέσει σαφές μήνυμα προς την επενδυτική κοινότητα στο πλαίσιο της παρουσίασης του σχεδίου μετασχηματισμού στις 16 Μαΐου στο Λονδίνο.

Στη βάση των παραπάνω αποφάσεων συμφωνήθηκε το αμέσως προσεχές διάστημα να συνταχθεί το νέο business plan της εταιρείας για την προσεχή τριετία. Οι σύμβουλοι πώλησης, δηλαδή η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, αναμένεται να ξεκινήσουν τις διερευνητικές επαφές, προκειμένου να διαπιστωθεί το ενδιαφέρον από υποψήφιους επενδυτές. Επιδίωξη της διοίκησης είναι να διερευνηθεί το ενδιαφέρον και από μεγάλους ασφαλιστικούς ομίλους ή επενδυτικά κεφάλαια που έχουν εμπειρία στην ασφαλιστική δραστηριότητα.

Η μεγαλύτερη ασφαλιστική

Να σημειωθεί ότι η Εθνική Ασφαλιστική είναι η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στη χώρα με συνολικά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα άνω των 600 εκατ. ευρώ. Με βάση τα αποτελέσματα της προηγούμενης οικονομικής χρήσης που ανακοίνωσε η εταιρεία το 2018 τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα του κλάδου ζωής παρουσίασαν αύξηση κατά 1,3% και διαμορφώθηκαν στα 431,9 εκατ. έναντι 426,5 εκατ. ευρώ το 2017. Αντίστοιχα, τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα των γενικών κλάδων ανήλθαν το 2018 στα 168,9 εκατ. ευρώ έναντι 160,6 εκατ. ευρώ το 2017, σημειώνοντας αύξηση κατά 5,2%. Η συμβολή του τραπεζικού δικτύου στο παραγωγικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε το 2018 στα 158,4 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία, τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν το 2018 στα 28 εκατ. ευρώ έναντι 69 εκατ. ευρώ το 2017 και είναι επηρεασμένα αρνητικά από τη μείωση των εσόδων από επενδύσεις. Τα κέρδη πριν από φόρους διαμορφώθηκαν το 2018 στα 63,1 εκατ. ευρώ έναντι 74,2 εκατ. ευρώ το 2017. Παρά την κερδοφορία της χρήσης, τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν κατά 3,1 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2018 συγκριτικά με το 2017 και διαμορφώθηκαν στα 803,8 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των απωλειών κερδών αποτίμησης από ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου. Η Εθνική Ασφαλιστική διατήρησε στο τέλος της προηγούμενης οικονομικής χρήσης υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, διαθέτοντας δείκτη φερεγγυότητας με βάση το Solvency (SCR) στο 194%, ενώ ο ελάχιστος δείκτης φερεγγυότητας (MCR) διαμορφώθηκε στο 576%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή